Закарпаття: Місто Виноградів відгуляло свої іменини — 748 років

28 серпня пройшли урочистості з нагоди 748-ої річниці з Дня заснування міста Виноградів Закарпатської області.  Свято вийшло багатоденне, гучне і розмаїте: розпочалися заходи  ще 25 серпня з початком роботи традиційного міжнародного конкурсу-фестивалю сучасної пісні і танцю “Кришталеві грона”, а ранок Дня міста розпочався храмовими Богослужіннями, згодом пройшли урочистості та гала-концерт за участю лауреатів фестивалю і нічним святковим феєрверком.
За вагомі здобутки у роботі, активну громадську позицію  почесними грамотами було нагороджено ряд наших земляків, зокрема Анжелу Клєщєву – майстра спорту України, бронзову призерку чемпіонату світу та Європи, Миколу Ломагу – члена правління районної спілки воїнів-інтернаціоналістів, Зіту Буркало – вчительку міської ЗОШ №2, Єву Стойку – виховательку міського дитсадка №8,  Василя Мелеганича – приватного підприємця, Василину Клапійчук – завідувачку фізіотерапевтичним відділенням райлікарні,  Віктора Чернікова –  директора ПП “Віктор”,  а також Йолану Тупицю – члена міського осередку всеукраїнського жіночого товариства ім. Теліги,  Івана Барчука – директора ТОВ “Флора”,  Василя Бесагу – завідувача хірургічним відділенням райлікарні, Юліуса Красная – директора ТОВ “АВЕ Виноградово”, Василя Беленя – завідувача районного відділу освіти, Йосипа Вайду – начальника ВАТ “Виноградівська ПМК-78”.

Після  вітальних слів керівників району та міста і вручення нагород на центральній площі  відбулась інсценізація від Закарпатського обласного музично-драматичного театру, в якій актори показали фрагмент з історії нашого міста, зокрема факт, коли король Угорщини Жігмунд відзначає кращих воїнів у боротьбі з турками, серед яких був і Петер Перені.  Власне цією грамотою від 29 серпня 1399 р. Петеру Перені було подаровано м. Севлюш, навколишні землі і луги, пасовища і річку Тису, а також право на відбудову замку Канків. З того часу сім”я баронів Перені поселилася у Виноградові, де і мешкали 550 років.

Гучно лунали центром Виноградова і на центральній площі Миру в День міста і барабанні ритми, які відбивали наші гості зі столиці – взірцевий народний оркестр барабанщиць “Киянки”.

Як повідомив  беззмінний керівник оркестру Олександр Герб, за 24 роки існування колективу в ньому змінилося вже 10 поколінь. У 2002 році чарівним барабанщицям  присвоєно звання народного оркестру, а по цілому світу  дівчата дали більше півтисячі концертів, в їхньому репертуарі більше 150 мелодій.

Оркестр “Киянки” стали футбольним талісманом України – вони традиційно  відкривають футбольні ігри збірної України та ФК “Динамо”.  До того ж мають інший поважний титул – володарки Гран-прі міжнародного музичного фестивалю в Італії і вже три роки підряд виборюють право відкривати венеціанський карнавал. А цього року вони вперше приїхали на Закарпаття, щоб  своїм барабанним променадом створити виноградівцям приємний настрій.

І вже традиційним підсумком святкових дні у Виноградові став гала-концерт. Більше трьох сотень співаків, окремих танцюристів і танцювальних колективів приїхали до Виноградова, щоб взяти участь у міжнародному конкурсі-фестивалю сучасної пісні і танцю “Кришталеві грона”. Фестиваль був заснований і традиційно проводиться у переддень Дня міста. У 2007-му році “Кришталеві грона” отримали статус міжнародного. Щороку  фестиваль збирає більше трьохсот учасників із різних куточків України та з-за кордону.

“Кришталеві грона-2010”  вразили гостей та учасників  фестивалю цікавою програмою. Організатори підготували для конкурсантів екскурсії пам’ятними місцями Закарпаття, вечір знайомств, де визначили Міс та Міні-міс фестивалю, зустрічі з директорами міжнародних та всеукраїнських фестивалів, майстер-класи відомих спеціалістів.  І знову родзинкою фестивалю стали іноземні співаки – цього разу гості із Замбії та Нігерії заспівали українською, причому в народних костюмах. Загалом учасниками фестивалю стали співаки і танцюристи з 9 країн світу – України, Білорусі, Росії, Молдови, Ізраїлю, Грузії, Вірменії, Нігерії, Замбії.

А нагороди цього року розподілилися наступним чином: Гран-прі у гостя з Бердянська Олексія Бойка, Гран-прі серед танцювальних колективів у багаторазового учасника фестивалю, дівчат з Виноградова, танцювального колективу “Галактика”.

Валерія Каналош, Виноградів, Закарпаття онлайн