Закарпаття: Народний депутат України Олександр Голуб зустрінеться сьогодні з русинами Закарпаття і наполягає на необхідності визнання русинської національності

На прес-конференції у прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» народний депутат України,  заступник голови комітету з питань свободи слова та інформації Олександр Голуб під час спілкування з мас-медійниками розповів про стан свободи слова, русинів, хартію мов меншин та фальсифікації на місцевих виборах…

Депутат від КПУ Олександр  Голуб пропонує визнати русинів національністю. Про це він сказав під час-прес-конференції в газеті «НЕДІЛЯ».  Він пропонує парламенту визнати русинів національністю. Про це йдеться в проекті постанови № 7242, зареєстрованому в Раді 12 жовтня. «Вважати за необхідне при визначенні соціально-демографічного складу населення України виділяти осіб, які ідентифікують себе русинами, в окрему за національністю групу громадян України», — йдеться в проекті.

Документом пропонується доручити Кабінету Міністрів і місцевим владам розробити і здійснити систему заходів, спрямованих на задоволення етнокультурних і соціальних потреб русинів як одного з корінних народів України.

У пояснювальній записці до проекту наголошується, що в ряді держав русини існують як окремі етнонаціональні групи — вихідці з України.

«Невизнання в нашій країні русинів окремою національністю зумовлює невдоволення громадян, породжує соціальну напругу, викликає політичні конфлікти», — каже Олександр Голуб.

На питання, чи зустрінеться він зі священиком Димитрієм Сидором, Олександр Голуб підтвердив що планується така зустріч. Справу протии голови Сойму Підкарпатських русинів депутат вважає фарсом та політичним процесом.

Нагадаємо, що прокуратура Закарпатської області порушила справу проти голови Сойму Підкарпатських русинів, священика Димитрія Сидора і голови Народної ради русинів Закарпаття, депутата Закарпатської обласної ради фракції «Наша Україна»Євгенія Жупана за підозрою у замаху на територіальну цілісність і недоторканність України.

zakarpatpost.net