Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 11 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

В центрі Ужгорода невідомий намагався поцілити у начальника Управління захисту економіки в Закарпатській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України Андрія Іванківа. Це сталося, коли він їхав автівкою на роботу, повідомляє Громадське радіо.

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

У результаті Андрій Іванків не постраждав, але кулі влучили в ужгородку, яка опинилася поблизу.

Про це Громадському радіо розповіла речниця Головного управління Нацполіції в Закарпатській області Інеса Манзулич.

«На місці події правоохоронці з’ясували, що близько 9:00 невідомі особи обстріляли автомобіль марки Хюндай, за кермом якого перебував 36-річний керівник одного зі структурних підрозділів поліції Закарпаття. В результаті стрілянини поранення отримала 66-річна жінка, яка стала випадковим свідком даної події. Наразі відомо, що її життю нічого не загрожує, хоча попередньо її шпиталізували до лікарні», — сказала речниця.

Відомо, що нападник вчинив кілька пострілів. Наразі правоохоронці встановлюють його особу.

«Попередня правова кваліфікація події — стаття 348 Кримінального кодексу України, тобто посягання на життя та здоров’я працівника правоохоронного органу. Міра покарання за цією санкцією може бути до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення. Наразі вживаються заходи до встановлення осіб, причетних до злочину, та їх», — додала Інеса Манзулич.

У Києві чиновників вкидають у смітники. На черзі закарпатські?

І свідком цього став журналіст газети «Неділя Закарпатські новини».

Звичайно, державні діячі не справжні, а тільки їхні муляжі. Але для того, аби їх легше було впізнати, манекенам прилаштували фото з головами реальних прототипів і навіть приклеїли написи про те, хто є хто.

Зроблено політиків із соломи, одягнено у людське вбрання. Це така собі народна люстрація, що почалася ще з часів майдану.

Зокрема, у немилість наразі потрапив Антон Янчук, Голова Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, утім активісти впевнені, що смітників вистачить і на інших.

Сплило сорок днів від смерті поета, Шевченківського лауреата Дмитра Кременя

З цієї нагоди закарпатська письменницька спілка організувала творчий вечір в обласній бібліотеці і панахиду у сусідній Благовіщенській дерев’яній церкві. Зазвичай творча доля поета коротка, як спалах метеора. Як казав колега: «Поети на Русі не люблять довго жить». Причому навіть не стільки через підступи усіляких зовнішніх сил (їх у житті Креміня якраз не бракувало), а передусім через внутрішнє вигоряння, через виписування, вичерпування власного таланту, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Дмитро Дмитрович став щасливим винятком – його запалу вистачило на півстоліття: стартувавши на порозі сімдесятих, не знижував градусу до кінця життя. Став чи не найяскравішим з наших сімдесятників. Можливо, цьому посприяв і вимушений переїзд із Закарпаття у зовсім іншу цивілізацію – причорноморську. Хоча спочатку адаптуватися було зовсім непросто, він навіть називав себе Дмитро-Овідій, порівнюючи себе з античним поетом, засланим з Риму у пониззя Дунаю. Володимир Базилевський написав про свого сучасника: «Що в ньому дивує, він, закарпатець, без видимих, принаймні для читача, зусиль, заговорив мовою східняка, мовби перебравши його ментальність. Не цураючись при цьому прямих учителів – П.Скунця, І.Чендея».  Він поїхав до Миколаївського краю, де «в землі справдешня золота ріка розлита» скіфських скарбів. Там він набув панорамного зору, що проникає навіть не на століття, а на тисячоліття

В Україні більшість безробітних — із вищою освітою. При цьому вісім із десяти випускників все одно намагаються вступити до університету.

OBOZREVATEL з’ясував, які професії незатребувані в Україні і куди варто йти навчатися.

Куди варто йти навчатися

В Україні система освіти існує окремо від ринку праці, упевнений HR-експерт Олександр Білоус. Вісім із десяти випускників намагаються вступити до університету. І більшість із них отримує диплом про вищу освіту. А потім вирушають на біржу праці.

Наприклад, у Києві майже 90% безробітних — із вищою освітою, йдеться у статистиці Держслужби праці. І у відомстві, і серед аналітиків існує думка про те, що найкращий варіант — обрати робочий фах. У багатьох країнах Європи так вчиняють 70% випускників шкіл.

Українські ж школярі за замовчуванням прагнуть здобути вищу освіту. І хоча в країні спостерігається надлишок професійних менеджерів, юристів та економістів, навіть вони за бажання можуть легко знайти себе на ринку праці. Дефіцит кадрів наразі спостерігається практично на усіх напрямках. Причин на це багато: трудова міграція, вагомий рівень усвідомленого безробіття, дисбаланс між ринком та системою освіти.

