Українські медики відмовляються працювати в тубдиспансерах

Понад півтисячі медиків щороку заражаються сухотами. Тож доглядати таких хворих хочуть не всі.

Щорічно на сухоти захворюють 9 мільйонів людей у світі і помирає близько 2. Україна на другому місці за кількістю хворих. Це попри те, що почалася тенденція до зниження захворюваності. В Україні ж до усіх проблем долучається ще одна – катастрофічна нестача кадрів. Медики відмовляються працювати в тубдиспансерах – занадто великий ризик, і мізерні заробітки.

Понад півтисячі медиків щороку заражаються сухотами. Тож доглядати таких хворих хочуть не всі.

Ризики лікарів підвищують і самі хворі. Вони частенько не доліковуються. Набридає – і йдуть з лікарні.

Стійкі сухоти передаються через повітря здоровим людям. І протиотрути від мульти-резистентного туберкульозу немає, перспектива – смерть.

Туберкульозні стаціонари вирощують бактеріологічну зброю – так вважає низка медиків і вони наполягають на тому аби хворих на туберкульоз лікували примусово.

Зараз можна подати в суд на хворого, якщо він не лікується. Але хто саме має таке право невідомо.

Навіть якщо суд змушує лягти в стаціонар, реалізувати його рішення неможливо.

Закриті двері диспансерів – це порушення прав людини , кажуть юристи. В МОЗ поки що мріють всі стаціонари винести за межі великих міст. Це бажано зробити до Євро-2012.

Лікарні за містом зможуть бодай обмежити занадто активне пересування хворих з відкритою формою сухот. Епідемію можна не помічати, але неможливо перестати дихати. Армія хворих щороку передає туберкульоз іще 35-ти тисячам українців.

tsn.ua