В Україні розроблений план дій з запобігання паводкам

Держкомісія України з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій розробила план дій з запобігання паводкам в 2010 році.

План містить перелік заходів, які в певні терміни повинні провести міністерства і відомства для запобігання повеням і іншим надзвичайним ситуаціям, пов’язаним з пропуском льодоходу в 2010 році.

До 1 лютого обласні, міські і районні адміністрації повинні були провести інвентаризацію резервів захисного одягу, паливних і будівельних матеріалів, призначених для ліквідації надзвичайних ситуацій, а також забезпечити безперебійну роботу систем зливової каналізації і визначити зони можливого виникнення паводків.

Як повідомив міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра, план не має загальної витратної частини, оскільки носить організаційний характер. “Витрати визначаються індивідуально – наприклад, на останньому засіданні Кабінет міністрів виділив Держкомітету з водного господарства 30 млн грн на протипаводкові заходи і підготовку до пропуску льодоходу”, – повідомив міністр. У МНС вважають, що основних паводків в результаті сніготанення в Україні варто чекати в другій декаді квітня.

Разом з тим вже зараз в МНС називають території, які можуть опинитися цієї весни в зоні паводків і повеней. “Це території уздовж Дніпра, Рівненська, Чернігівська і Херсонська області, Карпати. Потенційно небезпечні об’єкти в цих зонах – атомні станції, склади отрутохімікатів, паливно-мастильних матеріалів, сміттєзбірники – захищатимуться додатково”, – уточнив Шандра.

На думку міністра, будь-яке місто може протистояти підтопленням, якщо безперебійно працює зливова каналізація, очищення якої входить в компетенцію комунальних служб. Хоча велику частину підготовчих заходів планувалося завершити до 1 лютого, вже зараз зрозуміло, що пункт, що стосується забезпечення роботи зливової каналізації, виконаний не скрізь. В той же час в Києві, де, за прогнозами Гідрометцентру, очікується найбільша за п’ять років повінь, пройшла перевірка каналізаційних систем зливу і русел малих річок.

Відзначимо, заступник начальника Гідрометцентру Анатолій Прокопенко вважає, що до кінця зими в Україні не очікується істотних опадів, які могли б вплинути на інтенсивність паводків.

Державний комітет України з водного господарства заявив, що підготувався до весняних паводків. “У Держводгоспі працює система реагування надзвичайних ситуацій, працює диспетчерський і кризовий центри, поступає постійна інформація про поточну обстановку, яку ми звіряємо з Гідрометцентром МНС, з органами місцевої влади”, – відзначив заступник голови комітету Микола Бабич. За його словами, тепер до реагування готові 200 робочих бригад, 560 одиниць техніки, 12,5 тис. дренажних насосних станцій, виконано підготовчих робіт на 5 млн грн, тоді як минулого року – на 3,7 млн грн.

Нагадаємо, в Україні очікуються паводки середнього та вище середнього рівнів, прогнозує МНС.

Можна чекати подій, пов’язаних із самовільно побудованими будинками поблизу річок, а також недоробками місцевих комунальних служб, наприклад, засміченням водостоків та зливних каналізацій.

Рівень води буде залежати від обсягу опадів та швидкості танення снігу.

unian.net