Хустянка Магдалина Скомаровська переконана: «Фазан майже як міфічний Фенікс»

Диких королівських птахів можна побачити не лише в лісосмугах на околицях населених пунктів, але й у дворах окремих любителів пернатих.

Магдалину Скомаровську в місті над Тисою більше знають як керівника одного з комунальних підприємств, а не як птахівницю.

Утім жінка добре обізнана з тонкощами розведення домашньої птиці, правда, займається птахівництвом виключно для себе, для душі та власного задоволення.

Єдиний птах, що поїдає колорадських жуків

Господарство пані Магдалини складається майже з п’яти десятків фазанів. Здається, для людини зайнятої це надто багато, однак володарка «пташиного двору» запевняє, що утримувати крилатих улюбленців не складно.

– Уперше я спокусилася на фазанів чотири роки тому. Власне, вони мені подобалися й раніше, однак наважилася придбати пташенят лише у 2012-му. Купила тижневих малят я в Ужгородському районі. Зростали вони без особливих труднощів, тож згодом замовила яйця через Інтернет і спробувала самотужки за допомогою інкубатора вирощувати курчат, – зізнається птахівниця.

Відтоді хустянка завжди має в господарстві фазанів і переконана, що цікавіших пернатих просто не існує в природі.

– По-перше, це єдиний птах, що поїдає колорадських жуків. Отже, для тих, хто вирощує картоплю, він є просто незамінним. По-друге, згідно з легендою, строката дика курка вважається прародичем Фенікса, який має здатність відроджуватися з попелу. І справді, фазани дуже витривалі, швидко адаптуються до будь-яких умов, легко переносять сильні морози, – ділиться знаннями пані Магдалина. – Цікаво, що фазан – після павича другий птах за красою пір’я.

Крім того, зі слів господині, її підопічні зовсім невибагливі в їжі, харчуються тим, що й звичайні кури.

– У природних умовах фазани живляться в основному рослинними кормами: насінням злакових та бобових культур, ягодами, кореневищами й зеленими частинами рослин, а також комахами, їхніми личинками, павуками, черв’яками, молюсками, інколи поїдають мишей. Тому домашніх птахів прогодувати неважко. Головне – утримувати їх у вольєрах закритого типу, аби не відлетіли, – зауважує ґаздиня. – А літати пташенята починають уже в 50-денному віці.

Крилатий делікатес, що відновлює чоловічу силу

Магдалина Скомаровська каже, що фазаняче м’ясо дієтичне та цілюще.

– М’ясо дикої птиці темного кольору й відрізняється від курятини вмістом жиру. А ще воно дуже соковите, його можна тушкувати, маринувати, фарширувати разом із зеленню, яйцями, грибами, каштановими горіхами, цибулею, овочами. Воно багате на мідь, фосфор, цинк та залізо, не містить шкідливого холестерину. Недарма диво-птахів розводили в себе китайські імператори. М’ясо фазана, приготоване з чорносливом, може повністю відновити чоловічу потенцію, – ділиться знаннями поціновувачка пернатих.

А рецептів приготування смачних наїдків із «дичини» в кулінарному доробку хустської птахівниці дуже багато. Яйця ж фазанів у родині Скомаровських їдять рідко.

– Найчастіше використовую їх для виведення потомства, однак якщо інкубатор заповнений, готую з них яєчню, омлет або інші наїдки. Між іншим, яйця куріпок дуже багаті на протеїн і кальцій та приємні на смак, – стверджує пані Магдалина.

Слід зазначити, що фазани Магдалини Скомаровської мирно співіснують на одній території з іншою домашньою птицею.

– Мої улюбленці живуть разом з курми, причому нормально вживаються. Раніше їхніми сусідами були білогруді та блакитні цесарки. Однак галасливі птахи дратували сусідів, тому зараз їх не утримую, – розповідає жінка.

Крім пернатих, у пані Магдалини є й інші тварини, яких дбайлива хазяйка теж дуже любить.

– Маю двох шотландських кішечок і котика британця. Ну і як годиться… двох собак. Тварини для мене – віддушина, справжнє джерело енергії та позитиву, – переконує турботлива господарка. – Недарма кажуть, що природа заспокоює. Найдорогоцінніший дар, який ми отримуємо від своїх улюбленців, – це хороший настрій, естетичне задоволення та живе спілкування.

life.ko.net.ua