Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 12 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Колись давно, ще у радянські часи, хтось із класиків соціалістичного реалізму видав чи повторив програмну фразу: «Вичавити із себе раба!». Кожен із нас у міру свого таланту, можливостей, уміння розгледіти того раба, рівня усвідомлення його присутності у єстві займався вичавлюванням або ігнорував цей процес. Ну і мав відповідні результати, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Скоро тридцять років, як ми живемо без тієї страшної тоталітарної системи. Але раби лишилися всередині нас. Мало того, у кожному ще поселився совок та малорос. Вірніше, вони там і були, але не було усвідомлення, точніше, не було такого гострого усвідомлення їхньої присутності, як оце тепер.

Я дивуюся, звідки у молодих людей, які виросли вже в незалежній державі, звідки в них відчуття отієї меншовартості, вторинності, залежності від когось чи чогось, звідки така низька самооцінка, звідки ота совковість та приховане бажання бути приниженим, когось лизнути. Хоча пояснити це все можна тим, що їх виховали совіцькі батьки, частина з яких ностальгує за радянською системою. Можливо, але повністю погодитися з цим доказом не можу.

Солодка соковита, смачна, справжня натуральна…

На ринку на Корятовича в Ужгороді вже продають малину.

За  півлітровий стакан продавці просять 70 гривень.

На Закарпатті у розпалі сезон ягід. Вітамінів на ринках дуже багато, – на всякий смак і за всяку ціну.

Говорити про корисні властивості малини можна довго, адже вона містить цілий комплекс вітамінів і  вважається справжньою домашньою аптечкою.

Колись турботливі бабусі саме природними ліками зміцнювали імунітет та лікували малюків, не використовуючи хімію, як  зараз.

Прокурор у дебатах попросив 10 років позбавлення волі для колишнього керівника Перечинської РДА, який обвинувачується у смертельній ДТП з двома потерпілими 12 червня 2019 року, у Перечинському районному суді відбулись судові дебати у кримінальному провадженні за обвинувачення колишнього керівника Перечинської РДА у смертельній ДТП.

Під час дебатів прокурор підтримав весь обсяг наведених у суді доказів та просив суд призначити обвинуваченому максимальну міру покарання, яка передбачена санкцією інкримінованої статті, а саме – 10 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на 3 роки.

У ході дебатів, обвинувачений свою вину визнав у повному обсязі. Після цього суд видалився до нарадчої кімнати для ухвалення вироку, який, попередньо, має бути проголошений 14 червня 2019 року.

В Ужгороді все ще багато під’їздів у багатоповерхівках бажають кращого. Особливо це стосується своєрідних тунелів з проходами.

Хоча там, де створено ОСББ, будинки в основному й приведені до ладу, та кеативу все одно багатьом не вистачає.

А ось яке диво знайшов журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» на Корзо.

А загалом у столиці Закарпаття таких місць декілька.

Ще одним із них є вхід до дегустаційної зали Шардоне на вулиці Волошина навпроти римо-католицького костелу святого Юрія.

Створила живописнее полотно на фасаді художниця Наталія Хухра.

На проспекті Свободи засихає їстівний каштан.

Хоча на деяких гілках можна побачити цвіт, на інших – сухі минулорічні плоди та листки.

Дерево, скоріш за все, наступної весни більше не прокинеться від сплячки. Тому доцільно йому на заміну висадити нове.

В Україні їстівний каштан росте лише в Закарпатті та в Прикарпатті, а от найбільші врожаї збирають саме у нас, зокрема, в: Берегівському, Виноградівському, Хустському, Іршавському, Ужгородському, Великоберезнянському та Воловецькому районах.

В окремих населених пунктах краю каштани називають ґестині – від угорського «gesztenye», а в багатьох країнах Європи дерева їстівного каштану відомі, як хлібні. У Франції, Італії, Австрії, Іспанії, та Швейцарії навіть проводяться каштанові фестивалі.

Труп жінки виявили на території навчального закладу 10 червня по обіді.

Як повідомлялося раніше, у Мукачеві охоронець ЗОШ №13, яка знаходиться у мікрорайоні Росвигово, під час робочого дня виявив бездиханне тіло жінки на території навчального закладу. Він відразу звернувся до правоохоронних органів, пише “Перший.com.ua”

Особу потерпілої вдалося встановити, нею виявилася мешканка Мукачева 1963 року народження.

