Москва отримала всі дозволи на будівництво газогону в обхід України

Місцева влада Південної Фінляндії в п’ятницю, 12 лютого, дала дозвіл на будівництво газогону “Північний потік” у винятковій економічній зоні країни в Балтійському морі.

Дозвіл, отриманий 12 лютого, став останнім, необхідним для початку робіт з будівництва нового газогону в обхід України. Раніше “Північний потік” дістав схвалення від властей Данії, Швеції, Росії і Німеччини.

Проект “Північний потік” передбачає прокладку труби завдовжки 1200 кілометрів по дну Балтійського моря від російського Виборга до німецького Грайфсвальда. За попередніми розрахунками, будівництво газогону обійдеться в 7,4 мільярда доларів.

У листопаді 2009 року, коли ще не були отримані всі необхідні дозволи, повідомлялося, що будівництво газогону може розпочатися 1 квітня 2010 року. Нова дата початку робіт поки що не відома.

“Північний потік” розрахований на прокачування 55 мільярдів кубометрів газу на рік. Для будівництва газогону створена компанія Nord Stream, 51% акцій якої контролює “Газпром”. Німецькі Wintershall і E.ON Ruhrgas володіють по 20% акцій проекту, а голландська Gasunie має 9%.

tsn.ua