Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 15 вересня

День на Закарпатті був багатим на події.

Ужгород святкує День міста. Сьогодні на площі Театральній розпочалася святкова концертна програма з нагоди Дня міста. Одним із перших Ужгород із його 1125-м днем народження музично привітав естрадно-духовий оркестр Закарпатської обласної філармонії.

Під керівництвом заслуженого артиста України Володимира Співака музиканти виконали композиції на народну тематику. Також лунали мотиви відомих хітів.

Про це повідомляє прес-служба ужгородської міської ради.

Яким бачать Ужгород діти? Про це можна дізнатися в альпінарії
Уже невдовзі на сцені виступлять вихованці Студії сучасного танцю «Бліц» та ансамбль мажореток «Акцент» Ужгородського коледжу культури і мистецтв.

Як розумна людина, яка вчилася в університеті, може сприймати інформацію з соцмережі за чисту монету? У тому морі публікацій багато чорного піару, маса нікому не потрібних сімейних фотографій і селфі, що навіть психологи вважають психічним захворюванням, а також різних реплік, що цікаві тільки обмеженому колу людей.

Інтернет – це зазвичай безкоштовне та неякісне джерело Інформації, на відміну від газет та телебачення, а безкоштовний сир, як правило, буває тільки в мишоловці.

У Фейсбуці зазвичай не працюють журналісти, а розважаються блогери і їхні записи сприймати за серйозні матеріали не можна хоча б через те, що якщо над ними «згустилися хмари», публікацію зі своєї сторінки вони можуть будь-якої миті видалити лише одним натисканням кнопки. У випадку з газетою та телебаченням так зробити не можна. Якщо журналіст помилився, він дає публічне спростування у ЗМІ. А от блогер за наклеп на когось, якщо він не підтвердився, навіть не думає вибачатись перед тим, кого образив.

Хурма, ківі, маракуйя, лимони, інжир та багато інших екзотів нині можна було придбати на ярмарку в Ужгороді.

Продавали власне не самі плоди, а саджанці молодих дерев.

Отже, вирощувати тепер екзотів може кожен.

За словами Володимира та Любові Чепканич, на Закарпатті хороші кліматичні умови для того, аби займатися садівництвом, а дерева для цього не обов’язково вибирати лише ті, що століттями ростуть тут у природних умовах.

В Волосовському районі Ленінградської області вночі сталося ДТП, в якому загинули четверо людей. Один постраждалий знаходиться у лікарні.

Вночі, близько першої години ночі, на трасі  «Нарва» (78 кілометр) відбулося лобове зіткнення автомобілів Mercedes-Benz Sprinter і фури DAF, повідомляє ГОЛОС КАРПАТ.

22 вересня в Ужгороді стартує вражаючий театральний фестиваль – «Монологи над Ужем».

Протягом 6 днів в обласному центрі Закарпаття покажуть свої вистави 7 театрів.

Відповідальність відкривати фестиваль візьме на себе чоловік – багатоликий актор-Арлекін Матеуш Новак з Польщі. 22 вересня о 19 годині на Малій сцені Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру розпочнеться його моновистава “Жертва” на основі спогадів Пйотра Возняка «Запльований карлик реакції» в режисурі Станіслава Медзевського.

“Жертва” поверне нас до часів сталінських репресій у Польщі. Герой оповіді розгорне перед сучасним глядачем важкодоступний світ, що вже встиг опинитися у просторі національного міфу, запитуючи себе і нас: “Як говорити про тих людей, котрі існували колись і, доля яких є для нас пересторогою? Займатися історичною агіографією? Це чинили поляки полякам. Ніхто інший, бо ж не марсіяни. Завжди, поляки полякам. Жертва – це всеспалення.”

Повірте, що там буде багато самоіронії, широкої палітри акторських барв та поштовхів для роздумів!

Музичним вітанням долучився до вітань Ужгороду сьогодні і чоловічий фольклорний колектив «Гнойняне» зі словацького міста Міхаловце.

Про це повідомила прес-служба Ужгородської міської ради.

На площі Театральній сьогодні в обід виступ хору зібрав ужгородців та гостей міста. Фольклорний колектив під керівництвом Йозефа Жобрака виконав численні словацькі народні пісні, багато з яких відомі й жителям нашого міста, тож вони щиро підхоплювали й підспівували.

В ужгородському альпінарії сьогодні творчо! З нагоди свята в одному з наймальовничіших куточків міста учні та викладачі Ужгородської дитячої школи мистецтв розгорнули арт-платформу. Про це повідомляє прес-служба ужгородської міської ради.

