Для чого закарпатці угорські галушки посипають копченими шкварками

— Угорська турошчуса схожа на наші галушки з сиром. Але там ще додають копчене сало. Звучить дивно, але дуже смачно. Цю страву їдять тільки гарячою. Навіть тепла вона не така, як має бути. Хрусткий бекон ідеально доповнює розтоплений сир, — каже киянка Олена Проскуріна, 35 років. — Навчилася готувати, коли їздила на Закарпаття, на озеро Синевир. Там це коронна страва.

Три склянки борошна просіває гіркою. ­Зверху робить ямку, розбиває туди три яйця і кидає дрібку солі. Потроху додаючи воду, замішує тісто. Розділяє його на чотири частини і скочує в кулі. Залишає постояти.

— Так роблю, щоб тісто підійшло й було ніжне.

Мастить їх трохи жиром, ­накриває рушником на півгодини. Тоді на дошці розкачує тісто тонким шаром. Посипає борошном і дає підсохнути 10 хв. Потім відщипує від тіста шматки по 3–4 см. Можна нарізати на квадратики. Розкладає їх на дошці і присипає борошном.

— Для турошчуси краще не брати купованої локшини. Вона має бути щойно приготовлена, бо смак виходить не той.

У каструлю наливає 3–4 л. води і кидає пів чайної ложки солі. Накриває кришкою і ставить на великий вогонь. Коли закипить, робить його середнім і додає 1 ст. л. смальцю, щоб галушки не злипалися. Кладе їх у киплячу воду і варить, доки не поспливають на поверхню. Скидає на друшляк, аби стекла вода, пише gazeta.ua.

— Холодною водою не можна поливати. Від цього вони задерев’яніють. Шумівка тут не підійде. З неї стече не вся вода. Галушки мають бути сухі.

Розтирає ложкою 400 г м’якого сиру. Ріже 200 г копченого сала на кубики і підсмажує на сковороді. В другій розтоплює 60 г смальцю і поливає ним галушки з друшляка. Перекладає в каструлю і поливає половиною склянки сметани та додає 200 г сиру. Кидає 1/3 ч. л. солі й перемішує.

— Не треба економити на сметані, турошчуса не має бути суха. У класичному рецепті йде склянка, хоча можна й трохи більше.

Викладає страву на підігріту миску гіркою, щоб трималося тепло. Посипає 200 г сиру і рештою сметани. Зверху поливає витопленим із копченого сала жиром зі шкварками й одразу подає на стіл.

— Якщо хтось не любить жирне, то краще смалець не додавати. Після скапування води в каструлю до галушок додати жир із копчених шкварок.

Катерина РОМАНЧУК

zakarpatpost.net