Чому зацвітають закарпатські річки?

Пляжний сезон лише закінчився, а зеленим цвітом вкрилися водойми у всіх регіонах України. Наша редакція спробувала розібратися, як уникнути подібного наступного року. Причин фахівці називають безліч. Серед методів протидії — додаткові заходи з очищення води, заборона будівництва в прибережній зоні, припинення незаконного видобутку річкового піску і навіть такі екзотичні методи, як робота гідроакумулюючих станцій.

Причини цвітіння води — синьо-зелені водорості або ціанобактерії, — каже в інтерв’ю виданню “Рибацький вісник” завідувач кафедри екології Черкаського національного університету Олександр Спрягайло. — Вони можуть жити навіть у солоній воді й снігу. Ціанобактерії виробляють шкідливі токсичні речовини. Є нейротоксини, які впливають на нервову систему, а є такі, що викликають подразнення слизової оболонки. Причина — потепління й стояча вода. Літо стає триваліше, а це створює сприятливі умови для життя ­синьо-зелених водоростей. — пише gazeta.ua.

Другий фактор — наявність поживних речовин для бактерій. Люди використовують пральні порошки, синтетичні мийні засоби, до складу яких входить фосфор і його сполуки. Саме вони є найкращою “їжею” для синьо-зелених водоростей. І, зрештою, не треба забувати про змиви з полів. Усі мінеральні й органічні добрива стікаються в річки. До того ж українські ґрунти самі по собі дуже багаті на органіку. Рельєф біля Дніпра горбистий, і це часто призводить до водяної ерозії, що вимиває поживні речовини. Все це на користь ціанобактеріям.

У розвинутих країнах, наприклад, розробляють проекти переробки водоростей на біо­газ. Але це — трудомісткий і високотехнологічний процес і дуже далека перспектива.

Причиною забруднення є не лише природні фактори. Незаконний видобуток річкового піску та забудова прибережної зони шкодять річкам не менше. Та й сучасні очисні споруди досконалими не назвеш.

Дуже погано, що очисні споруди “не бачать” фосфатів, які потрапляють в українські річки з пральних і посудомийних машин, — стверджує голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. Про це повідомив канал “112 Україна”. — Фосфати викликають пришвидшений ріст водоростей, а ті, у свою чергу, просто “випивають” кисень із річок. Через це гине риба, починається сморід й річки перетворюються на застійні болота. —

Станом на сьогодні, вважають експерти, уряд повинен розробити й впровадити програму очищення стоків. Поки що станція аерації є в Бортничах під Києвом, однак на подібні очисні споруди чекає вся Україна. Розраховують і на впровадження та підтримку екологічних програм для очищення та збереження річок України.

Фахівці стверджують, що запобігти цвітінню великих водосховищ може й робота гідротехнічних споруд, таких як гідроакумулюючі електростанції. У процесі роботи вони активно перемішують глибинні й поверхневі шари води у водосховищах, активно насичуючи їх киснем. Пришвидшуються процеси окислення, знижується кількість органічних речовин, якими харчуються хвороботворні бактерії.

Сергій ОСАВУЛЕНКО

zakarpatpost.net