Ужгородці оцінили рівень комфорту в місті на п’ять балів за десятибальною шкалою

Більшість ужгородців дуже люблять своє місто. І це тішить, адже що може бути прекраснішим за щире захопленням тим дорогим серцю куточком, де людина народилася і живе.

Однак чи влаштовують мешканців міста умови, у яких вони проживають?

Саме це й намагалися з’ясувати журналісти газети «Наш Ужгород», провівши в соцмережі Фейсбук опитування щодо того, чи задоволені ужгородці рівнем власного комфорту. Пропонувалося оцінити рівень затишку в місті за шкалою від 1 до 10 балів.

Отже, під час опитування від окремих респондентів звучали тези про те, що в обласному центрі Закарпаття є непрацюючі заводи,  що неякісно ремонтують дороги, що місто досить брудне, що органи виконавчої влади, суди, поліція, медицина та освіта корумповані, що існує проблема безробіття.

Тим часом інші зауважували, що місто гарне, люди – чудові, є багато волонтерів, залучаються інвестиції, приїжджають туристи, довкола – багато дивовижних пам’яток архітектури, є хороші ресторани та кафе, що Ужгород відносно спокійний у плані безпеки, що наша природа нагадує райський сад, що через середмістя протікає річка, що в нас багато різних тварин і птахів. Дехто взагалі наголошував, що місто схоже на курорт і в ньому завжди чудова погода.

І все ж, окремі опитані стан справ у місті за роботу міського транспорту, служби таксі, прибирання, забруднені каналізаційні системи та ливнеприймачі, завищену ціну на воду,  роботу супермаркетів із протермінованими товарами, слабкою сферою розваг, відсутністю муніципальних басейнів, захаращеністю зон відпочинку оцінили в 1 бал. А один респондент – навіть у 0,001!

Згадували містяни і аварію з газопроводом, і підтоплення на Анкудінова, і нарікали на роботу Водоканалу.

Окремі респонденти навіть виставляли оцінки за певні вулиці (щоправда, невисокі – від 2 до 7 балів).

Не можуть  пробачити комунальникам ужгородці і обрізку дерев, яка нагадує ампутацію пальців  із рук, і багатьох не влаштовують  неналежної якості тротуари, засмічені парки та сквери, і гості, що викидають абиде побутовий непотріб, і  пішохідний міст із дірками в опорах…

Лунали зауваження від містян і щодо відсутності громадських вбиралень, і щодо забудови в історичній частині міста, і щодо поламаних лавиць…

Хтось  писав, що частину відповідальності за стан справ несе й громада, хтось же у всьому звинувачував міську владу.

Загалом оцінки були дуже різними. Десяток жителі столиці Закарпаття виставили небагато, хоча були й вони,  причому з коментарями про те, що  Ужгород потрібно любити таким, який він є.

Інші ж краяни навпаки  підкреслювали, що тверда одиниця – найбільш об’єктивна оцінка.

Загалом рівень комфорту краяни оцінили не надто високо.

Більшість тих, хто взяв участь в опитуванні виставили від 3 до 7 балів, а середнє арифметичне за результатними дослідження  вийшло – всього 5 балів.

Отже, виходить, що мешканці обласного центру хоч Ужгород і люблять,  але вважають, що в нашому європейському місті ще дуже багато недопрацювань і їх слід якомога скоріше виправляти.

Марія УЖАНСЬКА, газета «Наш Ужгород», ексклюзивно для zakarpatpost.net