Зажиріла киця на проспекті в Ужгороді постійно хоче їсти

В Ужгороді є приклад, як не потрібно поводитися з домашніми улюбленцями

Багато хто з ужгородців любить милих і пухнастих домашніх улюбленців. Однак є серед чотирилапих такі, що опиняються на вулиці, оскільки абридли господарям і ті вирішили їх позбутися.

Одним з таких є герой багатьох публікацій газети «Наш Ужгород» триколірний кіт. Проте, як повідомили наші читачі, огрядна тваринка виявилася не котом, а кішкою.

 Живе звірятко неподалік шістнадцятиповерхівки. Його багато хто знає і підгодовує. Облюбувала собі киця місце біля двох фастфудів, де завжди людно, тож чимало небайдужих мешканців столиці Закарпаття щедро діляться з пухнастою тваринкою їжею швидкого приготування.

Від наїдків кицька так розтовстіла, що деколи навіть лінується поворухнутися. За два роки вона збільшилася у вазі майже двічі. У холодну погоду чотирилапа часто безтурботно гріється на вітрині одного з фастфудів і чекає, коли хтось її нагодує.

«Одна з основних причин ожиріння котів і кішок – це неправильне харчування. А з неї випливає і друга – малорухливий спосіб життя, – каже ветеринар Павло Соболь. –  Таких тварин варто годувати не готовими кормами, не м’ясом, а овочами. Дієта обов’язкова. Інакше – проблем зі здоров’ям не уникнути. Як би це дивно не звучало, але у ХХІ століття зайва вага є бичем не тільки для людей, а й для домашніх вихованців. Причому ще десять років тому подібна патологія у кішок зустрічалася набагато рідше. До групи ризику потрапляють коти і кішки у віці від п’яти до десяти років. Ожиріння спричиняє ряд захворювань, які не відразу проявляються, але з часом дають про себе знати серйозними симптомами. Це і ліпідоз печінки, і проблеми з суглобами і зв’язками, і гіпертрофія серцевого м’яза через надмірне навантаження на неї».

Крім того, зайва вага сприяє й безпліддю. Свідченням цьому і є чотирилапа «ужгородка», яка ніколи не мала нащадків через свої розміри. Ожиріння стало причиною й того, що влітку на тваринку напав собака. Поки господар добіг до улюбленця, той  уже встиг добряче покусати кішку. Не просто пошкрябав, а вирвав із мордочки шматок м’яса. Там не було шкіри і проглядала кістка.

«Чекаючи на маршрутку, я щодня обробляла тваринці рани, – зізнається місцева мешканка Марія Мороз. – Хлопчик, що був свідком неприємного інциденту, запевняє, що покусав її ротвейлер. Але хто б це не був, уже значення не має. Занадто товста киця не могла, як інші, прудко втекти від нападника. Я завжди прошу людей, які простягають тваринці гамбургери, не робити цього. Краще запропонувати чотирилапій якусь здорову і легку їжу, яка не викликає ожиріння».

Завдяки чуйній громадянці  рани на мордочці кішки за кілька місяців зажили. Але має пухнасте створіння досить неспокійний норов, тож може покусати інших. Щоправда, лежачи, коли хтось хоче її погладити. Тому коли вона не в настрої, до неї краще не підходити. Ласкам волелюбна і ненажерлива киця радіє не завжди. Якщо щось їй не до вподоби, може запустити у руку і зуби, і кігті. Інша справа – їжа. Її чотирилапа завжди приймає охоче.

Тож хоч і живеться проспектівській кішці ситно, але така людська щедрість їй не дуже на користь. Солідні габарити чотирилапій не лише не пасують, але й створюють чимало незручностей та суттєво скорочують тривалість життя.

Цікаво, що, за даними асоціації ветеринарних лікарів, за останні три роки кількість кішок із зайвою вагою зросла в десятки разів порівняно з попередніми. Фахівці пов’язують цей факт не лише з порушенням правил годівлі та утримання кішок, але й із нездоровим раціоном харчування їхніх власників.

Тому перед тим як пропонувати тваринці якесь пригощання, варто подумати, чи буде воно їй на користь.

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ, газета «Наш Ужгород», ексклюзивно для zakarpatpost.net