“Хороший фахівець в будь-якому випадку зможе знайти себе”, — вважає Плахотник. Навіть якщо йдеться про юристів чи економістів, для багатьох компаній знайти грамотного юриста або професійного економіста — великий виклик.

Дольова мальва, придорожня мальва, дика рожа, Іванова тополя, сирна трава, котячий сир, кінська тополя, дворова трава, калачики, проскурник, або мальва зневаги.

Як лише не називають цю унікальну лікарську рослину.

Росте вона в багатьох містах області, але особливо гарно виглядає квітка в Ужгороді у скансені, поміж старовинними дерев’яними будиночками, біля столітніх огорож.

Корисні властивості дикої мальви відомі багатьом народам з давніх часів. Наприклад, жителі Азії вирощують дику рожу на своїх городах як овочеву культуру, з наземної частини та незрілих плодів якої готують різні страви.

Вживання рослини сприяє зміцненню імунітету, благотворно позначається на зорі. Лікувальні препарати з мальви мають протизапальну, пом’якшувальну, заспокійливу і обволікаючу дію.
Народні цілителі застосовують траву просвірніка з листям для лікування захворювань органів дихання, опіків, набряків, пухлин, дерматитів, хвороб очей, атонічних запорів. У цих цілях корисно використовувати відвар молодих пагонів дикої мальви.

В Україні значно зростає попит на подорожі до країн ЄС

Про це повідомили у прес-службі Держприкордонслужби.

“Туристичні фірми в один голос заявляють, що попит на закордонний відпочинок стрімко росте. Вже кілька років поспіль кількість українських туристів, які віддають перевагу іноземним курортам, лише зростає. І це не випадковість, адже позитивну роль у цьому процесі зіграли безвізовий режим, стійкий курс гривні та сприятливі ціни на бюджетні авіарейси”, – ідеться в повідомленні.

Також стало відомо, що у період відпусток пасажирський та транспортний потоки збільшуються як правило на 15-20 %, що вже доведено першою декадою червня цього року.

“В Україні значно зростає попит на подорожі до країн Європейського Союзу. Це пов’язано в першу чергу із збільшенням в країні лоу-кост-авіакомпаній, зокрема Ryanair та Wizz Air”, – повідомляє старший офіцер штабу Західного регіонального управління Василь Вітровчак.

Кожному хочеться мати гарну посмішку та білосніжні здорові зуби. У той же час мало кому невідомий зубний біль, який особливо допікає вночі і не дає спати. Карієс виникає навіть у дітей, що вже казати про дорослих…

Тож як зберігати зуби здоровими, які продукти шкодять їм найбільше і які є корисними, як правильно вибрати зубну щітку, чи дійсно в закарпатській воді бракує мікроелементів, від нестачі яких псуються зуби, як підготувати дитину до візиту до лікаря?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з лікарем-стоматологом Михайлом ДУМНИЧЕМ.

На Закарпатті ще говорять, що у воді не вистачає якогось мікроелементу, тому у багатьох псуються зуби. Це правда, чи міф?

Це правда. У воді на Закарпатті не вистачає фтору, через що у людей часто прогресує карієс. Якщо, наприклад, взяти зони, де є надлишок фтору, то там карієсу дуже мало, зате в них частіше буває флюороз (патологічні зміни в емалі зубів), у населення там зуби жовтуватого кольору. Раніше, коли був СРСР, з цим боролися, у школах у воду додавали фтор і карієсу було менше. Зараз цьому питанню увага не приділяється взагалі. Утім зуби можна фторувати у лікаря-стоматолога. На зуби наносяться спеціальні перепрати, які  їх захищають.

Як на Перечинщині жінки стосунки з’ясовують

Закарпатські жони люблять не лише пліткувати, але й з’ясовувати стосунки… часом це відбувається навіть за допомогою кулаків, як нещодавно на Перечинщині, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Марія (з етичних міркувань імена замінено) в той вечір була п’яною. Було близько 18 години. У дворі Олени вона затіяла сварку з господинею. Під час конфлікту схопила знайому за волосся, повалила на землю та почала гамселити руками й ногами по різних частинах тіла. Внаслідок сутички жінка поламала суперниці руку, нанесла синці та садна, через що Олена звернулася до правоохоронців.

У судовому засіданні Марія свою провину не визнала та заявила, що Олену не била.

«Напередодні у мене був День народження, тому я пригощала гостей, трохи випила, – розповіла жінка. – Після того гуляла з дитиною на вулиці. Там мені сказали, що хтось розпускає про мене плітки. Я звернулася до Олени і спитала, чому вона мене обговорює. Між нами виникла суперечка, під час якої я схопила її за волосся, але не била її, каміння теж не кидала. Під час сварки біля нас були доньки, брат та чоловік Олени. В один момент я відчула, що в очах у мене потемніло, від чого втратила пильність та присіла. Коли трохи перевела дух, почала наздоганяти Олену, однак не наздогнала її. Вважаю, що тілесні ушкодження могли нанести Олені її діти».

