Чи матимемо у 2018 році 4G, мобільні гроші та $4,5 млрд в IT-аутсорсингу? Прогнози спеціалістів

У 2018 році в Україні запрацюють мережі “четвертого покоління” мобільного зв’язку, а обсяг аутсорсингу виросте до $4,5 млрд, вважають топ-менеджери та експерти індустрії ІКТ.

>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Про це пише Новое время.  Прокоментували ситуацію експерти галузі інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) поділитися своїми прогнозами на 2018 рік.

Ольга Устинова

генеральний директор Vodafone Україна

Я впевнена, що в 2018 році в Україні буде 4G/LTE. Наприкінці березня – на початку квітня будуть запущені базові станції в діапазоні 2600 МГц. Вони працюватимуть в обласних центрах як хот-споти – в місцях найбільшого скупчення користувачів мобільного інтернету.

LTE у спектрі 1800 МГц може запрацювати з 1 липня 2018 року. До того часу операторам потрібно провести рефармінг – обмінятися радіочастотами (для того, щоби отримати суцільні смуги, необхідні для роботи 4G, – НВ).

Окрім 4G усі три найбільших оператори будуть уважно дивитися на ринок фінансових послуг. Кожен вибере свій шлях, який йому найбільше підходить. Ми – Vodafone Україна – шукаємо, яка з опцій буде найефективнішою. І до кінця першого кварталу 2018 року визначимося у цьому питанні. Уявіть, ви зможете оплачувати все зі свого мобільного телефону. З’явиться мікрокредитування, можливість платити за комунальні послуги, паркінг, перекази між банківськими картками. Думаю, здійсниться моя мрія – позбутися гаманця в моїй маленькій дамській торбинці – і все можна буде оплачувати з мобільного телефону.

У 2018 році у нас, у Vodafone Україна, з’явиться власна потужна рітейл-мережа. На сьогодні у нашої компанії лише 30 власних крамниць і 470 – франшиза. На кінець 2018 року буде щонайменше 200 своїх магазинів, які ми відкриємо власними силами. Ще 350-400 залишаться на франшизі. За допомогою Big Data, даних про наших абонентів, ми легко можемо спрогнозувати потоки клієнтів і місця, де найкраще відкрити магазини.

Ми будемо займатися масштабним продажом девайсів і всім тим, що може знадобитися нашим користувачам. Адже клієнт приходить до крамниці не просто по мобільний телефон – іноді йому потрібні налаштування тих чи інших послуг. Ми маємо намір надавати зовсім інший рівень обслуговування – щоби клієнт усе, що пов’язане з мобільним зв’язком, отримував в одному місці. Жоден із українських операторів не має прямих контрактів з виробниками, тож ми вважаємо, що в цьому є сенс – самим торгувати “залізом”. Наша ціль – передовсім наситити ринок 4G-терміналами. У тому числі й випущеними під власним брендом Vodafone. Поряд з тим, ми плануємо продавати і страхування, і – якщо вдасться – електронні квитки тощо.

Петро Чернишов

президент Київстару

2018 рік пройде під знаком 4G. Уже зараз Київстар підготував свою мережу до запуску мобільного інтернету нового покоління на частотах 1800 МГц і закупив 500 базових станцій для включення 4G на частотах 2600 МГц – аукціон на них буде першим. Ми сподіваємося, що 4G буде в Україні вже в першій половині 2018 року. Київстар, до речі, допомагає абонентам підготуватися до запуску нових технологій – сервіси для перевірки чи підтримують смартфон і SIM-карта 4G.

Важливий фактор, який вплине на ринок телекомунікацій – зростання трафіку мобільного інтернету. Наприклад, наші абоненти активно використовують безлімм-тарифи Київстар і качають по 100 ГБ в день (а такі теж є), а українці в цілому активно використовують мобільний інтернет для спілкування з близькими, роботи, навчання, розваг, покупок – та для всього.

Компаніям недостатньо просто бути присутніми в інтернеті, потрібно вміти правильно спілкуватися зі своїми клієнтами онлайн. Трохи цифр – наш розумний чат-бот Зоряна в місяць бере участь в 100 тис. діалогів, 85% з яких не вимагають подальшої участі оператора. Ми першими серед українських операторів запустили онлайн-спільноту. Її особливість у тому, що користувачі самі допомагають один одному вирішувати питання щодо продуктів і послуг, діляться досвідом, пропонують поліпшення. За три місяці існування в співтоваристві зареєструвалося понад 3,5 тис. користувачів.

Останні кілька років в Україні відбувається поступове поліпшення взаємодії бізнесу і держави. Щонайменше, телеком-бізнесу. Я дуже сподіваюся, що крім двох аукціонів на 4G, в 2018 році позитивно будуть вирішуватися ще кілька важливих питань: будуть збільшені норми випромінювання базових станцій і скасовані санітарні паспорти, запустяться мобільні гроші, запроваджена технологічна нейтральність – можливість запускати будь-які сервіси на будь-яких частотах, що в першу чергу дасть можливість розгорнути мережу 3G в діапазоні 900 МГц. У цілому, я сподіваюся, що 2018 рік буде ще успішнішим, ніж рік, що минає.

