Де в Закарпатті стикаються християнство і язичництво

Свято відьом і зла

  • Читай газету «ЯСНО»! Живи на ЯСНОму боці! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 76076

Закінчення жовтня і початок листопада приносить нам не тільки зміну погоди на більш суворішу, але і нескінченні дискусії, що стосуються святкувань християнських і язичницьких особливих днів. Хоча про язичництво ті, хто переодягається у страшні костюми в ніч з 31 жовтня на перше листопада воліють не говорити. Просто святкують, а що святкують – хіба то важливо? – пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Першого листопада християни відзначають день усіх святих і згадують померлих. Прийнято цього дня відвідати могили предків і запалити свічку на знак їхнього вшанування. В Україні увечері цього дня цвинтарі перетворюються на освітлені території, де вогники тисячі свічок зливаються в одне величне сяйво. І так було споконвіку.

Хелловін прийшов до нас лише із Незалежністю. Хоча у світі він користується популярністю, а в США за популярністю посідає друге місце після Різдва. А відзначають це свято всього близько двох століть. Зародилося воно в Ірландії, відтак поширилося на Англію та, разом із переселенцями, переїхало (перепливло через океан) у Північну Америку. А звідти, вже у двадцятому столітті, поширилося аж до Японії, до країн Азії та Африки та і всього світу. А якщо так швидко воно заволоділо мільйонами – значить були для цього передумови.

Треба сказати, що так близько як у ці дні християнство та язичництво не перебувають ніколи впродовж року. Хоча всі християнські свята виросли на базі своїх древніх попередників і у кожному з них можна знайти значну частину обрядів, що не мають нічого спільного із Біблією. Але ніч переходу від жовтня до листопаду у цьому керунку унікальна.

Наші дохристиянські предки, зокрема кельти, весь рік ділили на дві частини: світлу і темну. Світла половина року починалася першого травня, а темна – першого листопада. Тому можемо провести чіткі паралелі між переходами від однієї пори до іншої і навпаки. І ці переходи мають надзвичайну схожість як у їх відзначенні, так і в атрибутах та обрядах, що супроводжують ці переходи. У кінці квітня – на початку травня люди приносили жертву богам за те, що пережили зиму та просили плодючості землі, удач на полюванні на світлу частину року. У кінці жовтня – на початку листопада наші предки теж приносили жертву із подякою за добрий урожай та просили сприятливих умов для зимівлі. Все це супроводжувалося розпалюванням вогнища, танцями і масовими гуляннями. Наступного дня залишалося тільки молитися.

Першого травня, але церква у різних країнах переносить це дійство на інші весняні дні, відбувалися маївки, що відомі ще з римських часів. Християнство адаптувало до своїх потреб старі традиції і почало у ці травневі дні прославляти Богородицю. На Галичині, як і в більшості католицьких країн, маївки празнують у церкві чи біля неї, поєднавши веснянки, інші народні пісні із молитвами до святої Марії. І нічого поганого у цьому нема. Бо цивілізація йде вперед, світ розвивається і виживають тільки ті релігії, які вміють адаптовуватися до часоплину.

Передує маївкам вальпургієва ніч, що припадає на перехід з 30 квітня на перше травня. Вікіпедія стверджує, що «Своїми коренями традиція святкування Вальпургієвої ночі сягає язичницьких часів, коли таким чином святкувався прихід весни. В християнській традиції це день святої Вальпурги, сестри святого Віллібальда, англійської проповідниці християнства у франкських краях. Зважаючи на те, що раннє християнство часто християнізувало язичницькі традиції, обидва свята злилися в одне. В традиції нордичних міфів Вальпургієва ніч символізує час, коли Одін помер, щоб збагнути значення рун. Вважається, що в цю ніч слабне межа між світами мертвих і живих. Люди розпалюють багаття, щоб відігнати мертвих і неприкаяних духів, що за повір›ям блукають у ці часи посеред живих.»

Чи не те саме можна сказати і про Хелловін та про наступний за ним день – день усіх святих. Але почнемо із вечора. Більшість символів чужого нам свята мають довгу історію. Наприклад, традиція виготовлення гарбузів-світильників пішла від кельтського звичаю створювати ліхтарі, які допомагають душам померлих знайти шлях у чистилище. Якщо заглиблюватися в історію, то може виявитися, що свято і не настільки нам чуже. Адже серед наших предків були і кельти. Зокрема, вони проживали на території нинішнього Мукачева. І походженням назви (за однією з версій) наше місто має завдячувати саме кельтам. Тобто, атрибути майбутнього Хелловіна виготовляли і наші з вами пра-пра-пра… Як кажуть мудреці: усе тече, усе міняється. Тобто, усе переходить з однієї форми в іншу, з минулого у майбутнє, від однієї релігії до іншої.

У Шотландії символом Хелловіну виступала ріпа, але в Північній Америці її швидко замінив гарбуз, як більш дешевий та доступний овоч. Вперше створення гарбузів-світильників в Америці було зафіксовано в 1837 році. Цей ритуал, що проводився під час збору врожаю, не мав ніякого відношення до Хелловіну аж до другої половини XIX століття. Як і ліхтарі кельтів, до речі.

Але ми почали нашу розмову з того, що межа (ніч) між жовтнем і листопадом найбільш наближають (протиставляють, зіштовхують) християнство і язичництво. Ті, що відзначають Хелловін менш агресивні. Вони просто святкують і не звертають уваги на тих, хто їх критикує і звинувачує у всіх гріхах, у зв’язках із нечистою силою, у поклонінні антихристу… Представники духовенства, найбільше православного, пишуть звернення, виступають у ЗМІ, обурюються, дивуються, засуджують… Але, цілком імовірно, що через якусь сотню років у глибині віків теологи знайдуть підстави для того, щоб вивести походження Хелловіна від якогось святого, що колись дуже давно допомагав душам померлих пройти через чистилище.

До речі, свято Хелловіна не тільки моторошне, але і веселе. Люди розважаються, танцюють, співають, жартують, розігрують та лякають одне одного. Налякані потім моляться.

На завершення хочу звернути увагу на ще одну сторону святкувань Хелловіна і не тільки його. Популярними у цей день є маски та костюми персонажів класичних фільмів жахів, наприклад, Мумії та чудовиська Франкентштейна. У святковому оздобленні будинків велику роль відіграють символи осені, наприклад, сільські лякала. Основними темами Хелловіну є смерть, зло, окультизм та монстри. Традиційними кольорами є чорний та помаранчевий. Крім того продаються мільйони свічок, гарбузів, інших атрибутів, фарба для розмальовок на обличчі та тілі. Отже, ви вже здогадалися про що я хочу сказати. Прибутки від святкування Хелловіна у одній тільки Америці сягають за кілька днів від 15 до 20 мільйонів доларів. А хтось каже, що Хелловін – то погане свято.

Василь КУЗАН, газета Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net