Продукти, які труять організм!

Чи знаємо ми, що купуємо? Напевне, ні. Бо коли б нам стало відомо про наслідки, все було б інакше.

Зауважу, що немає в Україні таких виробників, які зазначають на упаковці всі інгредієнти. Що ж ми їмо насправді і як від цього захиститися? Не так давно було названо «чорну п’ятірку» харчових продуктів, які мають найшкідливіший вплив на людський організм. Перше місце – газовані солодкі води, друге – пельмені, вареники з м’ясом, млинці з паштетом, третє – кондитерські вироби, цукерки, вафлі, четверте місце – м’ясні та рибні консерви, паштети, п’яте місце – ковбасні вироби

Постійні моніторинги реалізації продукції показують значну кількість порушень: практично всюди по Закарпатській області відсутні сертифікати на продукцію, дозволи на торгівлю, санітарні книжки у продавців, нормальні туалети і т.д. Окрім недбальства можна говорити і про інформованість керівництва ринків про торгівлю продуктами без жодних перевірок, оскільки, часто, продавці єдиним своїм документом пред’являли чек про оплату входу на ринок. Досить поширеним також виявляється явище, коли експертний висновок про санітарну відповідність надавався лише на декілька видів продукції, а на прилавку асортимент був значно ширший, але не перевірений. Також на висновках ветеринарно-санітарної експертизи часто відсутні реєстраційні номери, що виключає можливість конкретизованої перевірки хто і коли видав цей висновок. Проблемою є і те, що більшість закарпатців, навіть на склад того, що купують, не звертають увагу, не те, що на дату виготовлення…

Прохолодні напої, морозиво, соки, концентрати. Загалом їхня якість не така вже й погана. Але дуже багато соків, наприклад, просто розведені водою, а деякі з них – ще й хімічними реактивами (підсолоджувачі, барвники, консерванти). Небезпечними для здоров’я є всі продукти, які швидко псуються, особливо якщо вони реалізуються без холодильників і на стихійних ринках. Тут небезпечно купувати навіть олію, яка після тривалого перебування на сонці окисляється і стає непридатною для вживання. Щодо ароматизаторів та барвників, які широко використовуються в кондитерських виробах, безалкогольних напоях, томатній пасті, соках і навіть у вині, – не всі дозволені до використання МОЗ, тому виробники часто не вказують про їх наявність у складі продуктів. До речі, наказом МОЗ взагалі заборонено підфарбовувати та ароматизувати червоні вина і томатну пасту. Експерти не задоволені результатами перевірки томатних паст. У продаж продукт надходить із малим вмістом помідорів, з надмірним додаванням крохмалю, барвників і консервантів.

Погані результати мали й деякі торгові марки згущеного молока, в яких знайшли кокосову олію, столярний клей, титанові білила, генно-модифіковані продукти. Тому, частуючи дітей згущеним молоком, ви можете їх навіть отруїти. Недостатня якість і йогуртів, які теж начиняються штучними ароматизаторами, стабілізаторами, барвниками. До речі, живі мікроорганізми в йогурті зберігаються не більше двох тижнів. Найстрашнішими виявилися результати досліджень сметани та інших сметанних напоїв. Більшість із них взагалі виготовлено без додавання молока, а наповнювачами стали рослинні жири, вода, титанові білила, емульгатори, ароматизатори.