Ігор Бєда

керівний директор GlobalLogic Україна

Останні роки показали, що характер попиту на послуги IT-компаній абсолютно змінився під впливом цифрової трансформації, яка поступово проникає в усі індустрії світової економіки. Тепер бізнес все частіше звертається до представників IT-ринку із запитом на послуги бізнес-консалтингу та розробку високотехнологічних R&D-проектів. Це означає, що IT-фахівцям необхідна не просто актуальна технічна освіта, а знання в доменній сфері, розуміння роботи бізнес-процесів і розвинені soft skills. З іншого боку, попит IT-компаній на фахівців зараз перевищує кількість студентів, які щорічно випускаються в нашій країні. Тому питання відповідності системи освіти потребам IT-індустрії є пріоритетним для нас на найближчі роки.

Серед інших важливих напрямків розвитку в 2018 році представники українського IT-ринку виділяють низку змін в міграційній політиці, які сприятимуть залученню іноземних фахівців в Україну.

За прогнозами експертів при сприятливих умовах в 2018 році IT-галузь може вирости до $4,5 млрд. Економічна стабільність поряд з активною роботою представників IT-компаній буде сприяти конкурентоспроможності української IT-індустрії на глобальному ринку в наступному році.

Костянтин Васюк

виконавчий директор IT комітету Європейської Бізнес Асоціації

У наступному році важливою стане концентрація уваги ринку на посиленні розвитку IT-освіти. І мова не лише про запуск освітніх ініціатив, відкриття курсів і шкіл. Важливе колективне об’єднання індустрії та зміни на законодавчому рівні. Уже сьогодні у світі бум на спеціалістів у сфері штучного інтелекту, доповненої реальності, обробки і аналізу Big Data.

Галузь інформаційних технологій продовжить зростати і про це говорять останні дані щодо розширення штату принаймні Топ-50 IT-компаній на українському ринку. Посилити ріст допоможе просування успіхів вітчизняного IT на міжнародних ринках і закріплення наших позицій у глобальних рейтингах. Завдання на наступний рік полягатиме в об’єднанні зусиль галузевих асоціацій, IT кластерів та влади, щоби гучно заявити про IT у світі.

Майже без сумніву, в наступному році загостриться питання щодо моделей оподаткування фонду оплати праці в галузі та, відповідно, продовжиться діалог з владою щодо доцільності підтримки IT-індустрії. Тож IT-ринку варто бути готовим до конструктиву та спільної позиції стосовно можливих альтернатив.

Тетяна Попова

голова ради Асоціації Телекомунікаційна палата України

По-перше, у 2018 році мені би дуже хотілося, щоби відбулися 4G-тендери. По-друге, наші оператори та провайдери, особливо середні та невеликі, які працюють в містах, повинні більшу увагу звернути на Internet of Things і проекти “розумних міст”. Саме там майбутнє. Перспектива та гроші. І вже є кілька сучасних провайдерів, які реалізують проекти, пов’язані зі смарт-сіті. Я думаю, що за цим майбутнє, на це потрібно звернути увагу. І це потрібно було робити ще вчора. У 2018 році це набере обертів.

І останнє, як би не було боляче це для користувачів, але на ринку доступу в інтернет і кабельного телебачення має закінчитися демпінг. І послуга, яка називається доступ до мережі інтернет і перегляд телеканалів, повинна коштувати стільки, скільки вона коштує. Тобто, її вартість буде підвищуватися. Інакше демпінг зруйнує ринок. Найменша ціна за мінімальний пакет телебачення плюс інтернет має бути на рівні 100 грн./міс. Оптимально за більш-менш нормальний пакет з хорошими телеканалами доведеться платити 180 грн./міс.

Юрій Антонюк

голова EPAM

Якщо в 2018 році ми досягнемо рівня зростання в 22-25%, то отримаємо видимий результат подвоєння індустрії протягом 2-4 років. Ми могли б отримати таке зростання індустрії за 10 років, але зараз бачимо позитивну динаміку за коротший проміжок часу. Якщо говорити про зовнішній ринок, то важливо відзначити, що українська IT-індустрія отримує визнання з боку міжнародного співтовариства. Наприклад, Global Sourcing Association (GSA UK) назвала Україну Outsourcing destination of the year.

В топі глобальних компаній Global Outsourcing 100 багато компаній з України або компаній, у яких в нашій країні є великі офіси. Обидва ці фактори – внутрішнє зростання в 18-20% і зовнішнє міжнародне визнання – дозволяють нам говорити про те, що в індустрії є хороший потенціал для розвитку. В цілому, великі компанії, як і раніше, є своєрідними маркерами ринку – вони трохи впливають на ринок, і ринок під них підлаштовується.