Речниця Мукачівского відділу поліції прокоментувала дану подію й зазначила, що  слідство у справі й досі триває. Експерти виявили на тілі жінки, зокрема на обличчі, синьці та сліди від ймовірних побоїв. Розпочато слідство за ч.2 статті 121 ККУ – нанесення умисних важких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті потерпілої. Ведеться пошук осіб причетних до інциденту.

11 червня в селі Тарасівка Тячівського району у результаті сходу селевого потоку у прірву зірвалась вантажівка з людьми.

Як повідомили у прес-службі ЗОУЛМГ, у вантажівці перебувало 5 людей, серед яких 2 працівників ДП “Тячівське ЛГ”, які повертались з роботи та 3 мешканців села Тарасівка, пише Mukachevo.net

Трагедія сталась близько 17:00 години, саме тоді розпочалась негода.

“В результаті 5-ти метрової хвилі селевого потоку тіла 3 загиблих віднесло водою на 7 кілометрів. Сільними пошуково-рятувальними діями працівників Тячівського держлісгоспу, Нацполіції та ДСНС у Закарпатській області тіла 5 загиблих знайшли”, – йдеться у дописі прес-служби.

13 червня у Закарпатській області оголошено День жалоби через трагічну загибель п’ятьох мешканців с.Тарасівка Тячівського району.Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

Відповідне розпорядження підписав виконувач обов’язків голови облдержадміністрації Ярослав Галас.

Згідно з документом, на будинках державної влади, органів місцевого самоврядування, державних установах, підприємствах та організаціях буде приспущено Державний прапор, крім того, установам та організаціям, незалежно від форми власності рекомендовано скасувати проведення розважально-концертних заходів.

Лісоруби, яких знайшли мертвими поблизу с. Тарасівка Тячівського району на Закарпатті, не були пасажирами вантажівки “ЗІЛ”.

27-річний Іван Магей та 54-річний Іван Сасин поверталися додому з роботи пішки і потрапили в негоду, повідомили в прес-службі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, пише gazeta.ua

“Працівники повертались пішки. Потрапили під сильну зливу з градом. В результаті відбувся витік потічка Пригудин. Висота хвилі сягнула близько 5 метрів і спричинила селевий потік. Він зніс зазначених працівників підприємства, зачепивши також на шляху авто ЗІЛ -131 та інших трьох мешканців с. Тарасівка. Нещасний випадок стався на відстані близько 1 км від місця роботи наших працівників”, – сказано в повідомленні.

Автомобіль ЗІЛ-131 не належить ДП “Тячівське Лісове господарство” та не виконував роботу на замовлення лісгоспу, уточнили в прес-службі.

Сьогодні вранці у с.Ділове́ Рахівського району місцеві мешканці вийшли на акцію протесту щодо жахливого стану доріг.

Було перекрито центр села. Люди вимагають ремонту доріг та чекають представників влади, пише Перший кабельний.

Але, як відомо, влада до мітингувальників “не поспішає”

Жителька Виноградова стверджує: по її домашніх улюбленцях стріляли.

Ветеринар припускає, що з дробовика, бо кулі влучили у кІшку одночасно.

Господарка каже, що це вже другий  такий випадок, а ще два коти зникли.

Справа в тому, що жінка влаштувала міні-притулок для тварин. У неї на господарстві 12 котів та собак. Але шуму та шкоди сусідам від них немає.

Скоріш за все, стріляв у котів сусід.

Деталі з’ясовує поліція.

Літо нарешті у розпалі. Спека, свіжість річки, зелена трава… Що ще потрібно туристам.

Такої природи, як в Ужгороді, важко знайти в Україні. Багато хто приїжджає до столиці Закарпаття навіть на велосипедах.

Біля великої Рафанди одна з груп влаштувала собі відпочинок.

Молодь розташувалася на привал посеред трави під липами. Під дзюрчання Ужа, напевно, відпочинок найсолодший на світі.

Видно, що гості – серйозно займаються спортом. Велосипеди в них професійні, сході на байки.

Їх четверо, вони з дорожніми сумками.

Одягнені також по-спортивному – у шорти та футболки.

Ужгород зустрів їх теплом, новими емоціями і новими враженнями. Тож  невдовзі вони з новими силами відправляться підкорювати інші міста.

zakarpatpost.net