Ужгородці дізнаються, що чоловіки найперше цінують у жінках, а жінки – у чоловіках
Метою заходу, кажуть учасники, є зобразити краєвиди рідного міста і тим сам висловити любов до нього.
Діти творять на пленері з живопису на мольбертах по-різному: хтось змальовує загадкових Ерделі та Бокшая, хтось – краєвиди альпінарію та пейзажі поблизу.

Також тут відбувається виставка з живопису «Ужгород очима дітей» – роботи учнів відділення образотворчого мистецтва школи. Крім того, на заході представили виготовлення витинанок, а ще всім охочим, зокрема юним художникам, пропонують зробити аквагрим.

У суботу (15.09) вранці поблизу гори Близниця (Рахівський район) один із туристів, що проходився відомим маршрутом «Вершинами Свидовця», побачив в ущелині розбитий позашляховик. Рятівники, що виїхали на місце, виявили в автомобілі тіла двох чоловіків.

Про це йдеться на офіціносу сайті Геннадія Москаля.

Як з’ясувалося, 48-річний киянин та його 27-річний син приїхали на автомобілі Dodge RAM у Карпати покататися по Свидовецькому масиві, однак під час поїздки поблизу Близниці зірвалися в глибоку ущелину. На жаль, обидва загинули на місці.

Закарпатка розповіла, як прем’єр Угорщини йде на поводі в російського колеги та чим будівництво атомної станції може загрожувати Закарпаттю, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Одіозний угорський політик Віктор Орбан має чимало як прихильників, так і тих, хто жорстко засуджує його дії. Передусім людям не подобається його дружба з Путіним. Але чи тільки українців дратує це панібратство? Виявляється, ні.

Колишня закарпатка, яка проживає у Будапешті вже більше 15 років, Марія Кіш розповіла газеті «Неділя Закарпатські новини» про те, як сприймають прем’єра самі угорці, що в його діях у них викликає захват, а що дратує найбільше.

За словами екс-ужгородки проблемами Закарпаття наші сусіди, які не мають відношення до влади, не надто переймаються. До приєднання нашого краю до Великої Угорщини, як про це неодноразово говорилося в нас, там ставляться негативно, мовляв, країна зараз переживає дуже важкі часи, для чого нам піднімати на ноги ще бідніших за себе.

В Ужгороді нині презентували нові автобуси. Прибули вони до міста ще в четвер, 13 вересня.

А сьогодні о 12:00 відбулася їхня презентація на площі Народній.

Нагадаємо, що ще в лютому КП “Ужгородський муніципальний транспорт” через майданчик електронних публічних закупівель ProZorrо придбало у ТзОВ “Спільне українсько-німецьке підприємство “Електронтранс” 10 пасажирських міських автобусів великої місткості з низьким рівнем підлоги моделі А18501 “Електрон”.

За словами Богдана Андріїва, ці автобуси вже пройшли тестування.

Закарпатець вирощує рогаті африканські огірки. На невеликій ділянці також плодоносять китайські фініки, тибетська малина та інжир

У справжніх любителів екзотики ківано викликає зацікавленість і захоплення. Це й не дивно, адже плоди у нього дуже кумедні, нагадують перезрілий оранжевий огірок, тільки з  товстими і м’якими шипами. Саме тому ківано ще називають африканським рогатим огірком або рогатою динею. На зовнішній вигляд чудо-овоча спочатку звернув увагу і Анатолій Ядрець із селища Вилок, що на Закарпатті. Зараз тропічна ліана росте на його на ділянці поряд з динями та ківі. Її плодами поласував і журналіст закарпатської газети «Господарські поради».

Ялівець – хвойний кущ, одна з властивостей якого робити повітря набагато чистішим. За добу один гектар ялівцю випаровує майже 30 кг фітонцидів. Цього досить, наголошують науковці, щоб очистити атмосферу великого міста від хвороботворних організмів.

Про цілющі властивості ялівцю людство дізналося багато століть тому, пише газета «Поради Здоров’я». Так, індіанці Америки здавна лікували туберкульоз шкіри, кісток і суглобів відваром з ягід цього колючого чагарнику. А знаний цілитель Авіценна рекомендував своїм пацієнтам ялівець як сечогінний засіб. Німецькі лікарі вважали, що ялівцеві ягоди ефективні при хворобах шлунку і печінки, а болгарські лікарі призначали їх при дерматитах і ревматизмі.

Порошенко привітав Ужгород із Днем міста.

«Сьогодні Ужгород – це уособлення потужного потенціалу та стабільного економічного розвитку, а унікальні мінерально-сировинні ресурси, ліси та мальовничі краєвиди роблять його справжньою туристичною перлиною Закарпаття», –  зазначив Президент.

Глава держави побажав місту розвитку і процвітання, а їхнім жителям здоров’я, злагоди і миру.

Вітання опубліковано на офіційному сайті Петра Порошенка.

 zakarpatpost.net