Закарпаття: Чиновники пообіцяли мешканцям Хуста захист від паводків

У п’ятницю, 30 вересня, у Хусті відкрили потужну захисну дамбу. Символічну стрічку перерізали Міністр з питань надзвичайних ситуацій Віктор Балога, голова Держводагентства України Василь Сташук, очільник Закарпаття Олександр Ледида, голова обласної ради Іван Балога.До відкриття дамби високопосадовці оглянули ще кілька важливих водозахисних об’єктів – відновлені берегоукріплення у с. Крива, що на Хустщині. Ці дамби постраждали ще під час літніх паводків 2008 року. Сьогодні водогосподарниками вже введено в експлуатацію більше 3 км дамб та майже 2 км берегоукріплень, облаштовано водовипуски, шлюзи та півзагати. До кінця 2011 року тут планують побудувати ще 350 м захисних дамб та берегоукріплень на суму 4,6 млн. грн, повідомили zakarpatpost.net  у  прес-центрі ОДА.

Та головною подією стало завершення реконструкції захисних дамб рік Тиси та Хустець. Саме через велику воду 1998 та 2001 років мешканці Хуста вперше серйозно постраждали від паводку. Відтоді, вже був здійснений захист верхньої частин міста, а у 2010 розпочали реконструювати дамбу, яка слугуватиме захистом нижньої. Загальна довжина водозахисних дамб складає 2,6 км. Тут також облаштували берегоукріплення та майданчик для пересувної насосної станції. Загальна вартість будівництва перевищила 17 млн. грн.

– При нинішньому непростому фінансовому становищі в державі, це надзвичайно потужний проект, – вважає Міністр з питань надзвичайних ситуацій Віктор Балога. – Важливо те, що ні на один рік будівництво по програмі «Тиса» в Закарпатті не зупинялось. Адже про результат свідчать не цифри та кількість перерізаних стрічок, а конкретні дії.

– Ця дамба стала ще одним чудовим подарунком для закарпатців. Я б хотів подякувати керівництву держави за те, що вони не забувають по наш край. Адже немає нічого важливішого та ціннішого за безпеку людей, – констатував керівник області Олександр Ледида.