Закарпаття: У гірському Воловці вирішували проблеми безробітних інвалідів

9 березня 2011 року у Воловецькому районному центрі зайнятості відбулося засідання за “круглим столом” за участю осіб з обмеженими фізичними можливостями, керівників ринкоутворюючих підприємств та представників соціальних установ району.
Відкриваючи захід, заступник директора Воловецького районного центру зайнятості Іван Лях закликав присутніх до активної участі в обговоренні теми, а також розповів про ситуацію, що склалася на ринку праці району. Так, упродовж січня-лютого цього року в пошуках роботи на обліку перебувало 1302 незайнятих громадян, з них 57,45 % складали жінки, 48,5 % – молодь у віці до 35 років, яким підшуковувалась робота та надавались інші профорієнтаційні послуги. Працевлаштовані 82 незайнятих громадян, 9 з них – на дотаційні робочі місця, 5 безробітним надано одноразову допомогу для започаткування власної справи. 34 безробітні проходили професійне навчання, 30 брали участь в оплачуваних громадських роботах.

На 1 березня 2011 року 1127 незайнятим громадянам продовжувався пошук підходящої роботи, 712 безробітних отримують допомогу по безробіттю з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Цьогоріч у центрі зайнятості зареєстровано 110 вакансій. Співвідношення чисельності незайнятих громадян та вакансій за 2 місяці склало майже 12 осіб на одне вільне робоче місце. Кількість наявних вакансій станом на 1 березня 2011 року – 21. Співвідношення чисельності незайнятих громадян та вакансій по району склало 55 осіб на одне вільне робоче місце;

Директор районного центру соціальних служб молоді Н. Пазюк ознайомила присутніх із тими напрямками роботи, яку проводить дана служба по сприянню реабілітації дітей-сиріт у суспільстві.

Заступник начальника відділу взаємодії з роботодавцями  центру зайнятості М. Годзінець розповіла, що в районі зареєстровано 383 юридичних та фізичних осіб, але вакансій для осіб з обмеженими фізичними можливостями незначна кількість. Наразі є тільки одна вакансія – двірник на ЛОК ”Форель”.

Заступник начальника відділу сприяння працевлаштуванню центру зайнятості Я. Волошин відзначила, що на обліку з початку року перебувало 9 осіб з обмеженими фізичними можливостями, з яких 2 особи працевлаштовані. Вона також зауважила, що право на працю – це одне з основних прав людини, визнане міжнародними актами і чинним українським законодавством. Воно поширюється і на осіб, які мають інвалідність. Всі громадяни мають рівні конституційні права і рівні перед законом.

Кожна людина має право працею заробляти собі на життя, яку вона вільно обирає та вільно погоджується на неї. Інвалідам забезпечується право працювати в установах, підприємствах, організаціях, а також займатися індивідуальною трудовою діяльністю або іншою трудовою діяльністю, яка не заборонена законом. Інвалідам надане право на працевлаштування з умовою виконання роботи вдома.

До служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні можуть звертатися незайняті інваліди, які бажають змінити місце роботи, працевлаштуватись за сумісництвом чи у вільний від навчання час.  Також є можливість створення спеціальних робочих місць з Фонду інвалідів.

Начальник відділу активної підтримки безробітних О. Кочан проінформувала: якщо під час звернення до служби зайнятості бажана робота була відсутня, то запрошують до центру зайнятості додатково, якщо така вакансія з’явиться. У разі звернення до служби зайнятості особи з обмеженими фізичними можливостями реєструються як такі, що шукають роботу. Для даної категорії в центрі зайнятості проводять:

– інформаційні, психологічні та юридичні консультації, нададуть консультації з питань зайнятості;

– комп’ютерне діагностичне тестування, яке допоможе виявити здібності та нахили особи;

– ознайомлюють з інформацією про професії;

– ознайомлюють з можливістю проходження професійного навчання з урахуванням стану здоров’я і здібностей, а також потреб на ринку праці;

– розповідають про можливість проходження професійної реабілітації у Всеукраїнському центрі професійної реабілітації;

– нададуть довідковий матеріал про навчальні заклади, які приймають інвалідів;

– розповідають про можливості професійної підготовки в службі зайнятості.

Керівник гірського підрозділу Закарпатського інституту агропромислового виробництва, директор фермерського господарства ”Лукіч” В. Канайло запевнив, що працевлаштує 2-3 особи з обмеженими фізичними можливостями, як тільки розпочнуться сільськогосподарські роботи.

М. Семочко, заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Воловецького районного центру зайнятості