У Берегові розклали намети угорські скаути

У суботу, 17 березня, у центрі Берегова розклали свої намети представники Закарпатської угорської асоціації скаутів, аби познайомити з цим всесвітнім рухом широку аудиторію – як дітей, так і їхніх батьків.

 Асоціація була створена в 1992 році і нині нараховує в своїх лавах понад 300 членів. Осередки діють Ужгороді, Мукачеві, Берегові, Виноградові, Чопі, Мукачівському та Виноградівському районах.

Основна мета організації полягає в удосконаленні моральних, духовних та фізичних здібностей молоді Закарпаття. “У нас три основних принципи – віра в Бога, служіння Батьківщині та допомога друзям, – розповідає Іштван Бардош, голова Берегівського осередку (дружини) скаутів імені Стефана Бендаса.

– В цьому основна відмінність від піонерів, де дітей виховували у дусі атеїзму. Для нас головне – це виховати з дитини відповідальну дорослу людину. У нашій організації близько ста школярів від 10 до 16 років. Ми багато часу проводимо разом, не лише граємо в активні ігри, вивчаємо пісні та танцюємо народні угорські танці, а й допомагаємо немічним, дітям-сиротам, всім, хто потребує нашої підтримки. Служити суспільству, приносити користь – теж один з наших постулатів”.

Зокрема, про свої добрі справи скаути розповіли мовою фотографій – на стендах. Вони допомагають також і збирати кошти для порятунку важкохворих дітей Закарпаття. Але вміють і відпочивати – щоліта вирушають у походи, найчастіше у гори, подалі від відомих всім туристичних стежок. Тому скаутів навчають ще й вмінню поводитися у дикій природі, розводити вогнище, готувати їжу, розкладати намет тощо. Всім цим премудростям навчали всіх охочих у Берегові. А також влаштували майстер-клас для наймолодших з розпису писанок, виробів з паперу та ниток, соломи. Безкоштовно малювали смішні портрети, а також вчили як вправлятися з угорським батогом.

Олександр Ворошилов, Голос Карпат.