До чого вчора доприбиралися в Ужгороді. ФОТОРЕПОРТАЖ

Постфактум

Учора в Ужгороді активно проходила толока. Прибирали і керівники міста та області, і громадські активісти і просто небайдужі містяни, і навіть ті,  чиїм безпосередньо функціональним обов’язком є дотримання чистоти – працівники комунальних служб.

Найбільше говорилося, звісно ж, про «суботник» біля адмінбудівлі ОДА. Його раніше було добре розрекламовано… Тож  результати екоакції, безумовно, цікавлять краян.

Отже, zakarpatpost.net вирішив проінспектувати, наскільки якісно прибрали Ужгород.

Тому вирушаємо до закарпатського «Білого дому».

Парк позаду ОДА більш-менш чистий, хоча не ідеально. Під ялинками можна помітити залишки побутових відходів.

До того ж контейнер зі сміттям не вивезено, та й заповнений він лише на третину. Місцями прибиральники  листя та траву  позгрібали й залишили  на доріжках.

А от на  бограч чекали усі! Видно, почувши його аромат, про прибирання дехто взагалі й забув. Та й на місці, де його варили, залишилися залишки згарища. Також поруч валяються целофанові упаковки від  мінеральної води.

Тобто, поїли-попили і розбіглися…

Крім того, учасники великого прибирання намалювали перед ОДА розмежувачі для паркування, пішохідну «зебру».

Звичайно, це добре. Однак за 10-15 метрів від розмітки,  біля економічного факультету УжНУ,  досить брудно.

Робити висновки не будемо. Хай кожен їх зробить для себе сам.

А ми мандруємо далі.

Набережна незалежності, Київська набережна не прибрані. Більше того, на набережній Незалежності знову горить сміття і дим дмухає перехожим прямо у очі.

Слов’янська набережна прибрана чи не найкраще в місті. Там працювало управління водного господарства. Тож вони позабирали навіть корчаки, які нанесла вода.

На Студентській набережній можна помітити масу гілок.

А от парк «Перемоги» біля озера Кірпічка, про який неодноразово вчора писав zakarpatpost.net прибрано неякісно. Прибиральники спалювали суху траву та гілки дерев. Окреме сміття, щоправда, завантажували на причіп автомобіля, однак більшість усе ж потрапляло в вогонь. Тож смог і сморід там стояли аж до вечора.

І така робота є красномовним  свідченням того, як не потрібно працювати. Адже полум’я могло перекинутися і на дерева, які розпустилися, і мешканцям мікрорайону та відпочивальникам доводиться дихати шкідливим димом. Та й дикі тварини, які живуть там, могли просто згоріти.

Але такою вже чомусь є закарпатська горе-традиція прибирання… аби полегшити собі роботу, не  згрібати і не вивозити сміття, багато хто просто спалює його на місці.

Загалом… якщо оцінювати прибирання в Ужгороді за десятибальною шкалою, то за вчорашню толоку можна виставити шість балів.

Хоча, з іншого боку, ця акція все одно  корисніша, ніж піар довкола висадження однієї ялинки та кампанія з поливання один одного брудом, яку останнім часом активно веде ОДА.

А результати толоки засвідчили, що прибиранню міста потрібно й надалі відводити належну увагу, проводити подібні зібрання хоча б 5-6 разів на рік.

Тільки так у нас, можливо, стане чисто, як у сусідів… Хоча в інших обласних центрах всі території прибираються щоденно.

Але ж Закарпаття не гірше!

Ми маємо бути найкращими!

zakarpatpost.net