Створена технологія, яка дозволить розмовляти одними губами

Дослідники з інституту Карлсруе (Німеччина) представили на виставці CEBIT 2010, яка проходить у Ганновері, технологію “тихих звуків”, яка комп’ютерним голосом озвучує звичайні рухи губ.

Технологія призначена для мобільних телефонів і заснована на принципах електроміографії: датчик стежить за зміною положення м’язів обличчя і перетворює ці дані в мову.

Поки що пристрій працює тільки з електродами, прикріпленими до шкіри, але в майбутньому науковці сподіваються позбавитися від проводів.

Нова розробка матиме величезне практичне значення: німі люди зможуть говорити, а інші припинять кричати в трубку телефону і зможуть розмовляти там, де це з яких-небудь причин неможливо – наприклад, в кіно або театрі, або ж при передачі конфіденційній інформації. Мікрофон телефону можна буде відключити і розмовляти одними губами.

Крім того, систему можна забезпечити автоматичним перекладачем, і тоді людина зможе спілкуватися будь-якою мовою світу (за умови, звичайно, якщо що на той час електронні інтерпретатори стануть більш ефективними, ніж зараз). Поки що пристрій розуміє англійську, французьку і німецьку, а ось з мовами на кшталт путунхуа може виникнути проблема, бо там важливе значення має тон, який не передається активністю м’язів.

Випробування показали, що датчик невірно розуміє одне слово зі ста. Учені обіцяють довести ККД до максимуму і представити технологію на масовому ринку протягом 5-10 років.

tsn.ua