Закарпаття: Прокуратура підтвердила, що у селі Оноківці під Ужгородом діє нелегітимна влада

Під кінець минулого року в одній з обласних газет я виступив із публікацією про нелегітимність влади села Оноківці Ужгородського району, де з двадцяти, попри відсутність кворуму, на сесії збираються лише десять депутатів. За тиждень-два після публікації сільський голова Оноківців Віктор Дмитрук у сільському виданні та у державній «районці» звинуватив мене у непрофесійності, неправдивості та «заказусі». Мовляв, ми працюємо у рамках закону, а ви тут вигадуєте.

Але ж на рішення першої сесії Оноківської сільради було подано шість протестів районного прокурора! Та ба, для пана Дмитрука указ прокурора – не указ? Нині з цього приводу кілька окремих справ знаходиться на розгляді в Ужгородському міськрайонному суді. Тому, аби з’ясувати «хто з кого дурня робить», «Закарпатська країна» спробує розставити всі крапки над «і».

Уся виборча епопея в Оноківцях закрутилася після того, як 10 із 20-ти депутатів сільради через те, що їх, згідно з законом, не повідомили про засідання, вони не прийшли на першу сесію. А за Законом про місцеві вибори (п.2 та п.11 ст.46), голова ТВК може відкрити пленарне засідання сесії, якщо в ньому бере участь більше половини (у даному випадку хоча б 11 із 20-ти) основного складу зазначеної ради. Якщо дотримуватися закону, то ця сесія мала бути б визнана такою, що не відбулася. Однак, сільський голова вичитав у тому ж законі, що на «на сільських, селищних, міських голів поширюються повноваження та гарантії депутатів рад, передбачені законом про статус депутатів рад». Добре. Але ж у законі не написано, що має бути присутня половина депутатів, одним із яких є (може бути) й сільський голова.

Але з паном Дмитруком категорично не згідний і районний прокурор Іван Цар. 10 грудня після вивчення звернення 10-ти місцевих депутатів, він надіслав до Оноківської сільради вимогу про надання для аналізу на предмет законності копії рішень першої сесії. Після вивчення, прокурор наклав шість протестів (!) на рішення сільради про «Обрання секретаря Оноківської сільської ради», «Обрання комісії з питань з питань бюджету та соціально-економічного розвитку», «Обрання лічильної комісії», «Затвердження повноважень сільського голови», «Утворення постійних комісій Оноківської сільської ради» та «Затвердження депутатів Оноківської сільради».

Між тим ще напередодні Нового Року 10 опозиційних депутатів домовилися провести узгоджувальні збори між усіма 20-ма депутатами. Під час неї опозиціонери висунули компромісну пропозицію щодо кандидатур на членів виконкому та членів окремих депутатських комісій. За словами присутніх там депутатів Павла Яночка та Ласло Романа, Віктор Дмитрук спочатку всіляко перебивав їхню розмову, а потім просто відмовив у пропозиції…

На початку року до нашого кореспондента звернувся ветеран війни в Афганістані, інвалід війни Павло Мигальницький. Він розповів доволі цікаву історію. Ще до виборів його викликав Віктор Дмитрук і пропонував зняти свою кандидатуру на посаду депутата Оноківської сільради на користь приближеного до нього кандидата. У разі відмови погрожував неприємностями на роботі. Й вони не забарилися. Після виборів керівництво «Закарпаттяобленерго», не без допомоги Віктора Дмитрика, попросило Павла Мигальницького написати заяву на звільнення. Без дати.

Відтак, коли колишній афганець повернувся з лікарняного, його вже звільнили й хутко розрахували. Такий «подарунок» колишній воїн отримав від структури, на яку гнув спину 25 років. І це – напередодні чергової річниці виведення військ з Афганістану. Оце так «поздоровили»!

Паралельно до кафе «Біла акація», яке належить кандидату на сільського голову, котрий програв пану Дмитруку шість голосів, з подачі сільського голови періодично навідуються з перевірками різноманітні структури, шукаючи порушення (про ці перевірки під час нашої бесіди сільський голова теж згадував).

Аби не бути упередженими, наш кореспондент вислухав і власну точку зору сільського голови Оноківців Віктора Дмитрука. На початку нашої розмови він показав нам депутатські звернення і посміявся з них. Запитуємо сільського голови, чи намагався він домовлятися про роботу з опозиційними депутатами? «З ким тут домовлятися? – відповів він. – Тут не зона. Вони хочуть зону тут зробити… Я – сільський голова, буду вами керувати, а не ви мною…»

«А як тоді бути з протестом прокурора на рішення першої сесії?» – запитуємо. «А, протести. Так це команда була проти мене. Прокурор не розібрався, він мені пальцем вгору показав, мол, то команда згори. Якщо без протоколу, то розповідаю. Єсть 25 гектарів елітної землі. Пілотний проект забудови Оноківської сільради. От на нього один нам усім відомий закарпатський клан хоче наложити лапу. Ну, ти поняв про кого йде мова, хто дає дєньги на це все діло. А пока я, бойовий полковник, тут, вони мене хрен б…ть ето самоє…»

