Кому заважають мертві? У Мукачеві намагаються знищити старе кладовище

Мукачівці волають про допомогу і просять громадськість допомогти врятувати кладовище від знищення. Допис про це у соцмережі оприлюднила Лариса Шуманская.

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Жінка наголошує, що хтось збирає підписи про перекриття проходу, аби таким чином заблокувати цвинтар, зробити його недоступним. Текст її повідомлення публікуємо без змін:

«РОДЗИНКИ” МУКАЧЕВО чи ГЛУМ НАД ПАМЯТ”Ю!

Народ, який не цінує свого минулого, не має майбутнього!

В той час, коли Мукачево змагається в рейтингу на краще місто в Україні, хочеться всім розплющити очі і заставити їх глянути в середину.

В Мукачеві є 8 кладовищ: три діючих і п’ять закритих. Серед закритих кладовищ рахується і кладовище по вул.Грабаря. Пройти на кладовище можна ПОКИ невеличким провулком чи з вул.Грабаря, чи з вул.Василя Проніна (бувша вул.Північна).

17 липня 2020 року вийшла публікація на Mukachevo TODAY Irmu Maxim, що “якась особа збирає підписи з жителів району Сади про перекриття цього проходу між вулицями Грабаря і Північною (Сади), там ще знаходиться старе кладовище, який відноситься до державної власності”.

Справа в тому, що перекрити прохід – це означає заблокувати, а значить ліквідувати старе кладовище з похованими на ньому людьми. На тому кладовищі є дуже старі поховання, на багатьох вже зтерлись роки, а видно – з 1939 року і по 1972 рік. Є поховання під час ІІ-ої світової війни. За деякими могилками доглядають, але саме кладовище знаходиться в страшному і занедбаному стані з непрохідними кущами і деревами. При цьому, що дуже не зрозуміло, але кладовище впирається в приватну власність. А якщо точніше, та приватна власність вже залізла на територію старого і зруйнованого кладовища. А як же санітарна зона?

У Генплані Мукачево зазначено: “За сприятливих умов місто розвивається, зростає у розмірах, збагачується та навіть «поглинає» свої околиці… У випадку, якщо умови для розвитку регіону несприятливі (економічне становище, екологічний фактор, соціально-політичні негаразди) – місто починає поступового «згасати». “

В нашому випадку – “згасання” кладовища тільки підтверджує, що соціально-політичні умови загострились, а негаразди проявляються в тому, що в місті все приХватизовується своїми чи приближеними людьми, які вже поглинають міські кладовища.

А тим часом наш міський голова А.Балога перед наступними виборами, які вже визначені на 25 жовтня 2020 року, піариться на дитячих площадках, скверах, в той час, коли багато вулиць міста не мають водопроводу і каналізації, дороги розбиті, на деяких вулицях відсутнє освітлення… і ось таке майже зруйноване кладовище не далеко від центру в Мукачево”, – написала вона. А ти завжди пам’ятай, що більше цікавих новин ти можеш прочитати тільки у газеті ЯСНО. Купи газету у кіоску, або передплати на своїй пошті. Індекс 76076. ЗакарпатПост