Тарас Кицмей

співзасновник і член ради директорів SoftServe

Щодо прогнозів на 2018 рік, то, на мою думку, майбутнє успіху української IT-галузі – за value added services та новими технологіями. У нас є все необхідне для цього.

Щоби підготуватися до нових ринкових умов, IT-компанії фокусують свою увагу на зміцненні експертизи, розвитку людського та організаційного капіталів, без яких неможливий успіх галузі. Заручившись підтримкою держави та опираючись на стабільну ситуацію всередині країни, українська експортна IT-індустрія буде зростати і далі.

У той же час, для “кратного” росту IT-ринку необхідні зміни, які, на жаль, потребують значного часу. Мова йде про судову реформу, захист інвестицій, фокус на розвиток навчальних програм у напрямку STEM (S – science, T – technology, Е – engineering, М – mathematics).

Олександра Альхімович

керівний директор Luxoft Ukraine

В Україні досить важко робити довгострокові прогнози, але ми як бізнес дивимося у майбутнє з оптимізмом. Для збереження позитивної динаміки розвитку галузі важлива стабільність в оподаткуванні, економічній ситуації загалом, законодавчому регулюванні галузі.

Тому держава має подбати, перш за все, про створення сприятливих умов для розвитку економічного потенціалу та залучення інвестицій.

Для IT 2018 рік має ознаменуватися розвитком освітніх ініціатив з метою створення ефективної екосистеми: держава-компанії-навчальні заклади.

Передумовою для цього є посилення конкуренції як в Україні, так і на глобальній арені за таланти, технології, нові ідеї.

Яніка Мерило

радник міністра інфраструктури і транспорту, заступник мера Дніпра і радник мера Львова

Від 2018 роки я чекаю:

– перші міста запустять повноцінний електронний квиток;

MobileID буде працювати як повноцінний інструмент для отримання послуг, істотно скорочуючи бюрократію;

– IT-розробка з Естонії, яка має об’єднати різні бази даних – шина – буде працювати з основними реєстрами, і пропаде необхідність отримувати частина довідок;

Концепція електронного суспільства буде прийнята з конкретним планом впровадження та відповідальними особами.

Михайло Пузраков

СОО та Co-owner Intellias

Я очікую, що стрімкий розвиток у світі таких технологій як криптовалюти, штучий інтелект, автономний транспорт тощо буде підігрівати попит на інформаційні технології.

І це сприятиме аутсорсингу в Україну як в особливо перспективну для цього країну, так і розвитку продуктів і створенню стартапів з центрами розробки в Україні.

Якщо політична ситуація залишиться стабільною, Україна буде привабливою для інвесторів, і в наступному році можуть відбутись кілька інвестицій в IT-компанії.

Микола Роєнко

президент і засновник Miratech, кандидат фізико-математичних наук

Прогноз на 2018 рік загальновідомий – зростання української IT-галузі на $900 мільйонів до $4,5 мільярдів.

Сподіваюся, що цей прогноз справдиться.

У крайньому разі, ми зробимо все, що від нас залежить.

І знову ж таки, для того, щоби досягти таких високих показників, ми нічого додатково не просимо, Let it be – нехай буде хоча б так, як воно є.

Олександр Кубраков

виконавчий директор Асоціації “IT України”

У наступному році ми очікуємо зростання української IT-індустрії – сукупний дохід повинен скласти $4,5-4,6 млрд, близько 20% приросту в кількості фахівців (до 144 тис. чоловік).

Звичайно, все це прогнози, на здійснення яких може вплинути безліч чинників.

Головне для індустрії зараз – щоби їй не заважали якісь непередбачені регуляторні бар’єри.

Дмитро Суслов

директор “Бітрікс24”

Вважаю, що в 2018 році розвиток IT-сфери будуть визначати три ключових тренди:

  1. Збільшення частки електронних платежів, що сприяє розвитку електронної комерції та інтернет-технологій.
  2. Поява конкуренції в банківській сфері.
  3. Запуск у комерційну експлуатацію 4G-мереж, що дасть поштовх сервісам, які розповсюджують “важкий” медійний контент.

Дмитро Овчаренко

CEO Alcor, віце-президент Асоціації “IT України” з правових питань

Якщо діалог між державою та індустрією продовжиться, то є підстави прогнозувати нарощування темпу зростання індустрії до 25-30% за 2018 рік!

Ця мета варта того, щоби за неї поборотися.

Станіслав Под’ячев

керівний партнер Blockchain Lab

Тренд найближчих років на криптовалютному ринку – це Dapps, децентралізовані додатки. З’явиться багато нових для вирішення широкого спектру завдань.

zakarpatpost.net