їжа впливає на нас по-різному. Одна підвищує кров’яний тиск, інша активує травлення або ж навпаки: викликає дисбактеріоз. А ще варто врахувати, що продукти, корисні для серця, можуть бути шкідливі для шлунка або печінки. Загалом для нормальної життєдіяльності кожного з органів потрібні різні речовини, отже, і різні продукти. Так, наша рухова активність залежить від стану судин та хрящів. Щоб гарантувати здоров’я опорно-рухового апарату, треба включати в раціон продукти, які забезпечують міцність судин і хрящів. А для цього двічі на тиждень їжте морську рибу, щодня – твердий сир, кисломолочні продукти і сезонні овочі та фрукти (малину, яблука, щавель, чорницю, обліпиху, соняшникове насіння). Щохвилини наші нирки фільтрують 1 літр крові, очищаючи її, і видаляють з організму шкідливі речовини і продукти життєдіяльності. Для нирок корисні ягоди, фрукти та овочі, які їх «промивають»: кавун, огірки, журавлина, апельсини та березовий сік. Журавлина (клюква) додатково допоможе боротися з інфекціями в сечоводах і сечовому міхурі. Огірки й кавуни – сечогінні, допомагають зменшити набряки і знижують артеріальний тиск. Апельсини містять речовини, що перешкоджають утворенню в організмі сечової кислоти, яка стимулює утворення каменів в нирках.

Органи шлунково-кишкового тракту (печінка, шлунок, підшлункова залоза, кишківник) витягують з їжі поживні речовини і першими реагують на порушення в харчуванні. Шлунок перетравлює їжу, а мед, горіхи, сухофрукти, апельсини, ківі сприяють гарній секреції шлунка та стимулюють роботу печінки, селезінки.

Працюючи в безперервному режимі впродовж доби, серце скорочується 100 000 разів, забезпечуючи притік крові до всіх органів і тканин. Для серця дуже корисні фініки, вони містять багато саліцилової кислоти, що розріджує кров. А калій (яким багаті мед, курага, манго, виноград) зміцнює серцевий м’яз. Сірка, селен, що входять до складу часнику, виводять холестерин, знижують тиск. Морська риба перешкоджає утворенню тромбів. Лікопен, що міститься в помідорах, захищає судини від склерозу.

Зубам та кісткам необхідні кальцій, магній, фосфор. Вживайте молочні продукти, сири, персики, виноград, баклажани, яблука, цибулю і кунжут. Щоб кальцій добре засвоювався, у раціоні мають бути продукти, які містять вітамін D (печінка тріски, риб’ячий жир, яєчний жовток). А от фосфору багато в морській рибі, зернобобових, м’ясі птиці. Тож, вибираючи харчові продукти – оберіть здорове харчування!

Харчові добавки — це речовини, які додають у продукти з технологічних міркувань, щоби ті не зіпсувалися, не втрачали колір і консистенцію. Так, сучасна переробна промисловість обґрунтовує використання у їжі, яку нам готує, невластивих їй складників. На перший погляд — цілком невинно. Якщо ж детально вивчити етикетки, стає страшно. Аж харчі в горло не лізуть.

У крамницях, супермаркетах і на ринках більшість упакованих продуктів промарковані позначками «Е» з різними цифрами. Це розроблена в Європі система кодифікації харчових добавок, які окремо в їжу не вживаються, але технологічно вводяться в продукти для надання їм певних властивостей. Всі добавки, як пояснили спеціалісти, поділяються на кілька класів і нумеруються залежно від застосування. 

Серія «Е» від 100 до 199 — це барвники, Е 200-299 — консерванти (підвищують термін зберігання продуктів, захищають їх від мікробів, грибків, хімічно стерилізують, дезінфікують). Е 300-399 — антиокислювачі (за дією схожі на консерванти — зменшують окислення, продовжують термін зберігання). Е 400-499 — стабілізатори (зберігають задану консистенцію продукту, загущують, підвищують в’язкість). Е 500-599 — емульгатори (за дією схожі на стабілізатори, створюють однорідну суміш продуктів, які природно не змішуються, наприклад води й олії). Е 600-699 — підсилювачі смаку та аромату, Е 900-999 — антифламенги (протипінні речовини, які знижують піну, наприклад, при розливанні соків). Така класифікація є умовною, оскільки ті ж самі речовини можуть бути, скажімо, і консервантами, і антиокислювачами одночасно (як сульфіт натрію E 221).

