Василь ПЕТЬОВКА: “Держава має відновити контроль за якістю пального”

Стрімке підняття цін на українських автозаправках одночасно призвело до такого ж стрімкого викиду на ринок підробленого, неякісного пального. При цьому Антимонопольний комітет і Держспоживстандарт виявляють неприпустиму байдужість до цієї проблеми, чим, фактично, прикривають багатомільйонні оборудки «тіньовиків» і фальсифікаторів. Таку оцінку ситуації на роздрібному паливному ринку висловив народний депутат України Василь Петьовка, – повідомляє прес-служба політика.
За його інформацією, нині кожен третій літр пального, що продається на вітчизняних АЗС – це фальсифікат. «Коли ціни йдуть угору, охочих торгувати «бодягою» ставатиме все більше. Компоненти, якими розводять бензин – різноманітні присадки, нафталін і ацетон – коштують відносно дешево, зате доводять октанове число до потрібних величин. Як наслідок, водії платять двічі: спочатку такій високорентабельній сфері, як торгівля нафтопродуктами, створює всі умови для реалізації фальсифікату» – наголосив народний депутат.
Політик переконаний, що за європейською ціною на пальне українські споживачі повинні отримувати і європейську якість продукції. «Зараз треба вирішити дві основні проблеми для того, щоб повернути держконтроль на ринок нафтопродуктів. Насамперед, уряд має дати Держспоживстандарту необхідне фінансування для перевірок заправних станцій. По-друге, Кабміну слід внести необхідні зміни у держстандарти, щоб відбір контрольних зразків і результати тестів не можна було оскаржити виробниками і продавцями фальсифікату. Все інше зроблять самі автомобілісти, які, дізнавшись «імена» тих, хто їх дурить, забудуть до них дорогу», – вважає нардеп.

Прес-служба облради