Ужгородець схуд на 40 кілограмів завдяки ліфту

Зайві кілограми! У кожного з нас вони є: у декого – п’ять, у декого – всі 50. Декому не дає жити навіть отой один злощасний кілограм, бо чоловік чи найкраща подруга так сказала. Але це півбіди. Біда в тому, що чимало з нас хоче скинути оті зайві кг, але не береться «за це діло», бо не має сили волі і не хоче змін задля себе, рідної/рідного. А ще мас-медійний простір рясніє безуспішними результатами, чи ба більше, – розповідями з фатальними наслідками на кшталт «дохудішали, що в лікарню потрапили».

37-річний ужгородець Віталій Фещенко схуд на 40 кілограмів! І як не парадоксально звучить – завдяки ліфту. Він не став шифруватися, а детально розповів про свою проблему із зайвою вагою та шляхи її вирішення. «Ці знання я отримав безкоштовно, тому маю ними поділитися», – резюмував. Мій співрозмовник є відомою людиною – педагог, громадський діяч, певний час працював держслужбовцем, з вересня торік призначений директором Оноківської ЗОШ Ужгородського району.

– Віталію Михайловичу, звідки виросли ноги у проблеми із зайвою вагою?

– Свою основну трудову діяльність я розпочав учителем в Ужгородській ЗОШ №7 2000 року. Важив 76 кг. Для мого зросту це була допустима вага. 2004-го почав набирати вагу, до того ж дуже стрімко. Довелось часто купувати новий одяг, бо нещодавно придбані штани, сорочки не застібалися. Я зрозумів, що організм дав збій, порушився обмін речовин. Думаю, причиною були нервові стреси, пов’язані з роботою, та нераціональне харчування. Після роботи приходив додому і їв все підряд.

2014 року я став важити 130 кг. Мені було дуже важко, з’явилися проблеми з життєдіяльністю, дівчатами, нажив варикозне розширення вен. Одного разу в нашому під’їзді призупинили роботу ліфта задля ремонту. Проживаю в квартирі на восьмому поверсі. Я піднявся декілька разів із кількома передишками між поверхами. Подумав собі: або я помру від інфаркту чи інсульту, або з цим треба щось робити. Слава Богу, в мене є чимало справжніх друзів. Досі очолюю молодіжне об’єднання «Наше покоління». Ми час від часу зустрічаємося, ведемо різні розмови за кавою, чаєм. У жовтні 2014 року торкнулися і моєї проблеми із зайвою вагою. Не буду вдаватись до деталей, скажу лише, що ми з Ганною Биковською заклалися на певну суму грошей, що я схудну до свого Дня народження на певну кількість кг. Аня та двоє моїх друзів – Віталік та Артур – запропонували мені спосіб схуднення – дієту П’єра Дюкана.

Для того щоб «сісти» на якусь дієту, а їх є дуже багато, треба мати хороші знання з біології, біохімії, фізіології організму людини. На щастя, з багатьох моїх отриманих спеціальностей, я ще і біолог. Про дієту Дюкана в Інтернеті написано доступно, професійно, вказані навіть ризики, роз’яснено, що робити, якщо виникне дискомфорт чи настане кризовий момент. Прочитав про неї все і зрозумів, що саме ця дієта мені найбільше підійде.

– З чого ви розпочали?

– Насамперед прийняв рішення, бо зміна режиму харчування є стресом для організму. Розпочав із першого етапу. На першому етапі можна вживати тільки чистий білок. Зрозуміло, що чистий білок – протеїн – є лише в медицині або той, який вживають культуристи. Я почав споживати яйця, м’ясо, рибу, до речі, дозволяється навіть жирна риба, бо вона містить омега-кислоти. На весь період дієти виключається з раціону жир, цукор, солодощі, легкі вуглеводи, хліб, алкоголь.

– Скільки триває дієта?

– Перший етап триває до 8 днів. Протягом перших семи днів я втратив рівно сім кг. Це був чудовий результат. Я придбав спеціально терези. Щоранку і щовечора зважувався і записував. Так роблю досі.

На другому етапі дозволяється вживання вуглеводів, але вуглеводи є двох типів: які швидко розчиняються, засвоюються і дають швидко енергію. Швидкі не можна, дозволяються вівсяні висівки.

А білок що це? Це найскладніша біохімічна сполука – спіраль, закручена в ще одну спіраль…. Щоб білок поділити на амінокислоти (а це такі малесенькі частинки), організму необхідна велика кількість енергії. Якщо в моєму організмі відсутні швидкі вуглеводи: сахароза, фруктоза, глюкоза та інші, то організм починає шукати їх у жирі. І таким чином жир починає розщеплюватися. А що таке жир? Це та ж вода, але у зв’язаній формі.