Чимало харчових добавок — природного походження. Наприклад, E 330, або ж лимонна кислота, є у всіх цитрусових. На E 160 — каротин — багаті морква й помідори. E 101 — вітамін В2, він же рибофлавін – міститься у печінці та окремих сортах хліба. А з морських водоростей виділяють E 400 — альгінат натрію. Загалом, у нашій країні дозволені до використання 26 видів барвників, 11 консервантів, 13 антиокислювачів, 8 стабілізаторів, 18 емульгаторів, 12 речовин, які підсилюють смак, аромат і підсолоджують продукти. Більшість — хімічно синтезовані речовини, які негативно впливають на наше здоров’я.

 

Особливо небезпечні добавки

Клас Е 1000 та інші глазуруючі речовини заборонені в Україні. До так званого “чорного списку” харчових добавок, які не варто споживати, офіційно віднесені добавки, які можуть сприяти розвитку злоякісних пухлин, — Е 103, 105, 121, 125, 126, 130, 131, 142, 152, 210, 211, 213-217, 240, 330, 447. Добавки, які викликають захворювання шлунково-кишкового тракту, — Е 221-226, 320-322, 338-341, 407, 450, 461-466. Добавки, що можуть спричиняти алергійні реакції, — Е 230, 231, 232, 239, 311-331. Добавки, які провокують хвороби печінки та нирок, — Е 171-173, 320-322. Добавки Е 230-232 та Е 238 шкідливі для шкіри, Е 250, 251 можуть викликати розлади тиску, Е 311-313 провокують висипання, а Е 320-322 сприяють підвищенню рівня холестерину в крові. 

Інгредієнти, позначені Е 102, 110, 120, 124, 127, експерти «Держстандартметрології» визнали небезпечними, а Е 123 — дуже небезпечним. Через особливо токсичний вплив на організм людини в Україні заборонено використовувати харчові добавки з позначками Е 103, Е 105, Е 121, Е 125, Е 130, Е 152. 

Звісно, повністю уникнути вживання продуктів із «єшками» — неможливо. Але ретельно вивчати етикетки й обирати харчі з мінімальною кількістю хімічних домішок життєво необхідно. Щоби пізніше не шкодувати про змарноване здоров’я.

До теми

Е 221, бензоат натрію — консервант. Використовується у виробництві безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, вин. Міститься у консервованих морепродуктах (ікра, риба), повидлах, плодово-ягідних пюре, сухофруктах. А також у сухих дріжджах, соусах та маргаринах. Вплив на здоров’я людини: стимулює розвиток алергійних реакцій, викликає утворення злоякісних пухлин.

Е 223, піросульфіт натрію — консервант і розпушувач. Використовується у виробництві виноградного соку, фруктових напоїв, напівсолодких та плодово-ягідних вин, мармеладу, пастилок, зефіру, повидла, джемів. Додається до картоплі та капусти як напівфабрикатів, використовується проти потемніння заморожених овочевих сумішей. Є у глазурованих фруктах, ізюмі, крохмалі, томатному та ягідному пюре, напівфабрикатах із ягід (у заморожених та консервованих полуниці, малині, вишні та ін.). При контакті з кислотами виділяє токсичний газ. З цією речовиною працюють в засобах для захисту очей та обличчя, оскільки є ризик серйозно пошкодити очі. Викликає алергію та захворювання кишково-шлункового тракту.

Е 621, глутамат натрію — підсилювач смаку та аромату. Використовується при виробництві приправ, харчових концентратів для перших та других страв, страв швидкого приготування (бульйонні кубики, супи, картопля та каші з пакетиків). А також у багатьох готових стравах — в оселедці, сухариках із різними смаками… Речовина шкідлива для ротової порожнини, органів дихання та шкіри. Порушує обмін речовин, призводить до ожиріння, негативно впливає на нервову систему — руйнує нервові клітини.

nedilya.net