Преосвященний владика Мілан, єпископ Мукачівський, освятив новий 157 храм

У Неділю жінок мироносиць, Преосвященний владика Мілан освятив новий храм в селі Перехрестя Берегівського деканату.

Владику зустрів адміністратор парафії протоієрей Йосип Чірпак разом з молоддю та запросив освятити новий храм для громади. Також на освячення храму приїхав Преосвященний владика Філеп (Кочіш), єпарх Гайдудорозький. Прийшли також вірники з навколишніх сіл та міста Берегова і студенти греко-католицького ліцею імені єпископа Олександра Стойки.

Архієрейську Службу Божу владикам співслужив декан Берегівського деканату став. прот. Ференц Демко, а також 17 священиків. Великою радістю було для багатьох вірників взяти молитовну участь в освячені храму, а також вознести свої молитви разом з двома владиками.

 

 

 

 

 

 

У своєму архіпастирському слові Преосвященний владика привітав владику Філепа та звернувся до вірників зі словами: «Дорогі у Христі! Я дуже радий, що в цю другу Неділю після Пасхи, Неділю жінок мироносиць ми могли разом з владикою Філепом освятити цей храм. Дякую насамперед Богу, а також всім, хто приклався до цього будівництва.

Слово Боже говорить нам про життя первісної Церкви. З тої малої спільноти апостолів та учнів Ісуса почала народжуватися Церква після смерті і Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. По-людськи це не можна пояснити. Тодішнє середовище було по-іншому сформоване: і єврейське, і римське. Що проголошували апостоли? Вони говорили про Ісуса, який умер на хресті, але Воскрес із мертвих і дає Нове Життя.

Апостол Павло говорить, що хрест став згіршенням для євреїв і глупотою для поган. Для нас хрест – це не ідол, якому поклоняємося. Хрест для нас є знаком безмежної Божої Любові. І люди, які тоді слухали ці слова, відкривали свої серця і приймали хрещення. Так було після першої проповіді апостола Петра, після зішестя Святого Духа. Він каже, що ви убили праведного. Ви є вбивцями. Вони не взяли камінь, щоб його каменувати, а запитали, що мають робити.

Господь кличе всіх до спасіння, але людина може бути спасенна, коли покається. Спасіння неможливо купити. Спасіння нам заслужив Христос на хресті. Людина за свої мільйони та мільярди спасіння не купить. Може бути наймогутнішою в цьому світі, але вона ніщо, коли не має в своїй душі Бога. Тому важливо прийняти правду, яка є основою християнства – Божий Син став Людиною, взяв на себе Тіло з Пречистої Діви Марії. Він страждав і помер на хресті і був похований. Але Він Воскрес із мертвих і дає свого Святого Духа. Хто прийме Духа від воскреслого Ісуса Христа, має життя вічне. Апостоли наповнені цим Духом проголошували цю найбільшу правду для людини.

Це робить і Христова Церква. Людина залишається в повній свободі прийняти цю Правду, або відкинути. Тому є важливо, щоб ми мали свої церкви, храми, де буде звучати це слово істини.

Дякуємо Господу Богу, що можемо будувати церкви там, де їх не маємо. Що можемо відновлювати ті, які були зруйновані.

Прошу вас, моліться за ваших духовних отців, щоб із силою Святого Духа проголошували Євангеліє».

Після закінчення Літургії владика Мілан нагородив архієрейськими грамотами тих, хто найбільш приклався до будівництва храму, а також подякував всім, хто цьому сприяв.

http://mgce.uz.ua