Site icon zakarpatpost.net

Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 15 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Прокурорами Свалявського відділу Мукачівської місцевої прокуратури підтримано публічне обвинувачення у кримінальному провадженні, щодо умисного вбивства мешканцем с. Голубине, Свалявського району своєї 56-річної матері.

Про це повідомила прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Під час судового розгляду доведено, що в кінці грудня 2017 року, 32-річний чоловік, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, в ході сварки з матір’ю вдарив її кухонним ножом в серце. Від отриманої травми жінка загинула на місці події.

Хоч кораблі на закарпатських річках не плавають, але один усе ж охороняє Уж – це «Карпатія», що знаходиться поруч із Миколайчиком на перилах Ужа.

Цікаво описує ужгородський міні-корабель історик Роман Офіцинський у книжці «Екскурсії Ужгородом».

«Неподалік Миколайчика на парапеті бачимо бронзовий кораблик “Карпатія” авторства Михайла Колодка. Встановлений у століття наймасштабнішої з морських катастроф, що трапилися біля берегів Північної Америки. У ніч на 15 квітня 1912 року найбільше пасажирське судно світу – британський пароплав “Титанік” (269 метрів у довжину і 28 метрів у ширину) за добу до очікуваного прибуття в Нью-Йорк зіткнувся з айсбергом і затонув за 600 км південніше острова Ньюфаундленд.

Близько 2 тисяч волохів проживають у селі Порошково Перечинського району на Закарпатті.

Це найбільше поселення етнічної меншини в Україні. Загалом їх нараховують з 6 тис осіб, пише gazeta.ua.

Мешкають в одинадцятьох селах Перечинського, Свалявського, Ужгородського та Мукачівського районів Закарпатської області. Місцеве населення часто називає волохів ромами, вони ж себе – румунами.

На Закарпатті цвіте юкка. Ця унікальна рослина не є чимось новим для нашого краю, її вирощували ще за радянських часів.

Наразі в Ужгороді її можна побачити біля ПАДІЮНу, готелю «Ужгород», біля приватних будинків.

Квітка має досить цікавий вигляд і тому давно полонила серця закарпатців. Утім мало кому відомо, що рослина налічує більше 50 видів, між якими є не лише декоративні, але й харчові та навіть технічні. Адже перші у світі джинси було зроблено не з бавовни, а саме з юккової матерії. Навіть зараз найякісніші джинси роблять з ниток, що містять бодай кілька відсотків волокон з листя юки.

Незважаючи на перешкоджання з боку місцевої влади, до Закарпаття приїхали представники організації “Лісова варта”, аби зупинити варварське нищення Карпат.

Проте на лісосіку їх не пустила група місцевих молодиків.

Більше того, вчора прес-служба Закарпатської ОДА від імені Геннадія Москаля закликала закарпатців не вірити столичним телеканалам, а самих журналістів “котрі приїжджають в область для «гучних розслідувань», які потім подаються глядачам усієї України під драматичний музичний супровід, ретельно перевіряти факти перед оприлюдненням і не давати себе втягувати в брудні міжусобиці”

Крім того голова ОДА зазначив: “Численні перевірки скарг і наведених «фактів зловживань» із боку правоохоронних органів не знаходять підтверджень, тому на підставі судових розглядів прокуратура виносить постанови про закриття кримінальних проваджень у зв’язку з відсутністю правопорушень. Нижче подаємо постанову Прокуратури Закарпатської області про закриття кримінального правопорушення стосовно Свалявського лісгоспу (оскільки документ містить персональні дані, наводимо тільки першу й останню сторінки)”

Дивно, чому Москаль так поводиться? Невже він прикриває лісових бандитів, які ладні рідну матір продати, не те що Карпати.

“Йду Парижем і бачу у вітрині модного бутика пальто, відшите нашою фабрикою!” – про такі випадки в європейських столицях директор Ужгородської швейної фабрики Мирослава Каламуняк з гордістю розповідала і раніше, до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Проте завдяки угоді, каже директор, відбулося кілька важливих речей, пише Європейська правда.

Одна з головних – уже не ужгородське підприємство щосили шукає собі замовників у Європі. Навпаки, європейські бренди самі пропонують контракти українській легкій промисловості.

Тростина, комиш, або звичайний очерет вважається чагарником, що росте на водоймах. Якщо у світі всього понад 300 видів цієї рослини, то в нас – усього два.

Проте в Ужгороді віднедавна комишів багато… ростуть вони переважно на Кірпічці та на Чорних озерах, а тепер – іще й на Ужі.

Вважається ця рослина зовсім непотрібною, але насправді з неї можна отримати целюлозу, папір, картон, штучний шовк, спирт, дубильні речовини, молочну кислоту, гліцерин. Також у деяких областях України кореневища їдять із сиром, оскільки вони багаті на крохмаль та цукор і навіть роблять із них роблять борошно, придатне для споживання.

Журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» отримав редакційне завдання купити королівське манго і дізнатися, чим же воно відрізняється від звичайного тропічного фрукта.

Справа в тому, що кілька років тому у нас на Закарпатті гостювало подружжя з Бразилії. Тож наші гості розповідали, що манго росте в них прямо під вікнами, що зірвати фрукти можна будь-де на вулиці. На смак вони, за їхніми словами, зовсім не такі, як ті, до яких ми звикли.

Отже, вирушаємо на пошуки королівського манго. Знаходимо фрукти на ринку на Корятовича. Ціна чимала – 200  гривень за штуку. Уважно придивляємося, аби не придбати «кота в мішку»

Розміром плід більший за звичний. Зовнішньо також дуже привабливий. Продавець нахвалює, радить спробувати, обіцяє райську насолоду.

 zakarpatpost.net

Exit mobile version