Чому одні закарпатці пускають гроші в повітря, а інші – плетуть маскувальні сітки

Вже котрий рік поспіль у Мукачеві ведуться суперечки з приводу новорічних феєрверків. Більш свідома частина мешканців міста закликає утриматися від гучних пострілів у небо, що порушують спокій інших, особливо зважаючи на емоційний і психологічний стан наших земляків, котрі повернулися зі справжньої війни і кожен подібний гучний звук підсвідомо сприймають як небезпеку.

>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

До того ж, з огляду на недешеве сумнівне «задоволення», любителів барвистих салютів закликають ліпше витратити зайві кошти на благодійність, тим паче, що нужденних у власному оточенні довго шукати не доведеться, пише газета «Мукачево Express».

Однак помпезність цьогорічних святкувань, гучність та число новорічних і різдвяних феєрверків свідчать про те, що усі подібні звернення та заклики залишаються голосом волаючого у пустелі.  У країні, де четвертий рік іде війна, є чимало людей, котрим ніщо не хибить влаштувати в святкову ніч справжню канонаду з феєрверків, висадивши за мить у повітря чималі гроші. Що залишається небайдужим? Хіба що протиставити розтринькування грошей.

Одним з проявів такої стала передріздвяна акція з плетіння маскувальних сіток, яку провели мукачівці в… одній з церков. Як розповів настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці о. Сергій Потюк, прихожани зібралися в приміщенні церкви, щоб сплести разом зимову маскувальну сітку на прохання одного з підрозділів 128-ї гірсько-піхотної бригади, котрий в даний час перебуває на сході України. Окрім сітки, мукачівці виготовили і декілька оригінальних горілок для обігріву рук  та підігрівання солдатських обідів. У бляшанки з-під консервованих горошку, кукурудзи тощо заливали віск з джгутиком посередині.

Варто зауважити, що іще навесні 2015 року саме в цій церкві на чолі з її настоятелем вперше в Мукачеві було ініційовано плетіння маскувальних сіток для АТО. Хоча через брак досвіду перший млинець тоді вийшов грудкою, однак акція привернула увагу інших волонтерів, і спільно ними було виготовлено та відправлено на передову декілька маскувальних сіток. Останнім часом волонтерський рух у місті втратив свою актуальність і активність, однак при потребі вдається зібрати людей, щоб відгукнутися на те чи інше прохання від захисників. А зимові свята – іще одна нагода згадати про благодійність і необхідність зробити щось добре для інших.

Валентина ЖУК, газета «Мукачево Express, ексклюзивно для zakarpatpost.net