АНОНС. Як закарпатські горяни ріплянкою зачаровують шлунки українців

Днями у Колочаві пригощали ріплянкою – традиційною стравою, котру готують тільки в цьому високогірному селі на Міжгірщині. На жаль, дводенний колоритний фест пройшов повз увагу преси. А от журналісту газети «Неділя Закарпатські новини» вдалося не тільки скуштувати автентичну їжу горян, але й взяти участь у майстер-класі з її приготування.

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Що таке ріплянка

Ріплянка – кулінарний витвір колочавських господинь. Готують її з картоплі, яку на  Міжгірщині називають ріпою, та борошна. Звідси і назва. Споконвіку цю страву готували тільки в Колочаві, проте зараз традицію переймають кухарі по всій області, аби іще однією автентичною стравою підкорювати вибагливі шлунки туристів. Проте тільки колочавські ґаздині  готують її з особливим смаком, бо, здавалося б, простий процес вимагає спеціальних умінь.

Ріплянку здавна готували в кожній місцевій родині. Оскільки картопля була основним, а іноді й єдиним продуктом харчування горян, то її тут вважають другим хлібом. Першого хліба завжди не вистачало, тому ґаздині вирішили розбавляти борошно мняцканою (колоченою) ріпою. Так і виникла проста сільська поживна страва, яку можна зранку поїсти і не відчувати голоду цілий день. Тому ріплянку часто брали з собою на роботу в ліс, на сінокоси чи в далеку дорогу.

Якими ще секретами поділилася господиня? Як її вчила гостувати страву бабуся? Що таке токаняник?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 14 червня.

zakarpatpost.net