Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 3 травня

День на Закарпатті був багатим на події

Пам’ятка угорському композитору Белі Бартоку знаходилася на перилах навпроти угорського консульства.

Сьогодні вона таємниче зникла. Хто її поцупив – невідомо, але є надія, що винних знайдуть, адже поруч багато камер спостережень.

Встановлено було міні-скульптуру у 2015 році. Її автором традиційно виступив Михайло Колодко.

Отримати компенсацію за пошкоджений автомобіль через ями – реально, кажуть юристи.

При цьому поліція частіше оформляє протоколи на водіїв – за те, що не оцінили аварійність шляху. Але для цього обов’язково повинен бути попереджувальний знак. Це підстава звинуватити водія в ДТП.

За даними газети «Закарпатські оголошення» найчастіше оголошень було щодо вживаних речей.

Найчастіше продають наші земляки мобільні телефони, комп’ютери, ноутбуки, планшети, цифрові фотоапарати.

Серед побутової техніки у квітні переважали телевізори. Їх як бажали краяни реалізувати, так і шукали закарпатці. Навіть дехто хотів прийняти в подарунок.

Представники 8 сіл Ужгородщини, які хочуть об’єднатися в Холмківську ОТГ, зайняли 3-й поверх будівлі Закарпатської ОДА та вимагали зустрічі з керівництвом області. Москаль заявив, що не бажає брати участь у переговорах.

– Позиція облдержадміністрації щодо створення Холмківської ОТГ залишається незмінною, – заявляє Геннадій Москаль, коментуючи анонсоване пікетування ОДА. – Я як керівник області змушений думати про весь Ужгородський район, а не окремі населені пункти. Тому повторюю: у випадку створення Холмківської ОТГ Ужгородський районний бюджет втратить 57,7 відсотків надходжень загального фонду. Компенсувати ці гроші немає звідки. Зробити три сільради, які на фоні району й так живуть непогано, іще багатшими, а решту сіл залишити ні з чим, я не дозволю, прокоментував сьогоднішній мітинг Москаль.

Про «Запорожець» на вулиці Тихого в Ужгороді, який шинами вріс у землю, вже неодноразово писав zakarpatpost.net.

Утім у місті пускають коріння й інші машини. Старі і покинуті господарями вони стоять посеред зелених зон, на узбіччях і лише загромаджують територію.

Один з таких автомобілів цими днями журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» знайшов і в Новому районі.

Розклад руху пасажирського поїзда №829/830 сполученням Львів–Ужгород–Львів зазнає тимчасових змін. Про це повідомили у прес-службі Львівської залізниці.

У зв’язку з проведенням робіт із переключення залізничної інфраструктури станції Бескид у новий тунель, із 19 по 25 травня 2018 року буде призупинено рух поїздів на перегонах Лавочне–Бескид–Скотарськ.

Спробі незаконного вивезення з України малолітньої дитини запобігли учора прикордонники Мукачівського загону в пункті пропуску «Лужанка», що на кордоні з Угорщиною.

Під час проведення поглибленого огляду транспортного засобу «Фольксваген», яким на виїзд з України прямувало п’ятеро осіб, прикордонники виявили приховану дівчинку віком 5-ти років. Дитина була накрита ковдрою, а зверху лежала сумка з речами. Дівчинка мала при собі біометричний паспорт громадянки України, який не був наданий прикордонникам під час проведення паспортного контролю осіб.

Комусь делікатес, а комусь – шкідник. Останнім часом довкола равликів точиться багато розмов. Нещодавно у селі Раково, що на Перечинщині, відбулися навіть перші в Україні равликові перегони.

Утім в Ужгороді є свої равлики. Найбільше їх у Боздоському паку та вздовж набережних, де вологий ґрунт і неподалік – вода.

На закарпатських слимаків перехожі не надто пильнують, а врятуватися від людських ніг вони не встигають. Тому багатьох із них просто розчавлюють через необережність.

З настанням тепла біля Невицького замку завжди з’являється багато плазунів, жаб та ящірок. Там можна побачити унікальних саламандр та вужів. Однак часто тварин атакують люди. Одних вбивають палками, інші ж – самі потрапляють під колеса автомобілів. Особливо в ці дні, коли там багато туристів і рух транспорту доволі інтенсивний.

В Ужгороді на вулиці Лермонтова біля будинку №7а завезено сотні шин. Там жильці облаштовують територію. І вони дійсно привели до ладу вже багато чого. Зокрема, висаджено дерева, встановлено нові світильники, а зараз взялися за дитячий майданчик. Що буде з шин – поки що невідомо. Але в нашому краї з використаних автомобільних покришок часто роблять різні декоративні елементи. У них і висаджують рослини, і з них часто майструють різні атракції для дітей. Конструкції з шин можна побачити і на подвір’ях дитсадків, і біля деяких шкіл.

На полонині Руна журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» знайшов справжнє зимове царство наприкінці весни. Сніг там лежить ще півметровий. Оскільки дорогу до колишньої військової бази викладено плитами, то виїхати зараз на вершину складно, автомобілі місцями буксують через сніг.

В Ужгороді гліцинія щороку квітне над скульптурою Божої Матері біля римо-католицького костелу святого Юрія, що на вулиці Волошина. Проте її багато і на інших вулицях міста та й загалом у всій області.

Родом вона, як і сакури, із Японії. На батьківщині гліцинії на  її честь влаштовуються навіть фестивалі. Найбільшій рослині, яка росте у парку квітів Асікага в Японії, 150 років. Вона  займає 1990 квадратних метрів і вважається, що висаджено її було приблизно у 1870 році. Хоча гліцинії виглядають як дерева, насправді це ліани.

zakarpatpost.net