Закарпатців чекає найдовша ніч у році: відьми радять, як її пережити

Одні кажуть про ритуали, інші про очищення думок і корекцію настрою.

Надворі панує найдовша ніч у році, а три найближчі дні, за давніми віруваннями, вважалися часом боротьби світла із темрявою. Явище це називається днем зимового сонцестояння, коли сонце найнижче піднімається над небосхилом, тож світловий день вкрай короткий.

Але слідом за цим світловий день почне додавати в часі спочатку на кілька секунд, до кінця року – вже цілих шість хвилин, повідомляє tsn.ua

Знавчиня стародавньої української магії Тетяна Адамус піднялася на Старокиївську гору, де давнє капище замело снігом, але вона запевняє, що це місце сильне і будь-який ритуал, проведений там, у рази потужніший. «Це починається новий сонячний рік. Сьогодні дуже добре зробити список якихось своїх невдач, поразок, того, з чим, ви хочете розпрощатися, і спалити. Відпустити своє минуле», – пояснила вона.

Сонце у цей період року найнижче піднімається над небосхилом, тож світловий день вкрай короткий. Але гірше вже не буде, сонця ставатиме дедалі більше і, зрештою, настане весна.

Лада Лузіна відьомство не вивчає, а ним живе. Її поради – особливим чином прикрасити вдома ялинку. «Повісити іграшки, котрі символізують наші бажання. Те, що ви хочете найбільше – вішаєте нагору. Хай повисить три дні, і коли сонце піде на зріст, зростуть і ваші бажання. Тоді це все можна зняти і прибрати ялинку для краси», – каже відьма. А щоб допомогти світлу перемогти темряву – на ніч вона запалює свічки.

Ольга КОШЕЛЕНКО

zakarpatpost.net