Закарпаття: Освітлення у Пацканьові таки буде!

У депутата обласної ради, генерального директора ВАТ ЕК «Закарпаттяобленерго» Василя Ковача щодня багато відвідувачів. Люди звикли, що Василь Ілліч ніколи не відмовить і допоможе вирішити ту чи іншу проблему. Здебільшого, це стосується електропостачання.

Наша  новинка не раз писала, як Василь Ілліч допомагав мешканцям різних сіл нашого краю. На шпальтах газети ми друкували і подяки від людей.

На  цей раз у кабінеті депутата обласної ради ми зустрілися з отцем Володимиром, настоятелем Михайлівського православного храму села Пацканьово (на ФОТО). Священик приніс звернення вірників. Декілька років тому, розповідає отець Володимир, це гірське село, дякуючи Василю Ковачу, отримало вуличне освітлення. Радості не було меж. Справа в тім, що тут традиційно проводяться ранкові і вечірні богослужіння. Вранці, коли ще темно, і пізно ввечері, коли сутінки вже огортають село. «І тому, – йдеться у зверненні, – вуличне освітлення було як поява на небі яскравої зірки. Але останнім часом, через незрозумілі дії різних чиновників, ця зіронька згасла для селян. Тому, Василю Іллічу, знаючи Вас, як високопорядну, віруючу людину, люблячого земляка, який не забуває рідне село і його жителів, звертаємося до вас з проханям відновити освітлення. Ми наперед вдячні Вам, віримо, що і на цей раз допоможете…». І підпис: настоятель храму і прихожани.

…Василь  Ілліч уважно вислухав гостя,  прочитав звернення. Дійсно, у  свій час він допоміг провести  освітлення Пацканьова.

– На 90 відсотків, – розповідає, – ми оплатили усі роботи з надією, що місцева сільська рада слідкуватиме за подальшою оплатою за використану електроенергію. Але не так, на жаль, сталося, як гадалося. Борги з кожним роком росли. Нині вони вже склали 16 тисяч гривень. Пацканівська сільрада, до речі, єдина в районі, яка заборгувала за вуличне освітлення.

Нещодавно зустрілися з депутатом обласної ради, головою облжержадміністрації Олек-сандром Ледидою і вирішили: ми вдвох виплатимо цей борг. Але, слово честі, мені соромно за рідне  село. Зараз у районі діє програма, за якою буде освітлено всі села Ужгородщини, але ініціатива має йти від сільських голів, а не від нас.

…Ситуація  дійсно дивна. Щоб вулиці були  освітлені, хочуть всі. Але  ж електроенергія – такий же  товар, як і хліб чи масло  (його ж безкоштовно ніхто не дасть).        До того ж, на «Закарпаттяобленерго» було накладено ще й штраф за борг пацканівців. 16 тисяч гривень – не такі вже й великі гроші. Могли б допомогти і підприємці, повинні свою частку внести й самі мешканці села. Але сільська рада, сам голова Юрій Бонь чомусь неспроможні організувати регулярну оплату за використану електроенергію. Василь Ілліч зізнався, що йому прикро і за те, що по сплаті за електроенергію від індивідуальних споживачів Пацканьово теж відстає від інших сіл, оплата становить лише 97,47 відсотка, в той час, коли в інших населених пунктах – понад 100 відсотків.

– Василю Іллічу, а район в цілому, як виглядає, багато  людей боргує за  спожиту електроенергію?

– Ні, район у цьому плані благополучний. Населення платить справно. Серед боржників лише моє рідне Пацканьово і Вовкове (97,94%) та Ляхівці (99,86%).

– Не можу, не скористатися нагодою і не запитати, чому обленерго виключили  з реєстру стратегічних об’єк-тів?

– Такі питання вирішуються не на обласному  рівні, а вище: від нас нічого не залежало.

Марія ПІДГОРНА, “Вісті Ужгородщини”