Закарпаття: Товариство угорських педагогів Закарпаття (УПЗ) невдоволене проектом умов прийому у вузи на 2011 рік

Нові правила, розроблені Міносвіти, педагоги вважають дискримінаційними і такими, що не передбачають для випускників національних шкіл можливості складання випускно-вступних іспитів по мові навчання. Про це пише сьогодні угромовна газета “Карпаталья”, повідомляє прес-служба посольства Угорщини в Україні.
На останньому засіданні активу УПЗ був проаналізований проект Умов прийому у вищі навчальні заклади на 2011 рік і зроблений висновок, що цей документ практично не відрізняється від попереднього, який багато критикувався, а з цілої низки пунктів став навіть жорсткішим.

Педагоги Товариства вважають дискримінаційними те, що випускники шкіл з угорською мовою навчання і надалі зобов’язані складати іспит з української мови і літературі, який полягає в проходженні тих же тестів, які передбачені для випускників шкіл з українською мовою навчання, чия рідна мова є українською. Абсурдним є і те, що в 2011 році, як і раніше, для вступу у вищі навчальні заклади на спеціальність “угорська мова і література” абітурієнти повинні складати іспити з української мови і літературі, історії України і однієї з європейських іноземних мов.

Образливим в УПЗ вважають також те, що екзамен з російської мови зарахований в категорію так званих екзаменів на вибір, а вибрати для іспиту угорську мову і літературу і надалі залишається неможливим.

Товариство педагогів має намір надіслати черговий лист Президентові України Віктору Януковичу і в МОН України, оскільки, попри різну пропагандистську інформацію, яка з’являється в пресі і описує позитивні зміни, що відбуваються у сфері освіти, педагоги не відчувають, що держава намагається вирішити проблеми освіти угорської національної меншини.

Главред