Закарпаття: Відгомін подій часів Карпатської України на Іршавщині

По-різному можна ставитись до весняних подій 1939 року. Однак кожна людина, яка захищає отчу оселю, рідний край та державу, заслуговує на повагу. Саме такі мотиви спонукали Василя Галаса, Василя Бровдія, Юрія Патраша та Петра Микитюка взятись за зброю і боронити рідну землю від угорських фашистів-гортистів і в нерівному бою віддати своє життя.
Громада села Білки пам’ятає і щороку в середині березня вшановує 4-х січовиків. В цьому році на вшанування, приурочені до 72-ї річниці Карпатської України, прийшли і мешканці навколишніх сіл.

Ще в понеділок, 14 березня, представники Іршавської районної влади Олег Козенюк та Євген Свириденко разом із білківським сільським головою Василем Зейканом відвідали могилу згаданих січовиків на сільському цвинтарі та поклали вінок. До слова, встановлення меморіальних дощок на цьому місці має детективну історію. Ще за радянської влади білківчани в цілях конспірації змушені були вписати на ній тільки прізвище Василя Галаса, а датою його смерті відзначили 1949 рік. На новій дошці, яку поклали два роки тому, виписали прізвища всіх 4-х похованих в цій братській могилі, а датою їх смерті вказали 15 березня 1939 року.

У вівторок о 10-й годині громада села та гості відвідали урочище Семихатки на околиці Білок, щоб взяти участь у мітингу-реквіємі. Його вступним словом розпочав керівник громади Василь Зейкан:

– У рік 72-ї річниці Карпатської України мусимо пам’ятати день, коли саме на цьому місці фашисти розстріляли січовиків. 14 жовтня 2007 року ми встановили тут пам’ятний знак.

Далі у виконанні жіночого хору з Імстичева прозвучав гімн України. Вчитель історії Білківської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 Маргарита Копа розповіла присутнім про ті буремні часи:

– Два дні тіла хлопців лежали тут для морального підкорення місцевих жителів. Тільки 17 березня 1939 року білківчанам дозволили забрати і поховати їх на кладовищі. Пам’ять про них залишається у наших душах та серцях.

На знак згоди білківчани та гості вшанували загиблих хвилиною мовчання. Представники районної влади Віктор Феєр та Станіслав Сухан запевнили молодих людей, що докладуть зусиль, щоб вони свої кращі роки провели щасливо. Далі присутні взяли участь у панахиді за полеглими січовиками.

Євген СВИЩО, “Срібна Земля”