Діюча українська влада автономії русинам Закарпаття не дасть!

Президент України Віктор Янукович і уряд України не дадуть автономію русинам. Про це в інтерв’ю “Росбалту” заявив заступник голови комітету Верховної Ради з закордонних справ, депутат від Партії регіонів Леонід Кожара, охарактеризувавши діяльність русинів по самовизначенню як сепаратизм.
“Русини як особливий етнос і русини як політичний рух – це дві великі різниці. Тому що політичне русинство, яке часто направлене на сепаратизм, ні президент, ні уряд підтримувати не будуть. А що стосується розвитку їхньої самобутності, то ми виступаємо за розвиток їхньої культури і в цілому розвитку як особливого етносу, який об’єднує Україну з іншими європейськими країнами, зі Словаччиною, з країнами колишньої Югославії і т.д. “, – сказав він.

За словами Кожара, “про автономію русинів мови не йде”. “Це конституційний питання. Україна унітарна держава, в складі якої є автономна республіка Крим. Ми можемо говорити про національну автономію як про суспільний інститут, який направлений на розвиток самобутності, культури народу, але політичне русинство і політична автономія – це питання, яке впирається в Конституцію і суперечить їй”, – вважає політик.

“Росбалт”