Астрофізики знайшли у космосі справжню фабрику зірок

Центральна галактика кластера “Фенікс” характеризується дуже інтенсивним зореутворенням – до 740 зірок на рік.

Фахівці з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики виявили велике скупчення галактик, яке встановило кілька нових космічних “рекордів”. Скупчення галактик SPT-CLJ2344-4243, яке отримало неофіційну назву “Фенікс”, виявлено на відстані 5,7 мільярда світлових років від Землі.

За словами астрономів, це один з найбільших подібних кластерів у Всесвіті. Крім того, кластер “Фенікс” виявився одним з найпотужніших джерел рентгенівського випромінювання. Однак найбільше астрономів здивувала незвичайна активність кластера.

Галактики, що лежать в центрі таких скупчень, звичайно є “сплячими” і не народжують нових зірок. Однак центральна галактика кластера “Фенікс” характеризується дуже інтенсивним зореутворенням. Аналізуючи зображення, отримані телескопом “Чандра”, астрофізики дійшли висновку, що на рік вона формує близько 740 нових зірок, тобто приблизно дві зірки за день.

Як розповідають у дослідницького центру, жоден кластер у Всесвіті не володіє такою високою швидкістю формування зірок. За словами дослідників центру астрофізики, активне утворення зірок у центральній галактиці “Фенікса”, можливо, змусить науковців переглянути гіпотези про роль чорних дір у формуванні зірок. Надмасивні чорні діри (тобто діри з масою понад мільйон сонячних), що містяться в центрах галактик, традиційно пов’язували з низькою швидкістю зореутворення в таких галактиках.

Згідно з останніми уявленнями фізиків, чорні діри перешкоджають охолодженню газу до стану, коли може початися формування зірок. Однак інтенсивне утворення зірок в центральній галактиці в кластері “Фенікс” суперечить цій гіпотезі.

tsn.ua