На другому етапі, який тривав три місяці, я втратив 25 кілограмів. Один день я вживав білок, другий день – білок із вуглеводами. Це морква, капуста, вона може бути варена, тушкована, сира. Перевага дієти Дюкана в тому, що можна їсти коли хочеш і скільки хочеш. Але важливо пити багато рідини: чай, каву, воду, просту, негазовану, не менше двох літрів на добу. Можна ще томатний сік. На перших етапах я випивав води багато – до п’яти літрів. Мені дуже хотілося пити.

Я досягнув хороших результатів – протягом 5 місяців схуд на 40 кг. Але спір програв, бо на 10 липня 2015 року (на свій День народження) я мав важити 78 кг, а важив 90. Гроші не повертав, але накрив «поляну» своїм друзям, які штовхнули мене на це діло і весь період підтримували. Як завжди буває, дехто скептично ставився до мого експерименту і психологічно давив: «Ти не витримаєш».

– Хто вам готував їсти?

– В основному сам. Живу з батьками. Вони знали, що я їм, тому спокійно до цього ставилися.

– Під час застіль як себе почували?

– Дивився на ті салати, спокушався, але утримувався, бо мав ціль. Спочатку було дуже важко, але, як кажуть на Закарпатті, кожне чудо триває три дні.

– Ви говорили, що під час дієти можуть бути і дискомфорт, і кризові моменти.

– Одного ранку я прокинувся дуже виснаженим, мені запаморочилося у голові. Зателефонував кільком друзям, які мені порадили цей раціон харчування, і кажу, що і до чого. Віталік запитав, чи маю вдома шоколад. На щастя, мав. З’їв декілька кусочків – і мені стало краще. У критичні моменти брав ложку звичайного цукру і запивав водою.

Через відсутність вуглеводів в організмі утворюється непрохідність, тому вдома треба мати під руками послаблюючі.

– Якщо хтось із наших читачів схоче скористатися Вашим досвідом, на що має звернути увагу?

– Треба бути готовим до того, що може з’явитися заторможена реакція, бо вуглеводи, які виключаються під час дієти, впливають на мозок, на швидкість думки. До прикладу, сьогодні вранці я не зміг згадати слово «хрестоматія», хоча маю диплом вчителя української мови і літератури. Мені в голову лізли якісь слова, типу «циркуляр», все, тільки не те, що треба.

Місяць я знову на дієті, бо останні три місяці прибрав десять кг, хочу повернутися до попередньої, в якій почуваюся комфортно. Горілку і пиво виключив зі свого раціону. Деколи вживаю тільки сухе вино. До речі, алкоголь – найбільш калорійний продукт. Стаю на терези щодня. Зважуватись треба і вранці, і ввечері, бо найбільша кількість рідини втрачається уві сні. Перед тим як змінювати режим та раціон харчування, треба підготуватися психологічно і порадитися з лікарем, бо для організму будь-яка зміна – це стрес. Ось, до прикладу, моя мама має зайву вагу, але сідати їй на дієту небезпечно, бо вона перенесла операцію по видаленню жовчного міхура.

Ще один важливий момент: забути про ліфт і щодня ходити пішки годину. Гуляючи набережними, містом, зайду в церкву, помолюся, свічку поставлю, помилуюся краєвидами, архітектурними пам’ятками, які ще збереглися в Ужгороді. Ви навіть не уявляєте, скільки я побачив людей, скільки нового і приємного! Відтоді щодня прогулююся навіть у дощ, сніг, холод. Буває, роблю зарядку, присідаю, віджимаюся. А доти було так: робота – квартира – квартира – робота.

– Чи відбулися зміни у вашому житті зі зміною раціону харчування?

– Розкажу одну притчу. Один чоловік хотів змінити світ. Пішов на ефір одного телеканалу, другого, третього, говорив багато, але люди його ідеї не сприймали. Вирішив змінити назву своєї вулиці. Але і це нічого не дало. «Якщо не хочете змінюватися ви, то змінюся я», – сказав чоловік і зачинився у хаті, звідки не виходив тиждень. Як вийшов на вулицю, то побачив, що сусід змінився, стали іншими й деякі знайомі. Мені дієта дуже багато чого дала, насамперед змінився я сам. Майже два роки не мав стабільної роботи, не міг працевлаштуватися, хоча і пропонували роботу, але завжди знаходилися якісь причини – то посада не влаштовувала, то з начальником не міг порозумітися. І тут мені зовсім несподівано запропонували роботу директора школи. Я зробив висновок на власному досвіді: якщо ти змінишся, то і світ стане іншим. Попри все, закони фізики, закони Всесвіту діють, змінити їх ніхто не може.

Тетяна ГРИЦИЩУК, газета “НЕДІЛЯ”