Як закарпатців протикали «виделками єретика» та саджали у «колиску Юди»

Життя закарпатців у минулому не можна назвати солодким. Саме їхніми руками будувалися всі замки, які були та є нині на території  області і не тільки, саме вони працювали на землевласників, які їх навіть за людей часто не вважали, саме їм доводилося мовчки терпіти знущання та інквізицію (переслідування та тортури) , пише газета «Неділя Закарпатські новини».

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Тож як вбивали закарпатців? Як їх катували?

Газета «Неділя Закарпатські новини» побувала у катівні в Ужгородському замку, де зібрані знаряддя для розправи з нашими предками.

Щоправда, у «Кімнаті тортур» мало що можуть розповісти про те, що там за страшні пристрої, утім багато інформації можна знайти самому на стендах, а ще – за допомогою старих книг та деяких сучасних видань. Загалом кімната унікальна, її інтер’єр відтворює часи Австро-Угорщини, у якій усього дві фортеці мали власні катівні – в Ужгородському та Егерському (Угорщина) замках. Тож зібрання страшних експонатів є надзвичайно цінним з історичної точки зору. Крім   того, за словами дослідників, кімнату тортур «відновлено» саме на тому місці, де вона діяла понад 4 століття тому.

 «Виделка єретика»  та «Колиска Юди»

Звинуватити у Середньовіччя в єретиканстві могли будь-кого, хто шукав правди, вчився і намагався передати знання іншим. Неосвіченість вважалася нормою і ні церква, ні влада не хотіли, аби  люди вчилися, адже таким чином вони могли викрити їхні старання тримати населення у покорі завдяки залякуванню гріхами.

Крім того, у 1523 році угорський сейм видав закон, згідно з яким протестантів карали як єретиків, їх страчували і позбавляли майна. А в 1525 році вийшов інший закон, який дозволяв «непокірних» спалювати.

На той час на Закарпатті вчення Лютера і Кальвіна ставали все більш популярними, у протестантизм перейшли навіть Другети, що володіли Ужгородським замком.

Повний матеріал читайте тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини».

У продажу від 9 серпня.

zakarpatpost.net