«Драгобрат» – курорт розбрату

Майже місяць провідною темою політичного життя на Закарпатті є перипетії навколо відомого в усій Україні конфлікту, що стався 10 січня на зимовому курорті Драгобрат. Завдяки активному втручанню у нього політиків – передусім голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля у якості головного звинувачувача бійців ДУК «Правий сектор» з позивними «Хорват» (Малкович), «Нацик» (Тищенко), « Біс» (Окороков), «Педро» (Угрин) та «Цвіх» (Василинюк) та народних депутатів України у якості їхніх захисників – події кримінальної хроніки перетворилася у стабільне джерело напруги, а політична складова зайшла настільки далеко, що сьогодні уже мало кого цікавить, з чого усе почалося…

ПОЛІТИЧНА РОЗПРАВА ЧИ ПОКАРАННЯ ЗАБІЯК?

Адвокат затриманих «правосекторівців» Роман Бухтіяров твердить, що «хлопці приїхали відпочивати на Різдво до одного з побратимів. Поїхали на Драгобрат, оселилися у готелі. Безпосередньо у «Хату магната» зайшли поїсти. Там їх спровокували на конфлікт. Охоронець готелю «наніс перший удар (це визнає і поліція). Далі хлопців побили, дві години тримали на снігу. Один із свідків події стверджує, що бачив, як під’їхав джип, з нього вийшли люди. Зважаючи, що ці люди приїхали оперативно, ми дійшли висновку, що вони проживають там і були пов’язані безпосередньо з власниками «Хати магната».

Версія народного депутата України Юрія Тимошенка більш «романтична»: «Машину хлопців в той вечір вели спецслужби. Коли машина заїхала на Драгобрат «Хата магната» яскраво світилася вогнями… Хлопці зайшли, захотіли перекусити, до них вийшов власник. Звичайно під час вечері їм було запропоновано випити. Протягом 5 годин, аж до самого ранку, власник зі своїми помічниками інтенсивно споювали хлопців, можливо, навіть підмішували якихось психотропів. Коли на ранок гості вже були доведені до відповідної кондиції, їх підвели до того, щоб зробити відео, де вони салютують з пістолетів. А після цього достатньо було сказати хлопцям кілька слів на зразок «Х*р вам, а не Україна» та «Бандери ви х**ові», щоб спровокувати бійку. І цих дві хвилини, яких було досить, щоб показати, що хлопці кинулись в бійку першими, було відзнято. Далі відео переривається. А потім власник зі своїми помічниками, взявши три стволи (один «травмат» і два мисливські), накинулись на хлопців і почали їх (достатньо п’яненьких, таких, що ледве трималися на ногах) впритул розстрілювати. Коли хлопці попадали поранені, вони налетіли на них і почали жорстоко копати і бити прикладами. Потім їх зв’язали і катували десь півтори години. Приблизно за цей час приїхали якісь спецпризначенці, при яких власник і далі продовжував бити поранених, вислухали версію власника і персоналу та забрали хлопців.

Тут ще треба розуміти, що власник «Хати магната» – сепаратист, який брав участь у мітингах на Донеччині, зокрема, навіть на тих, де палили українську символіку. І всі ці люди, можливо, не є приватними особами, а є агентами російських спецслужб, які під виглядом простих підприємців та обслуговуючого персоналу, проникають на територію України і утворюють п’яті колони».

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль з першого дня конфлікту регулярно і безапеляційно «засіває» інформаційне поле власними звинуваченнями на адресу затриманих: мовляв, він точно знає, що у них знайшли 160 тисяч російських рублів, що вони стріляли з пістолета Стєчкіна, який було викрадено 18 лютого 2014 року під час штурму приміщення СБУ в Івано-Франківську, що підслідні 28 грудня вчинили стрілянину на автозаправці на Львівщині, що всі п’ятеро затриманих на Драгобраті – ті самі люди, що 9 січня у Косівському районі Івано-Франківської області із застосуванням вогнепальної зброї влаштували дебош, побили кількох чоловік, заволоділи автомобілем і покалічили водія. Москаль вважає, що «події на Драгобраті стали прямим наслідком бездіяльності правоохоронців, які ніяк не реагували на попередні, набагато важчі злочини підслідних. Жодного відношення до захисту України на Донбасі ці злочини не мають, це явна кримінальщина, за яку передбачена кримінальна відповідальність. І те, що підслідних побили на Драгобраті – так само наслідок бездіяльності правоохоронців. Бо коли не діє правоохоронна система, починається самосуд».

Правники ж говорять, що простежується чітка тенденція – Г. Москаль у своїх заявах анонсує певні підозри, одразу ж виникає офіційне звинувачення в цих злочинах. Такі дії, вважає адвокат Роман Бухтіяров, підпадають під ознаки кримінального правопорушення, а саме – зловживання владою та перевищення службового становища. Показово, наголошують адвокати, що правосекторівців прокуратура звинувачує у побитті людей, тоді як самі постраждалі у справі дивним чином не фігурують…

Командир ДУК Андрій Стемпіцький, відповідаючи на питання журналістів в Ужгороді, так прокоментував активність голови Закарпатської ОДА щодо поширення заяв стосовно «Правого сектора». «Для нього (Москаля – ред.) найважливіше завдання – не просто дискредитувати патріотів, які боролися і борються за Україну, а їх знищити. Він виконує завдання. Подібних справ, де чинять розправу над нашими бійцями, – до ста по всій Україні. Тому ми не ведемо мову про те, що для нього це щось особисте. Навряд. Геннадій Геннадійович – просто гвинтик цієї системи, яка наразі вже нічим не відрізняється від тієї, яку ми мали при Януковичу, а подекуди і більш вдосконалена».

За такої ситуації пересічному громадянину не просто розібратися, ким є затримані – патріотами, що стали жертвами провокації спецслужб, чи п’яні, та ще й озброєні дебошири.

СУДИТИ НЕ МОЖНА ВІДПУСТИТИ

Під «супровід» цього інформаційного протистояння в Апеляційному суді Закарпатської області, оточеному озброєними спецпризначенцями з собаками, відбулися два вкрай напружені засідання, емоції на яких зашкалювали. 18 січня суд фактично не відбувся – звинувачених не доставили до судової зали, пославшись на те, що заявку на конвоювання слід було давати завчасно. Тому Нацгвардія не спромоглася привести затриманих з камери СІЗО до судової зали, відстань між якими складає максимум 50 метрів, тож розгляд справи перенесли на 22 січня. На суд до Ужгорода прибули нардепи України І. Луценко, В. Парасюк, В. Соляр, С. Мельничук та Ю. Тимошенко. Разом з адвокатами вони, а також народні депутати Петренко, Ярош, Мусій, Левченко, Іллєнко, Осуховський, Німчук та голова Луганської військово-цивільної адміністрації Г. Тука подали клопотання про взяття на поруки затриманих членів «Правого сектора». Натомість прокуратура просила суд залишити затриманих під вартою.

Розглянувши доводи сторін, Апеляційний суд ухвалив рішення залишити під вартою Василинюка із можливістю внесення застави 40 мінімальних зарплат (55 тисяч 120 гривень) та звільнити Окорокова з-під варти на поруки народних депутатів України. Рішення щодо затриманого Угрина суд залишив без змін… Після судді вирішили зробити перерву до наступного тижня, але присутні заблокували суд і наполягли на продовженні процесу. Тож судді продовжили роботу майже до суботнього ранку. У результаті було ухвалено рішення відпустити під гарантії нардепів волонтера Тищенка. Стосовно п’ятого затриманого – Василя Малковича – суд відхилив апеляцію, він разом з Угином перебуватиме в СІЗО до 8 березня. Варто наголосити, що у цій п’ятірці саме В.Малкович є ключовою особою – він заступник командира ДУК ПС, начальник оперативного штабу операції «Блокада Криму», тому затримання пов’язують саме з цією сторінкою його діяльності, саме тому в обмеженні його впливу сьогодні найбільш зацікавлена влада.

Зараз у судах триває тактичне протиборство сторін. Полум’я конфлікту дещо ніби й пригасло. Та, поза всяким сумнівом, кульмінаційна сторінка цієї історії, яка обов’язково матиме резонансне продовження, ще попереду.

Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ, газета “НЕДІЛЯ”