Вийшла перша в історії України книга про переселенців із Закарпаття у Сербії

Сьогодні – останній день Форуму видавців, що триває у Львові, і є чи не найвагомішою подією для українських письменників і видавництв.

Тішить те, що з кожним роком усе більше представлено на заході закарпатських авторів та видавництв, розповів кореспонденту Закарпаття онлайн у телефонній розмові письменник Олександр Гаврош. «Приємно, що закарпатці дедалі впевненіше почуваються на Форумі: приїжджають не просто як гості, але й представляють свої книги. Представлені на заході і закарпатські видавництва, зокрема, «Ліра», «Патент», «Карпати»… Звичайно ж, і автори крайові – Андрій Любка, Ірися Ликович, Мирослав Дочинець, Лесь Белей, Сергій Федака… Форум є одним із найкращих свідчень, що книги виходять, незважаючи ні на що, а до того, ще й непогано продаються. Наприклад, я говорив з представниками київського видавництва «Нора-Друк», в якому вийшла моя нова книга «Блукаючий народ», і, за їх словами, з 50 примірників книги, які були привезені на Форум, зараз лишилось буквально кілька примірників», – розповів Олександр Гаврош.

Книга «Блукаючий народ» вийшла у київському видавництві «Нора-Друк» і є першою за історію України книгою по переселенців з історичного Закарпаття у Сербії, повідомив автор. Книга вийшла у серії «Мандри», в якій «українські письменники розповідають про якусь зі своїх мандрівок і про свої враження від неї». За словами Олександра Гавроша, це досить популярний жанр у світі, в Україні ж він тільки «починає жити»: в серії «Мандри» вийшло вже 6 книжок.

Серед них – і книга «Блукаючий народ» про закарпатців, які колись освоїлись у Сербії: «закарпатська діаспора у Сербії чи не найдавніша з усіх – «руснаки» (наголос на другому складі – авт.), як вони себе називають, облаштувались у Сербії 260 років назад. Група їх нечисельна – близько 15 тисяч», – розповів Олександр Гаврош.

 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн