Закарпаття: Регіональна влада прийняла план дій на випадок захворювання свиней на африканську чуму

У четвер, 3 лютого, в Ужгороді під керівництвом в.о. голови Закарпатської ОДА Івана Бушка відбулося засідання Державної протиепізоотичної комісії. На порядок денний зібрання було винесено 2 питання: стан виконання заходів по недопущенню занесення та розповсюдження на території області збудника африканської чуми свиней та затвердження плану дій при підозрі (встановленні) захворювання свиней на африканську чуму.

За офіційними даними, упродовж 2010 року в сусідній Росії було зареєстровано 79 неблагополучних випадків по африканській чумі свиней, в тому числі – 70 серед домашніх і 9 серед диких тварин. Ще 3 випадки зареєстровано вже цього року. Вчені констатують, що за останні 3 роки небезпечна хвороба розповсюдилась на територію понад 750 кілометрів. За прогнозами, тенденція поширення чуми збережеться й надалі. Відповідно, ситуація, що склалася в сусідній державі, створює постійну загрозу для свинарства України.
Як поінформував присутніх заступник начальника головного управління ветеринарної медицини в Закарпатській області Зіновій Романович, закарпатськими ветеринарами постійно проводяться перевірки свиногосподарств усіх форм власності щодо дотримання закритого режиму роботи. 67 господарств взято на облік. За результатами перевірок в 2010 році внесено 43 приписи, на тринадцятьох керівників накладено штрафи у сумі 1208 гривень. Крім того, посилено державний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд за переміщенням свиней. Проведено щеплення 255803 голів свиней. Робота з контролю за свиногосподарствами триває.
В.о. голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Бушко наголосив на важливості жорсткого контролю за продукцією тваринницького походження на всіх етапах – від заготівлі м’яса до його продажу: «У період масового забою тварин необхідно суттєво посилити роботу з контролю м’яса, яке населення заготовляє, так би мовити, для власних потреб. Через ЗМІ людям слід донести основні ознаки хвороб тварин. Крім того, ветеринарна служба повинна ретельніше перевіряти тваринницьку продукцію – насамперед, імпортного походження, якість якого, досить часто бажає кращого».

Прес-центр ОДА