Доісторичні равлики-безхатченки розгулюють Ужгородом

Чи часто замислюємось над тим, що ми – не єдині, хто живе в Ужгороді. Поруч із нами – цілий світ, у якому багато незвіданого. Серед нас чимало цікавих створінь, яких ми навіть не помічаємо.

Загадковий світ довкола нас дуже різноманітний. Нас оточують одні з найдавніших істот на планеті.  Це – звичайні равлики.

Вчені стверджують, що вони  з’явилися на землі  більше 500 мільйонів років тому. У процесі еволюції ці молюски позбулися своєї раковини, що виявилось більш вигідним з точки зору пристосованості – нікуди сховатися на півдорозі, але зате можна протиснутись в будь-яку щілину і навіть заритись глибоко в землю. Завезено до нас цих безхребетних із Голландії, разом із квітами. Їх стає найбільше  переважно в сиру погоду та після дощу.

А ще – слимаки є найповільнішими створіннями  на планеті. Крім того, у давнину з залоз равликів добували речовину, з якої робився пурпур, що використовувався для фарбування тканин, у живописі та в косметології. Фарбу з них роблять до цих на деяких островах Тихого океану, де молюски настільки цінні, що навіть виконують роль грошей. У Відні також равлики викликають захват. Там існує цілий музей молюсків, де зібрано найцікавіших істот із різних куточків світу.

В Ужгороді ж слимаків чимало можна побачити  як на набережних, так у парках та скверах. Крім того, що равлики–безхатченки набагато старіші за самих нас , вони ще й є хорошими лікарями – зі слизу, що виділяють ці молюски, фармацевти готують знеболюючі препарати.

zakarpatpost.net