Розімлілий від спеки електорат обере найгіршу з усіх можливих конфігурацій

Новітні Кий, Щек, Хорив і Либідь

 

Україна черговий раз опиняється на порозі колосальних іміджевих змін. За якісь  три тижні відійдуть у політичне небуття сотні донедавна яскравих персонажів, а їхню нішу займуть нові фігури. Хоча дехто таки збережеться. Українська історія, зробивши гігантську петлю, знов повертається у свою вихідну точку – до Кия, Щека, Хорива і сестри їхньої Либеді, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Кий (нові команди Володимира Зеленського і Святослава Вакарчука) зараз рулить. Це той випадок, коли понти дорожчі за гроші. Як ми вже переконалися, жодних конкретних ідей у цих чи то двох, чи то однієї команди (сіамських близнюків) немає. Вони діють за принципом Наполеона: головне ув’язатися в бійку, а там вже якось буде. Електоратові поки це подобається, але чи надовго? Творча і наукова інтелігенція дистанціюється від цього вибору широких зубожілих мас, більш того – ставиться до нього з певним острахом. Інколи Кий відверто дуркує, інколи намагається зробити серйозний вигляд, але виходить ще гірше. Виявляється, крім старечого маразму існує ще й маразм середнього віку. Найгірше, що ці хлопці свято вірять у власну геніальність.

Прокурором Закарпатської області повідомлено про підозру керівнику Закарпатського обласного управління лісомисливського господарства у зловживанні службовим становищем, що спричинило понад 2,6 млн грн збитків природно-заповідному фонду, повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Прокурором Закарпатської області повідомлено начальнику Закарпатського обласного управління лісомисливського господарства про  підозру  у  зловживанні  своїм службовим становищем, що заподіяло природно-заповідному фонду понад 2,6 млн грн збитків (ч.2 ст.364 КК України).

Мова йде про те, що підозрюваний, спільно з першим заступником ЗОУЛМГ та директором одного з місцевих лісових господарств в період 2016 року, зловживаючи службовим становищем допустили, на думку правоохоронців, незаконні порубки деревини на території природньо-заповідного фонду «Ужгородського ЛГ».

Так, безпосередньо керівник ЗОУЛМГ, як вважає слідство – незаконно підписав план проведення вирубок лісів на території ДП «Ужгородського ЛГ», на підставі чого керівник місцевого лісового господарства, за попереднім погодженням з першим  заступником начальника ЗОУЛМГ безпідставно видав та погодив лісорубні квитки.

240-мільйонний тендер на ремонт закарпатських доріг виграла київська фірма, що почала ремонтувати їх ще до конкурсу.

Цьогорічна зима на Закарпатті виявилася доволі сніжною та прохолодною, а погодні умови – справжнім випробуванням для місцевих доріг. Та таким серйозним, що наприкінці січня тодішньому очільнику Закарпатської ОДА Геннадію Москалю довелося збирати спеціальну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, пише  Bihus.Info

На ній розглядався критичний стан доріг державного значення, що знаходяться на балансі Служби автомобільних доріг України – структурного підрозділу Міністерства інфраструктури України. Комісія на своєму засіданні 31 січня 2019 року вирішила визнати стан доріг державного значення на Закарпатті таким, що може призвести до виникнення надзвичайної ситуації державного рівня.

Вже на початку лютого офіційний сайт Геннадія Москаля повідомив, що уряд на прохання голови ОДА виділив для Закарпаття додаткові кошти на ремонт доріг державного значення, які перебувають у жахливому стані.

Правоохоронці оприлюднили фотороботи підозрюваних в обстрілі автомобіля начальника управління захисту економіки Закарпаття Андрія Іванківа, передає Українська правда з посиланням на Національну поліцію.

Деталі: У вчиненні злочину поліція підозрює двох осіб. Правоохоронці наводять прикмети підозрюваних.

Пряма мова: “Зріст 175 см. вік до 25 років, одягнутий: синя куртка до коліна, на голові мав перуку сивого кольору, також капюшон, окуляри темного кольору, на куртці на поясі чорного кольору матерчата кобура, у кобурі зброя рукояткою вперед, темні спортивні штани і кеди світлого кольору”.

“Особа на велосипеді вік 24-25 років, круглолиций, волосся коротке русяве, штани темного кольору, майка сірого кольору, попередньо може направлятися в мікрорайон “Новий” м. Ужгород”.

 

Що відбулося раніше: На Закарпатті невідомі здійснили 5 пострілів в офіцера поліції, коли він їхав на роботу. Поранення отримала мешканка міста Ужгород. Голова Нацполіції Сергій Князєв наголосив, що одна з робочих версій замаху на вбивство – професійна діяльність правоохоронця і результат його ефективної боротьби з контрабандою.

zakarpatpost.net