Суд виправдав проросійського активіста, що закликав віддати Крим Росії

Верховний суд розглянув касаційну скаргу адвокатів активіста об’єднання “Народний фронт “Севастополь-Крим-Росія” Семена Клюєва, засудженого за заклики приєднати Крим до Росії. Суд скасував вирок у 4 роки позбавлення волі, визнавши дії Клюєва такими, що не суперечать закону.

Нагадаємо, в січні 2008 року Головне управління СБУ в Автономній республіці Крим (АРК) порушило відносно цієї організації кримінальну справу за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Представники “Севастополь-Крим-Росія” Валерій Подьячий і Семен Клюєв публічно закликали приєднати Крим до Росії. Зокрема, Клюєв звернувся у Верховну раду Криму з проханням прийняти декларацію про возз’єднання Криму з Росією і оголосити півострів територією, що знаходиться під юрисдикцією РФ.

11 грудня 2009 року Апеляційний суд АРК засудив Семена Клюєва до чотирьох років позбавлення волі за заклики до порушення територіальної цілісності України. Враховуючи похилий вік підсудного – 68 років, – суддя відклав виконання вироку на два роки. Валерій Подьячий в даний час перебуває в розшуку.

Семен Клюєв оскаржив вирок у Верховному суді. Його адвокати доводили, що він апелював до конкретного державного органу – Верховної ради АРК, тому таке звернення не можна трактувати як протиправне. Крім того, на думку адвокатів, обвинувачувальний вирок суперечить практиці Європейського суду з прав людини. В одному зі своїх рішень Європейський суд вказав, що демократія дозволяє висувати і обговорювати будь-які політичні програми, навіть такі, що ставлять під сумнів існуючий державний лад, – за умови, що ці програми не завдають збитку самій демократії. ВС прийняв сторону захисту. Справа буде направлена на повторний розгляд до Апеляційного суду АРК.

За словами одного з координаторів організації “Севастополь-Крим-Росія” Святослава Компанійця, рішення ВС може свідчити про потеплення відносин між владою і проросійськими організаціями. “Звичайно, на президента Віктора Януковича ми особливо не сподіваємося, але бачимо, що тиск, який здійснювала попередня помаранчева влада, завершується”, – сказав він.

З Компанійцем не згодні представники правих політичних сил. Так, глава севастопольського відділення Всеукраїнського об’єднання “Свобода” Олександр Болтян вважає, що проросійські організації Криму не зможуть розраховувати на підтримку нового президента: “Віктор Янукович – прагматична людина і загравати з сепаратистами не буде”. Аналогічної думки дотримується глава севастопольського відділення Молодіжного союзу “Наша Україна” Дмитро Білоцерківець. “Минулого року Василь Джарти (заступник голови фракції Партії регіонів у Верховній раді) прямо заявив, що з кримськими сепаратистами співпрацювати не можна, оскільки вони шкодять іміджу партії. Упевнений, що ні нинішній, ні майбутній президент не матимуть з ними справ”, – сказав Білоцерківець.

tsn.ua