Історія закарпатської Попелюшки

Конкурс «Міс Закарпаття Open» не загубився серед зливи свят в останні дні серпня. Не загубилася на ньому й І віце-міс та Міс глядацьких симпатій конкурсу «Міс Мукачево Open» мар’яна Сікомас.
– Вона прекрасно співає. Їй лише п’ятнадцять, але я впевнена, що про неї Ви ще не один раз почуєте. Вона стане справжньою зіркою. Я буду з гордістю говорити, що це моя сестра. Вона дуже гарна, навіть вродливіша за мене, правда!

Як часто жінки визнають, що хтось розумніший, талановитіший, і, не доведи Господь, гарніший за них? Погодьтесь, – ніколи!  Але саме так говорить про свою молодшу сестру Яну учасниця конкурсу «Міс Закарпаття Open» Мар’яна Сікомас.

Їй сімнадцять. Вона вчиться на педагогічному факультеті і мріє вже про другу – медичну. Часом співає, але каже, що це не те, чому б вона хотіла присвятити життя. А ще, обожнює танцювати, грає в КВН та вважає, що без дискотек життя неповноцінне.

І віце-міс та Міс глядацьких симпатій конкурсу «Міс Мукачево Open», що відбувся 30 травня у місті над Латорицею, Мар’яна Сікомас почала готуватися до конкурсу чи не найпізніше з усіх дівчат. Та красуня переконує, що це тільки додало їй наснаги для інтенсивнішої роботи над собою. А взагалі, історія Мар’янки нагадує дитячу казку Шарля Перро про «Попелюшку, або кришталевий черевичок». Зважте самі.

– Готуватися до конкурсу було не важко. – каже Мар’яна. – Напередодні я здобула перемогу у «Міс МДУ» і в мене вже був невеличкий досвід. А від підготовки до загальноміського конкурсу у мене тільки позитивні емоції. Прикро те, що поряд зі мною не було батьків. Нещодавно у мене народився маленький братик, тому ні мама, ні тато прийти не змогли. Але моя сестричка підтримувала мене у всьому. Якби не вона у мене нічого б не вийшло.

Дівчина згадує, що перед університетським конкурсом переймалася значно більше, то був, так би мовити, дебют. На міську сцену, каже Мар’яна, вийшла дуже легко, перед цим помолившись за лаштунками. Вона була певна, що займе призове місце.

Юна красуня пояснює, що на конкурс пішла не через марнославство – хотіла стати впевненішою у собі, у власних силах, красі.

– Мені завжди казали, що я гарна, але я не відчувала цього, – сором’язливо зізнається Мар’яна, – А сьогодні, коли я йду містом, то чую як хлопці і дівчата перешіптуються, що «це та дівчинка, яка була на «Міс Мукачево». Це так приємно. Від цього я відчуваю себе впевненішою.

Про конкурс в Мукачеві Мар’яна згадує з теплою та привітною посмішкою, бо знайшла там чимало нових подруг.

– Всі дівчата на конкурсі були дуже гарні. Але, як на мене, то найгарніші – Андріана Бобаль та Яна Маманова. Мальвінка (Міс Мукачево Open, про яку портал «Мукачево.нет» розповість найближчим часом – ред.) теж дуже гарна дівчинка, але, як то кажуть, всі ми гарні по-своєму. Також, я була дуже здивована, коли спостерігала за голосуванням на порталі «Мукачево.нет». Навіть не думала, що мене підтримуватиме така велика кількість людей.

Мар’яна запевняє, що розмови про те, що конкурси краси, ніби-то, заважають навчанню – це просто міфи.

– Я нічим не жертвувала. Хіба що одну четвірку з психології отримала. Та й з трьома сантиметрами на талії розпрощалася, – з посмішкою каже дівчинка. – Але дієти тут ні до чого. Мій рецепт – це дискотеки. Я ніколи не обмежую себе в їжі.

Мар’яна Сікомас – дівчина, що впевнено руйнує стереотипи: ніяких жертв задля кар’єри, жодних дієт. Все, за її словами, має відбуватися природно. Таких самих поглядів дівчина притримується і щодо хатньої роботи.

– Я допомагаю все по господарству – я ж із села. Ми живемо у Череївцях – це Мукачівський район. Ви ж розумієте, у селах завжди роботи вистачає, а я її і не боюся. Ми з сестрою все робимо самі по господарству: город, кухня, подвір’я – все. Я не білоручка.

Красуня переконана, що будь-яке вміння стає у нагоді, коли хочеш досягти успіху. Щодо модельного бізнесу і бачення себе в ньому, то Мар’яна каже, що навіть ніколи не сумнівалася, що потрапить до цієї течії. Ще в дитинстві вона активно наряджалося у мамині сукні і годинами кружляло перед дзеркалом, ніби, натякаючи батькам: «Готуйтеся, я стану моделлю».

І хоча Мар’яні не довелося перемогти у конкурсі «Міс Закарпаття Open» вона переконана, що представила себе та своє улюблене місто найкращим чином.

– Я впевнена в собі. Я знаю, що виступила добре. Чесно кажучи, мені навіть трохи шкода членів журі: перед ними стояв нелегкий вибір – кожна дівчина була надзвичайно гарною. Фото, звісно, – це один вимір тої краси, а на сцені всі були просто неперевершені, кожна виклалася та розкрилася на усі сто відсотків, – з захопленням розповідає дівчина за кілька хвилин по закінченні конкурса.

Мар’яна каже, що найбільшою радістю для неї була участь у цьому заході. Гадає, що це стало своєрідним доказом немарно витраченого часу, зусиль та емоцій.

– Я знаю, що треба вміти програвати. Я програвала, тому знаю як це складно, але я вмію. Однак, я все одно сподіваюся на ще не одну перемогу у житті. Часом буває страшно, що не оцінять твоїх старань. Але це не головне. Для мене важлива сама участь у конкурсах подібного рівня. Мені дуже подобається ходити подіумом. Я навіть не йду, я – танцюю. Кожен вихід на сцену – це для мене маленький танок.

Красуня каже, що відчуває у собі бажання і надалі займатися модельною кар’єрою.

Росана Бісмак, радіоведуча, Мукачево.net