Паралельно голова показує план забудови на 25 га. Натомість у редакції є більше 10-ти копій скарг жителів Оноківців про те, що їм не виділили земельну ділянку. Ці люди стояли в черзі від 5-ти до 12-ти років, а вона ніяк не рухалася. Не рухається й донині. Письмово Віктор Дмитрук дав відповідь лише на одну з цих скарг (сказав, що землі немає). На інші – різноманітні усні відмовки, мовляв, часу нема і таке інше. І це тоді, коли, за словами депутатів, у черзі, яка не рухається, стоїть понад півтисячі жителів села. Крім того, депутати-опозиціонери кажуть, що сільський голова, секретар та голова земельної комісії за попередні каденції отримали по 5-6 ділянок і роздали близько 170 шматків землі під ведення індивідуального садівництва нежителям Оноківців. Та ще й позачергово…

Повернемось до першої сесії. «Але ж поки сесія не почалася, – запитуємо, – ваш мандат як голови не дійсний?..». Відповідь: «Послухай, ти нічого не знаєш! Тебе ввели в оману. Я тобі розкажу. Тут написано, що на сільського голову поширюються повноваження депутатів. А депутат Мирослав Бігарь сказав мені, що не хоче бути тельоночком і подав теж у суд на рішення першої сесії. Але ти про це пока не пиши, бо у мене рішення суду ще нема на руках…»

Ось така цікава розмова вийшла. Зараз лише суд повинен поставити крапку у вирішенні оноківського гамбіту. Цього рішення з нетерпінням чекає громада села. Тим часом Оноківцями ширяться чутки ніби хтось із команди Віктора Дмитрука вихвалявся тісними стосунками з головою одного з судів, родині котрого в Оноківській сільраді було виділено земельну ділянку. Водночас жінка цього судді є адвокатом і консультує Дмитрука. Тому, мовляв, такий і впевнений у собі бравий полковник запасу. Сподіваємось, що це не вплине на вердикт Феміди.

Втім, під час нашої бесіди Віктор Дмитрук наговорив чимало. Однак не все з розмови включили в матеріал. Оскільки деякі сказані головою речі, явно пахнуть наклепом. Наприклад, стосовно його твердження про те, що афганець Павло Мигальницький купив собі інвалідність за 2 тисячі доларів і таке інше. А оскільки наклепи це – не наш стиль, то залишаємо ці речі «за кадром».

До слова, нещодавно на офіційному сайті Закарпатської обласної прокуратури з’явилося повідомлення прес-служби про те, що Оноківська сільська рада незаконно вилучила земельну ділянку площею майже 66 соток, що належала, як вказувалося у рішенні сільради, військовій частині Чопського прикордонного загону. Водночас ділянку перевели у землі запасу сільради. Згідно з державним актом, ділянка перебуває у користуванні військової частини, віднесена до земель Міноборони, є власністю держави. Зважаючи на вищенаведене, в.о. прокурора Закарпатської області Руслан Біловар рішення Оноківської сільської ради «Про вилучення земельної ділянки» вимагає визнати незаконним та скасувати. Цей протест обласного прокурора Віктор Дмитрук теж відхилив нелегітимною радою з 10-ти чоловік… Словом, нема управи на сільського голову Оноківців. А ще на пейзажі Оноківців в інтернеті дуже легко натрапити під рубрикою «Купити-продати земельну ділянку». Не вірите? Спробуйте.

Павло Білецький, Закарпатська Країна

Коментар для «Закарпатської країни»

Михайло Фединець, голова Ужгородської районної ради:
– Не мені судити, чи в Оноківцях легітимна або нелегітимна сільська рада. Для цього є прокуратура, суд. Хай вони й розбираються. А Ужгородській районній раді потрібно, щоб сільська рада в Оноківцях працювала. Поки що вона бездіє. Десять депутатів ходять на сесію, інші – ні. А від цього страждають виборці, які сподівались, що обрана нею місцева влада виконуватиме свої задекларовані під час виборчої кампанії обіцянки.

Тарас Григорик, політолог:

– Сільському голові Оноківців необхідно піти на компроміс, який вимагає опозиція. Інакше, за ситуації при розкладі політичних сил у сільраді, його може спіткати доля колишнього сільського голови Баранинців Павла Чучки, якому, не згідні з ним депутати, вставляли палки в колеса. До чого це призвело, переповідати не стану. Бо керувати сільською громадою – не шаблюкою махати. Навіть, якщо ти – полковник запасу. У Греції було гірше за Оноківців. Але й там «чорні» полковники не відважилися вдаватися до військового путчу – часи авторитаризму минулися. А вони, повірте, набагато гарячіші за п. Дмитрука!