АНОНС. Чому закарпатці замість краси і здоров’я обирають диван і телевізор

Закарпатський тренер Вадим ТИХОНОВ розповів про вплив ходіння на здоров’я, правильне харчування і про те, як зберігати ідеальну вагу

Обкладинка свіжого номера закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Бути гарним і здоровим хочеться кожному. Але для того, щоб зберігати тіло у хорошій формі, добре почуватися, одного бажання мало. Потрібні правильне харчування та спорт, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Тож як найбільш ефективно тренуватися? Як не нашкодити собі? Як досягти під час занять омріяного ефекту? Як зберігати ідеальну вагу?

Про це під час наших «Недільних бесід» у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» розповів провідний тренер із Ужгорода, майстер спорту Федерації пауерліфтингу України, майстер спорту міжнародного класу федерації AWPC, абсолютний чемпіон світу GPA з пауерліфтингу у віковій категорії OPEN, багаторазовий чемпіон України Вадим ТИХОНОВ.

– Вадиме, чим є для вас спорт? Працювати у цій галузі – це дитяча мрія чи просто так склалося життя?

– Спорт – не випадковий вибір. Займався я зі шкільного віку, мав вдома турнік та гантелі. Потім вирішив, що треба йти у спортзал.  Вибір тоді був не надто великим, тренування проходили переважно у підвальних приміщеннях. Пішов туди, куди й друзі, як кажуть, за компанію. Спочатку відвідував різні секції, цікавив і рукопашний бій, і бокс, але залишився там, де найбільше сподобалось, а саме – у «залізному» спорті. Тренажерний зал був примітивного зразка, ми мали всі єдиного тренера, не так, як зараз, коли добре розвинена фітнес-індустрія і можна вибрати собі будь-якого, дещо мені підказували старші хлопці. Але якихось особливих вимог ми не мали, нам було добре, а головне – я мав бажання працювати над собою. Та мав пристойний вигляд спортсмена вже  десь у 11 класі. Тоді я вже набрав м’язову масу, ми знали, про правильне харчування, про те, що білка повинно бути в раціоні більше, що не потрібно вживати абищо. Але наша компанія після школи подалася в різні учбові установи. Я теж пішов вчитись за фахом. Навчався у Донецькому національному університеті, де потрапив одразу у збірну команду вишу. Саме з того моменту почалася моя вже професійна стежка у спорт, почав займатися конкретно пауерліфтингом. На чемпіонаті області серед студентів став четвертим чи п’ятим. Це мене, м’яко кажучи, збадьорило… Задався питанням, чому не перший. І  згодом мав уже багато різних перемог. Після отримання диплому почалася робота, тренуванням почав відводити менше уваги, не вистачало ні сил, ні часу, але все одно продовжував займатись. Згодом я звільнився і знову з головою поринув у спорт. Проте під час тренувань багато хто виявив бажання зі мною консультуватися, тому одночасно почав займатися і тренерською діяльністю. Тим часом і знань, і досвіду ставало все більше, мої результати ставали все кращими, почали з’являтися вихованці, серед яких були навіть кандидати в майстри спорту, майстри спорту.

Дуже болюче питання. Зараз усе більше молоді хоче мати гарне тіло. Мова йде передусім про хлопців, школярів. Вони починають займатися вуличним спортом, без відповідних консультацій та спеціальної підготовки піднімають велику вагу, багато часу проводять на турніках, але при цьому деякі травмуються.. Тим більше що тепер літо, канікули… Звичайно, найкраще займатися під пильним наглядом спеціаліста. Але якщо у батьків немає коштів на тренера, що порадити юнакам? Якщо людина ніколи не займалася спортом, має далеко не 18 років, але враз вирішила спробувати заради себе, свого здоров’я, власної краси, гарного тіла, не заради поєдинків, чемпіонатів чи турнірів… Що можна порадити таким? А які рекомендації можна дати жінкам, які вирішили зайнятися спортом заради себе?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Купуйте свіжий номер газети «НЕДІЛЯ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 21 червня.

zakarpatpost.net