Україна потрапила в “чорний список” найкорумпованіших країн світу

Міжнародна організація по боротьбі з фінансовими зловживаннями (FATF) включила Україну в новий “чорний список” країн, що мають недоліки в боротьбі з відмиванням злочинних доходів (ВЗД) і фінансуванням тероризму (ФТ).

У перелік, що призначається для “банків і інших фінансових інститутів”, також увійшли Антігуа і Барбуда, Болівія, Греція, Індонезія, Йемен, Катар, Кенія, Марокко, Мьянма (Бірма), Непал, Нігерія, Парагвай, Сірія, Судан, Таїланд, Тринідад і Тобаго, Туреччина і Шрі-Ланка.

Новий список доповнює поширений раніше вужче коло країн, що мають, на думку FATF, “стратегічні недоліки” в боротьбі з ВЗД і ФТ. У ньому значаться Ангола, Іран, КНДР, Пакистан, Сан-Томе и Прінсіпі, Туркменістан, Еквадор і Ефіопія, причому Іран виділений як країна, що знаходиться під дією особливого режиму санкції.

FATF – організація, що об’єднує 35 провідних фінансових розвідок миру. За її заявою, складання нових списків – це відповідь на заклик “великої двадцятки” провідних світових держав підсилити боротьбу з ОПД і ФТ і публічно перерахувати так звані “юрисдикції підвищеного ризику”.

Як повідомлялося, за даними міжнародних організацій, від корупції Україна втрачає до 40 млрд грн на рік. Середній розмір хабара зріс до 108 тис грн.

З метою кардинального поліпшення ситуації у сфері боротьби з корупцією в Україні президентом Віктором Януковичем було створено Національний антикорупційний комітет.

tsn.ua