Закарпаття: Торік лише за 4 місяці за викрадення кабелю з ліній електрозв’язку на території 4-х адмінутворень краю притягнено до відповідальності 8 осіб

Без електрозв’язку немислиме життя сучасної людини. Надійний зв’язок потрібен усім. За його допомогою ми спілкуємось по телефону, дивимось телевізійні програми, користуємося мережею Інтернет, передаємо та отримуємо різноманітну інформацію, викликаємо екстрені та спеціальні служби. І все це неможливе без кабельних ліній електрозв’язку: підземних та повітряних.

Вони  прокладені в містах і селах, біля шосейних доріг, через поля й ліси, а також по індивідуальних земельних ділянках громадян (зважаючи на це, перед проведенням земляних робіт варто порадитися зі спеціалістами, аби не пошкодити кабель).
В останні роки електричний кабель через наявність у ньому кольорових металів став об’єктом посягань зловмисників. Злодії зрізають кабель десятками метрів, спалюють на вогні захисну ізоляцію, а сам метал здають за копійки на підпільні пункти прийому металобрухту, не задумуючись при цьому, якої шкоди вони завдають своїми діями державі.

Закон передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність за пошкодження кабельної, повітряної, радіорелейної ліній електрозв’язку або споруд чи спецобладнання, якщо воно викликало тимчасове припинення зв’язку, — штраф від 75 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1275-2550 гривень), виправні роботи до одного року  або позбавлення волі на той же строк. Ось  приклади затримань зловмисників.

Уночі  на кабельній мережі села Андріївка Ужгородського району спрацювала охоронна сигналізація. Зв’язківці негайно повідомили про пошкодження кабелю на повітряній лінії в чергову частину Ужгородського райвідділу міліції. На місце пригоди виїхала слідчо-оперативна група. По гарячих слідах  правоохоронці затримали в полі двох жителів Мукачівського району віком 24 та 23 роки, а також їхній автомобіль ВАЗ-21012. Як з’ясувалося, зловмисники зрізали 50 метрів кабелю. Під час слідства стало відомо:  ця  група крала кабель і раніше на території рідного району.

У селі Великі Береги Берегівського району вночі зрізали 50 метрів кабелю на горищі Будинку культури. Невдовзі міліціонери «вирахували» та затримали крадія,  ним  виявився 43-річний раніше судимий  житель с.Квасово цього району.

Лише за період з лютого по травень 2010 року  за викрадення кабелю з ліній електрозв’язку на території міста Мукачева, Мукачівського, Ужгородського та Берегівського районів (загалом 12 епізодів) було затримано й притягнено до відповідальності  вісім  осіб.  Усі  — жителі Мукачева віком від 15 до 53 років, ніде не працювали, крали ночами групами по 2-3 особи. Отриманий після переплавки мідний дріт здавали на металобрухт.

— Уже  цьогоріч  сталися аналогічні крадіжки,  — повідомляє начальник служби захисту майна обласної філії ВАТ “Укртелекому” Василь Шпонтак.  — Так, близько півночі в с.Кольчино на Мукачівщині спрацювала сигналізація, сповістивши про відсутність зв’язку з повітряної телефонної лінії. На місце пригоди прибули зв’язківці, котрі затримали 33-річного жителя цього села. Злодій зрізав сто метрів телефонного кабелю.

Наприкінці січня в Ужгороді попався  місцевий раніше судимий 19-річний житель, котрий викрав за одну ніч 18 каналізаційних люків (під землею також знаходяться кабелі зв’язку).

Володимир ПАВЛЮХ, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області