Закарпаття: Сонячній країні — здорову націю!

У рамках проведення Всеукраїнського фестивалю-конкурсу „Молодь обирає здоров’я” 20 травня 2010 року у Закарпатському інституті післядипломної педагогічної освіти  шкільна молодь області змагалася у пропаганді здорового способу життя, запобіганні негативних проявів серед дітей та молоді.
Завдання заходу полягало в активізації молодіжного руху за здоровий спосіб життя, набутті та засвоєнні шкільною молоддю нових знань про здоровий спосіб життя, підвищенні рівня інформованості молоді з питань профілактики тютюнопаління, алкоголізму, наркоманії, захворювання на ВІЛ (СНІДу) та інфекцій що передаються статевим шляхом, популяризації технологій навчання за методом „рівний – рівному” щодо формування здорового способу життя.

Учасниками обласного фестивалю-конкурсу, стали тринадцять команд – переможниць міських та районних фестивалів – конкурсів „Молодь обирає здоров’я”: «Агітбригада за здоровий спосіб життя» (гімназія м. Перечин); збірна команда Хустського районного центру позашкільної роботи (Хустський район); команда Берегівського районного центру позашкільної роботи (с. Яноші, Берегівського району);  «Пульс» (гімназія смт. Великий Березний); «Здорова нація» (ЗОШ №2, м. Виноградів); «Мелодія здоров’я» (ЗОШ №3, м. Ужгород); «Імпульс» (ЗОШ, смт. Солотвино, Тячівського району); команда з м. Іршава (Іршавський район); «Гарт» (м. Хуст); «Панорама» (ЗОШ, м. Мукачево); «Бемс» (команда Ужгородського районного центру позашкільної творчості); «Янголята» (гімназія м. Свалява) та команда Мукачівського району.

Щоб цікаво та жваво представити та розкрити тему „Здоровий спосіб життя”, шкільна молодь готувалась ґрунтовно: попередньо дізнались про негативні прояви суспільства, заглянули в майбутнє і уявили трагічні наслідки неосмисленого життя. Підготовленість та обізнаність учасників команд додала роботи членам журі, адже важко було визначити найкращих і до останнього конкурсу неможливо було передбачити переможця. Вражав командний дух, дотепність постановок, вокальний, художній та хореографічний рівні виконання учасниками змагань. А ще – щирість і безпосередність учасників.

Оцінювали гру учасників фестивалю-конкурсу старший викладач кафедри педагогіки, психології та теорії управління освітою Ярослав Сивохоп, завідуюча відділом організаційно-масової роботи Тячівського районного центру дитячої та юнацької творчості Беата Молнар, заступник директора з виховної роботи ЗОШ №5 м. Ужгород Марія Симкович, начальник відділу організації профорієнтації обласного центру зайнятості Лариса Маргитич, директор Виноградівського районного центру позашкільної роботи з дітьми Елеонора Кудран, керівник гуртка образотворчого мистецтва Ужгородського міського Палацу дітей та юнацтва Андрій Нодь та  представник обласного центру науково технічної творчості Сергій Полянський.

Учасники змагалися у чотирьох конкурсах: перший „Літературно- музично-спортивна міні-композиція” (10 хвилин), другий – конкурс фотографій та художніх робіт, третій – плакатів та четвертий – письмова вікторина „Що я знаю про здоровий спосіб життя?”

Із юначим запалом школяри відображали на сцені власні спостереження за навколишнім середовищем, впливом негативних явищ у суспільстві, які призводять до трагічних наслідків, власний досвід та досягнення у сфері формування здорового способу життя. Це переконує, що задум організаторів фестивалю реалізований: учні не лише вивчили вплив негативних факторів на здоров’я людини, але й кожна команда виробила свою стратегію боротьби з негативними факторами та у вигляді власної композиції намагалася донести до глядачів думку, що життя можливе і без них, навіть цікавіше та різноманітніше. Захід допоміг молоді реалізувати творчі здібності, змістовно провести власне дозвілля та залучити до нього своїх друзів, однокласників.

За рішенням журі переможцями фестивалю – конкурсу стала команда «Імпульс», яка нагороджена грамотою за перше місце, грошовою винагородою за перше місце та поїздкою на фінальні змагання у м. Одесу у вересні. Друге місце поділили дві команди  «Пульс» та «Панорама», а третє місце поділили три команди: «Здорова нація», Іршавського та Мукачівського районів. Решта команд отримали грамоти учасників фестивалю .

Фестиваль довів дорослим глядачам заходу, що у нас творча, небайдужа, талановита і обдарована молодь, яка є гідною зміною старшого покоління. Із вуст школярів лунали твердження: «Здорові люди – багатство країни», «Будуть здоровими діти рости – буде країна багатством цвісти» «Твоє здоров’я тільки в твоїх руках», «Завжди думай про здоров’я своє та своїх нащадків дай їм шанс бути здоровими» та ін., які свідчать про усвідомлене ставлення до здорового способу життя.

Лариса Маргитич, начальник відділу організації профорієнтації обласного центру зайнятості