ГПУ: Санітарію найгрубіше в Україні порушують у дитсадках Закарпаття

Органи охорони здоров’я виявили порушення вимог санітарного законодавства у 248 інтернатних та оздоровчих дитячих закладах України.
Як повідомили у прес-службі Генеральної прокуратури України, органи охорони здоров’я провели перевірки у понад тисячі таких закладів. За їх результатами виявили порушення вимог санітарного законодавства у 248 установах, насамперед, у Закарпатській та Івано-Франківській областях.

Найпоширенішим є неналежне зберігання харчових продуктів з порушеним терміном придатності, а також реалізація овочів з перевищенням вмісту нітратів, повідомили в ГПУ. Непоодинокі факти неналежного ведення медичної документації на харчоблоках, медичних оглядів працівників. У деяких дитячих закладах Закарпатської області повною мірою не забезпечений медичний контроль за організацією харчування. Немає документів про якість харчових продуктів, не дотримується технологія приготування страв, йдеться в повідомленні.

Як заявили в Генпрокуратурі, в окремих установах Івано-Франківської області не організовано проходження підлітками флюорографії, діти не дотримуються правил особистої гігієни. Деякі інтернати області переповненні вихованцями понад встановлені нормативи.

Як повідомили в ГПУ, в результаті перевірок 285 відповідальних осіб оштрафували, винесли 12 постанов про тимчасове припинення експлуатації закладів, сім постанов про вилучення з реалізації продукції, чотири постанови про обмеження її асортименту, наклали чотири фінансові санкції, тимчасово усунули від роботи 40 працівників закладів.

Ці перевірки проводились у зв’язку з фактами смерті дітей у дитячих закладах та з метою запобіганням таким випадкам відомство доручило Міністерству охорони здоров’я організувати перевірки якості надання медичної допомоги та забезпечення належного санітарно-епідеміологічного стану в будинках дитини, дитячих санаторно-курортних та оздоровчих закладах, притулках, інтернатних установах, підпорядкованих міністерствам соціальної політики, освіти і науки, молоді та спорту.

Нагадаємо, на початку цього місяця на «гостру кишкову інфекцію» захворіли понад півсотні дітей у Донецьку, які вживали продукцію дитячої молочної кухні Центральної міської клінічної лікарні № 1. За наслідками перевірки прокуратура Донецька 6 квітня порушила кримінальну справу стосовно працівників молочної кухні за фактом неналежного виконання обов’язків.

ZAXID.NET