У селі Горонда намагаються скористатися можливістю створити спроможну об’єднану громаду

Село Горонда Мукачівського району не належить до тих населених пунктів, які традиційно прийнято вважати неформальними регіональними центрами.

Однак сьогодні, попри системні кризові явища, громада села розвивається динамічно і претендує стати центром територіальної громади, об’єднавши навколо себе сусідні Страбичово і Жнятино.

У середу, 1 березня, консультанти Закарпатського територіального відділення Асоціації міст України у рамках проекту «Пульс» провели виїзну консультацію у потенційній Горондівській сільській ОТГ.

Про це виданню zakarpatpost.net повідомили у Закарпатському РВ АМУ.

Про роботу по створенню Горондівської ОТГ розповідає сільський голова Іван Туряниця: «Процес децентралізації у Мукачівському районі іде надзвичайно повільно, оскільки ніхто, окрім консультантів регіонального відділення АМУ та недержавних ЗМІ це питання системно не роз’яснює людям.

Жителі наших сіл – Горонда, Страбичяово і Жнятино – принципово і категорично не хочуть об’єднуватися з сусіднім селом Великі Лучки, як це передбачено перспективним планом. На це є свої причини, які мають як тривалу негативну історію стосунків між нашими селами і селом Великі Лучки, так й економічні розрахунки.

Тому ми уже тривалий час ведемо роботу по створенню спроможної ОТГ у складі наших трьох сіл. Коли я кажу «спроможної», то вживаю це слово не просто для вдалого формулювання, а й підкріплюю його економічними розрахунками. На нашій території розташовані підприємство по зберіганню скрапленого газу, зерновий елеватор, військова частина. У цих установах працює близько 500 наших жителів. Фонд оплати праці сягає майже 3 млн. грн.. на місяць і у випадку залишення нам 60% податку з доходів фізичних осіб ми можемо сформувати бюджет розвитку громади (лише від надходження від ФОП сягнуть 8 млн.грн), впорядковувати дороги, осучаснювати соціальні об’єкти, проводити благоустрій сіл.

У випадку створення наша громада буде географічно, культурно і релігійно ідентичною та компактною, що сприятиме наближенню влади до людей, а разом з тим і самодостатньою.

Згідно методики, затвердженої Кабміном, наша громада матиме усі необхідні соціальні об’єкти – загальноосвітні школи, дитячі садочки – а число жителів громади сягне 11 тис чоловік. Нам потрібно розвивати інфраструктуру сіл, отримувати освітню та медичну субвенції, залучати інвестиції.

За власний кошт поступово приводимо до ладу комунальні дороги ми – з 22 вулиць відремонтували 14, зробили освітлення вулиць, ремонт у дитсадку. Але сьогодні цього явно замало, адже ми заробляємо значно більше коштів, однак розпоряджається ними не громада. Тому ми хочемо не змарнувати свого шансу стати господарями на своїй землі та скористатися наданою можливістю створити спроможну об’єднану громаду».

zakarpatpost.net