На Мукачівщині вирощують зернову культуру сорго

На Закарпатті почали вирощувати унікальну зернову культуру – сорго. Якщо досі про неї більше знали як про сировину для звичайних віників, то відтепер в сільськогосподарському товаристві Клячанівське її вирощують як зернову культуру.

Закарпатські агрономи вирішили засіяти незвичну для Закарпаття зернову культуру, яка називається сорго. Місця для того щоб вирощувати нові зернові культури достатньо, адже багато території для засіву на Закарпатті просто пустувало. Зараз поля засіяли трав’янистою рослиною родини злакових про яку поки що відомо досить мало. Пан Андрій додає що дивуванню але й водночас цікавості не було меж. Сіють сорго десь біля 15 травня а збирають в кінці вересня. Агрономи вважають соргові культури дуже рентабельними та не вибагливими.

Щодо використання вологи то називають сорго навіть рослиною – верблюдом, адже рости вона може і під час засухи. Завезли до нас цей сорт сорго з Вінниці. Окрім невибагливості до погодних умов сорго наділено також цінними харчовими властивостями. Сорго містить незамінні джерела цінних поживних речовин .

Ця низькоросла рослина (100–140 см), забезпечує високу врожайність зерна. Фахівці кажуть: сорго дає урожайність 5 – 6 тонн з гектара, тоді як , до прикладу, цьогоріч пшениця на Закарпатті вродила 4, а по Україні – 2,7 тонн з гектара. Розведення сорго допоможе розвивати на Закарпатті не тільки розведення культур, а й тваринництво.

Детальніше про це – у сюжеті випускуновин М-студіо за 3-9 вересня 2012 року.